Rocky Magasin i nytt format
18 mars 2015 20:51 | Media, Serier | 4 kommentarerJag köper regelbundet en rad serietidningar, bland dem Rocky Magasin.
Rocky har tidigare getts ut i stort format, och möjligen är det det – att tidningen inte går ner i vanliga serietidningsställ i affärerna – som är en av orsakerna till att den nu har gjorts om i vanligt serietidningsformat. ”Nu med 84 sidor ” (mot tidigare 52) står det i reklamen, men det oförändrade lösnummerpriset, 59:90, skvallrar om att man nog i slutändan inte får så mycket mer för pengarna. Layouten är mycket luftig – Martin Kellermans huvudserie ”Rocky” får fyra serierutor per sida, och hans ”Kellermannen” en enda teckning per sida, i båda fallen med massor av ledig tryckyta runt omkring. Fast jag inser att ”Rocky” med sina knökfulla pratbubblor blir svår att läsa i allt för litet format. Exempel ges i urvalet ”Manges favoriter”.
På samma sätt gör man med Ellen Ekmans ”Lilla Berlin” och Lina Neidestams ”Zelda”.
Mer ekonomiskt utnyttjade är de sidor som rymmer Thomas Olssons ”Rogert” samt Stefan Thorgrens och Pelle Forsheds suveräna ”Stockholmsnatt”.
Perfekt bredd har veckans gästserie, Joakim Pirinens ”Dom fyra gullia juren”. Den är också vad gäller både teckningar och innehåll i en klass för sig.
På bokrean, till slut
18 mars 2015 18:13 | Barnkultur, Deckare, Prosa & lyrik, Ur dagboken | 3 kommentarerDet har inte blivit av att gå på årets bokrea förrän nu. Det visade sig vara lönsamt: Akademibokhandeln/Lundeq tog 50 procent av reapriset på det de hade kvar. Och jag fick god hjälp av en av de äldre damerna där med att hitta det jag ville ha av det som fanns kvar.
Och jag fick faktiskt ihop två hela plastkassar med böcker, som jag staplade på varann i min tantvagn. Hälften gav jag till hustrun, hälften behöll jag själv. Bland det jag behöll för mig själv finns till exempel Jan Kjaerstad, Jean Genet och två böcker av Don DeLillo och så en bok av Anita Salomonsson – jag såg att hustrun kastade begärliga blickar på den, men hon får naturligtvis låna den.
Och så blev det en deckare av Michael Connelly, en av de få jag redan inte har.
Åt hustrun köpte jag Arnaldur Indriðasons senaste deckare, men det var inte någon reabok. Vi håller honom båda högt som deckarförfattare, en av Nordens bästa för närvarande.
Jag hade tänkt köpa några barnböcker också för presentbruk åt barnbarnen, men det reabeståndet var mycket utplockat.
Finland: Centern backar, Socialdemokraterna knapp tvåa
18 mars 2015 13:05 | Politik | 2 kommentarerDen 19 april är det dags för val till riksdagen, Eduskunta, i Finland.
TNS Gallups opinionsmätning för Helsingin Sanomat, är gjord under perioden 16 februari-12 mars. Det rör sig om telefonintervjuer, men det stora antalet, 2.439, torde garantera en viss träffsäkerhet.
Centern, Suomen Keskusta, som i förra valet, 2011, gjorde ett mycket dåligt val (15,8 procent), gick i opposition och har i detta skytteläge återhämtat sig och blivit Finlands största parti. Fast i den aktuella mätningen, där det får 24,7 procent, backar partiet med 1,5 procentenheter jämfört med förra mätningen.
Tvåa i storleksordning, om än inom felmarginalen, blir i den här mätningen Sosialidemokraattinen Puolue, Socialdemokraterna, som däremot sitter i den finländska koalitionsregeringen. I den här gallupen får SDP 16,9 procent, vilket dels historiskt är uselt, dels ligger under partiets valresultat 2011, 19,1 procent.
En del av partiets tappade röster har säkert gått till populistiska Sannfinländarna, Perussuomalaiset, som i valet 2011 fick lika många procent, 19,1, som Socialdemokraterna men lite färre röster än dessa. Efter en tids nedgång är Sannfinländarna på väg uppåt igen, ökar i den aktuella mätningen med 1,1 procentenheter till 15,2 procent. Men det är alltså också i dag ett mindre parti än Socialdemokraterna.
Riktigt lika bra går det inte för valvinnaren och regeringsbildaren från 2011, högerborgerliga Kokoomus, Samlingspartiet. Partiet får åter igen, om än knappt, se sig slaget av Socialdemokraterna: Dess aktuella stöd är 16,8 procent. Detta är framför allt långt under partiets resultat i valet 2011, 20,4 procent, och skulle dagens gallupresultat bestå i valet i april, sitter nog partiledaren, Alexander Stubb, löst.
För de mindre partierna innebär de aktuella gallupresultaten inga stora förändringar.
Två av dessa satt till att börja med i den sittande koalitionsregeringen men valde att hoppa av:
Gröna Förbundet (Vihreä Liito), som i valet 2011 fick 7,3 procent, är nu uppe i 8,6 procent.
Och Vänsterförbundet (Vasemistoliitto) får 8,4 procent mot 8,1 procent i valet. Men märk att Vänsterpartiets motsvarighet i Finland alltså också av de borgerliga partierna där accepteras som partner i regeringskoalitioner. Att Vasemistoliitto har hoppat av från den nu sittande regeringen är dess eget beslut.
Återstående två partier sitter i regeringen, för närvarande alltså en blocköverskridande fyrpartikoalitione.
I den aktuella mätningen stöds Svenska Folkpartiet av 4,2 procent mot 4,3 procent i valet 2011.
Och Kristdemokraterna (Kristillisdemokraattit), som i valet 2011 fick 4,0 procent, harvar på på sin nuvarande lägre nivå. 3,3 procent. Det bör nämnas att spärrgränsen i finländska riksdagsval är tre procent.
Danmark: Det går fortsatt bra för Socialdemokratiet, men dess allierade är inte tillräckligt stora
18 mars 2015 13:04 | Politik | Kommentering avstängdYtterligare en Berlingske Barometer förstärker den opinionsbild jag gav här om dan.
Socialdemokratiet är nu uppe i 23,1 procent, inte långt från de 24,8 procent partiet fick i 2011 års val.
Partiets problem är fortsatt att dess allierade i Folketinget ligger still eller tappar lite i stöd.
Dess kvarvarande koalitionspartner, socialliberala Radikala Venstre, backar ytterligare, till 7,0 procent, märkbart lägre än partiets resultat i 2011 års val, 9,5 procent.
Deras avhoppade regeringspartner Socialistisk Folkeparti ökar en aning, till 6,4 procent, vilket ändå är märkbart lägre än partiets resultat i valet 2011, 9,2 procent.
Den friåkande rödgröna och feministiska Enhedslisten är numera större än den var i valet 2011, 6,5 procent, men det backar i den här mätningen till 8,3 procent.
Det är den här situationen inför det val som snart måste komma som har fått danska media att börja spekulera om ifall ett nytt vänsterbetonat parti, Alternativet, kanske skulle kunna rädda fortsatt vänsterstyre. Den myckna publiciteten har gett partiet viss skjuts, och i enstaka mätningar har partiet faktiskt legat över den mycket låga spärrgräns, 2 procent, som tillämpas i danska val. Men den här gången stöds Alternativet av 1,3 procent, samma som förra gången.
Högerpopulistiska Dansk Folkeparti ligger långt över sitt valresultat 2011, 12,3 procent, men numera fortsätter det inte att gå uppåt. I den nya Barometern ligger partiet på 20,2 procent.
Det stora borgerliga partiet Venstre ligger kvar på 22,5 procent, och det är ju inte i höjd med partiets valresultat 2011, 26,7 procent.
De två borgerliga småpartierna ligger still.
Konservative Folkeparti får också den här gången 4,9 procent, samma resultat som i valet 2011.
Liberal Alliance ligger med 5,7 procent i den aktuella Barometern över sitt valresultat 2011, 5,0 procent, men det ligger kvar på samma nivå som sist, fortsätter inte att öka.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^