We are the whores of our time

15 mars 2015 18:48 | Media, Musik | 5 kommentarer

Jag har sett hela Melodifestivalen, från deltävlingar till final, och jag får lust att sammanfatta den på ett sätt som kommer att reta många på mig: We are the whores of our time.

Musikaliskt fanns där inte mycket som var värt att belöna. I stället fick vi möta ett gäng artister mer eller mindre till salu, och eftersom där inte fanns något musikaliskt innehåll, gällde det att sälja in sig med hjälp av en snygg scenshow.

Måns Zelmerlöw vann överlägset, och mot den här bakgrunden rättvist, tävlingen med sin ”Heroes”. Vi fick se honom göra en snygg, i vissa avseenden perfekt scenshow. Men handen på hjärtat: Minns ni egentligen melodin, och skulle ni kunna sjunga ”Heroes”?

Missförstå mig inte – med tanke på den enorma uppbackning Måns Zelmerlöw fick också av de utländska juryerna kommer det att gå bra för honom, och jag missunnar honom inte det. Men det hade varit roligare om ”Heroes” hade varit en schlager.

Ansatser åt schlagerhållet, till exempel en refräng som man kommer i håg, hade faktiskt ”Guld och gröna skogar” med Hasse Andersson. Jag har sagt det förut – det här är verkligen inte världens bästa låt, men den har i alla fall tycke av gammaldags schlager. Den fick inte många poäng av de utländska juryerna, men de svenska TV-tittarna hissade upp honom på fjärde plats.

Den colombianske samen Jon Henrik Fjällgren kom på andra plats med ”Jag är fri (Manne leam frije)” Här tror jag att exotismen, markerad med hans dräkt och det dansande samiska paret, i fallet den svenska TV-publiken något slags nationell stolthet, spelade en roll för den höga placeringen.

Trean, ”Don’t Stop Believing” med Mariette, gjorde åtminstone mig besviken – Miss Li har gjort mycket bättre låtar.

Jag avstår från att kommentera fler av de låtar som förekom i finalen. I flera fall skulle jag då nämligen behöva överträffa de elakheter jag hävde ur mig i inledningen.

Och märk: Jag är ingen schlagerhatare. Tvärt om gillar jag schlager – men de här låtarna kommer aldrig att bli örhängen.

Osäkert politiskt läge i Danmark

15 mars 2015 17:18 | Politik | Kommentering avstängd

De danska opinionsmätningarna duggar ganska tätt.

Men vi börjar med valresultatet i folketingsvalet 2011, som resulterade i vänstermajoritet och en socialdemokratiskt ledd regering.

Socialdemokratiet fick då 24,8 procent av rösterna.

Socialliberala Radikale Venstre, som gick in i en socialdemokratiskt ledda regeringen, fick 9,5 procent.

Tredje regeringsparti blev Socialistisk Folkeparti med 9,2 procent av rösterna. SF har senare lämnat regeringen (liksom Vänsterförbundet i Finland har gjort och röster nu höjs inom Sosialistisk Venstreparti i Norge mot att partiet skulle delta i en kommande arbeiderpartiledd regering).

Villkorat parlamentariskt stöd till den S-ledda regeringen har också getts av den rödgröna och feministisk Enhedslisten, som i valet 2011 stöddes av 6,5 procent.

Det populistiska Dansk Folkeparti, i huvudsak ett högerpopulistiskt parti men som har tagit röster även från vänstersidan (invandringen!), fick i valet 2011 6,5 procent men har sedan – som vi ska se – växt kraftigt.

Det ledande, trots namnet borgerliga oppositionspartiet i Danmark, Venstre, blev med 26,7 procent av rösterna i 2011 års folketingsval Danmarks största parti.

Men den samlade borgerligheten blev inte tillräckligt stor.

Konsevative Folkeparti, förr ett mycket större parti, fick i 2011 års val 4,9 procent av rösterna.

Och ett 2011 fortfarande inte så våldsamt gammalt borgerligt parti, Liberal Alliance, fick 5,0 procent av rösterna.

* * *

Ritzaus Byrå, den danska motsvarigheten till TT, redovisar regelbundet i något som kallas Ritzau Index de senaste danska opinionsundersökningarna och så en egen vägning av dessa mätningar.

De två senaste mätningarna är de här:

* * *

Voxmeter daterad 8 mars:
Socialdemokratiet 23,4 procent (index 23,2 procent)
Radikale Venstre 7,5 procent (index 7,3 procent)
Socialistisk Folkeparti 6,4 procent (index 6,9 procent)
Enhedslisten 9,1 procent (index 8,5 procent)
Dansk Folkeparti 18,7 procent (index 19,7 procent)
Venstre 23,2 procent (index 22,3 procent)
Konservative Folkeparti 4,8 procent (index 5,0 procent)
Liberal Alliance 4,7 procent (index 5,6 procent)

* * *

Wilke likaså daterad 8 mars:
Socialdemokratiet 23,6 procent (index 23,2 procent)
Radikale Venstre 7,0 procent (index 7,3 procent)
Socialistisk Folkeparti 6,2 procent (index 6,9 procent)
Enhedslisten 7,6 procent (index 8,5 procent)
Dansk Folkeparti 19,4 procent (index 19,7 procent)
Venstre 20,9 procent (index 22,3 procent)
Konservative Folkeparti 5,6 procent (index 5,0 procent)
Liberal Alliance 6,8 procent (index 5,6 procent)

* * *

Sen har jag, i Jyllands-Posten den 15 mars, hittat ytterligare en mätning från Voxmeter, ännu inte nu också infogad i Ritzaus Index:

Socialdemokratiet 24,3 procent (23,4 procent)
Radikale Venstre 7,1 procent (7,2 procent)
Socialistisk Folkeparti 6,6 procent (6,8 procent)
Enhedslisten 8,4 procent (8,5 procent)
Dansk Folkeparti 17,6 procent (19,3 procent)
Venstre 23,4 procent (22,6 procent)
Konservative Folkeparti 4,6 procent (4,9 procent)
Liberal Alliance 5,4 procent (5,6 procent)

Stämmer det här, har det röda blocket knappat in på det blå blockets nu långvariga opinionsmässiga övertag. Men det senare skulle fortfarande vinna valet, som måste komma snart, med 91 mandat mot 84.

Det här gör att danska media har börjat intressera sig för ett nytt partis chanser att ta sig in i Folketinget, vilket faktiskt inte är så svårt, eftersom den danska spärrgränsen bara är 2 procent.

Det parti jag syftar på heter Alternativet. Det leds av ett före detta statsråd från Radikale Venstre och stöder i princip en vänsterregering. I partisympatimätningarna ligger det oftast under 1 procent, men i någon enstaka mätning har det här partiet varit uppe i 2,2 procent, vilket alltså räcker för att komma över spärren.

Alltså lyder rubriken över den artikel i Jyllands-Posten, som redovisar den senaste Voxmeter-mätningen och som också innehåller spekultationer om Alternativets chanser, så här:

Målning: Rød blok nærmer sig blå blok

Borde SV inte ha regeringssamarbete med Arbeiderpartiet?

15 mars 2015 15:17 | Politik | Kommentering avstängd

De usla gallupsiffrorna för Sosialistisk Venstreparti, med jämna mellanrum under fyraprocentsspärren, får en del av de ledande företrädarna för SV att ställa sig tveksamma till om fortsatt regeringssamarbete med det nu åter så framgångsrika Arbeiderpartiet är bra för detta vänsterparti.

En som ställer sig milt talat tveksam till fortsatt SV-deltagande i regeringsställning är den nyvalda vice ordföranden i partiet, Oddny Miljteig, född 1954 och från Bergen.

Ny i SV-toppen är också Kari Elisabeth Kaski, född 1988, som blir ny partisekreterare.

Audun Lysbakken, född 1977, också han från Bergen, blev omvald som ordförande. Omvald blev likaså Bård Vegar Solhjell. född 1971 och från Sogn og Fjordane, även han vice ordförande.

Viss rörlighet i toppen inför finländska riksdagsvalet

15 mars 2015 13:25 | Politik | Kommentering avstängd

Ilta-Lehtis senaste gallup, gjord av Tiettoykkönen, vittnar om en viss rörlighet i toppen, när det gäller partisympatier.

Centern, Suomen Keskusta, som länge har haft en outstanding förstaplacering, backar och landar nu på 23,5 procent, vilket ändå är mycket högt jämfört med de 15,8 procent partiet fick i valet 2011. Det senare fick partiet att gå i opposition, och det har uppenbarligen lönat sig.

Största parti i valet 2011 blev Samlingspartiet, Kokoomus, med 20,4 procent, vilket också gjorde partiet till regeringsbildare. Under senare tid har partiet periodvis hamnat till och med på fjärde plats i några gallupar, men i den aktuella mätningen är det knapp tvåa med 17,3 procent.

Socialdemokraterna, Sosialidemokraattinen Puolue, som i några mätningar har varit större än regeringskollegan Samlingspartiet, stöds i den här mätningen av 16,8 procent. Det senare är fortfarande lägre än partiets resultat i valet 2011, 19,1 procent.

Populistiska Sannfinländarna, Perussuomalaiset, fick också 19,1 procent i valet 2011, men blev i röster räknat aningen mindre än Socialdemokraterna. Sannfinländarna, som tillhör oppositionen, har varit på tillbakagång men ökar nu igen, i den aktuella mätningen till 16,4 procent.

Två partier har hoppat av från den sittande koalitionsregeringen:

Vänsterförbundet, Vasemistoliitto, som i valet 2011 fick 8,1 procent, stöds nu av 8,2 procent.

Och Gröna Förbundet, Vihreä Liitto, som i valet 2011 fick 7,3 procent, är nu uppe i 8,2 procent.

De återstående två partierna är med i koalitionsregeringen:

Svenska Folkpartiet ligger, med 4,1 procent i den aktuella mätningen, aningen under sitt valresultat 2011, 4,3 procent.

Och Kristdemokraterna, Kristillisdemokraattit, ligger även i den här mätningen, där partiet får 3,6 procent, under sitt valresultat 2011, 4,0 procent.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^