En sista hälsning

25 augusti 2019 14:30 | Varia | 29 kommentarer

Jag har det sorgliga beskedet att Enn har gått bort, som många av er säkert redan har läst eller hört på annat håll. I måndags, den 19 augusti, somnade pappa in i sin fåtölj i stugan i Öregrund. Han hade haft det så svårt hela våren och sommaren, med bland annat svår hjärtsvikt, men fick de sista veckorna vara hemma i Öregrund med hjälp av hemtjänst, eftersom han absolut inte ville vara på sjukhus. Några timmar innan pappa dog hade en läkare gjort hembesök och sagt till mamma att han bara hade dagar kvar att leva. Mitt i sorgen vet ändå vi i familjen att det var det bästa för pappa att få somna in nu hemma i Öregrund, och att slippa alla plågor.

Den borgerliga begravningsceremonin kommer att ske i Missionskyrkan i Uppsala fredagen den 20 september klockan 11.00. Efter begravningsceremonin sker gravsättning på Gamla kyrkogården i kretsen av de närmaste. Därefter blir det minnesstund i Missionskyrkan. Anmälan till Fonus, tel. 018-155175, senast 16/9. Tänk gärna på Läkare utan gränser. Begravningsannons kommer att vara införd i DN, SvD och UNT lördagen den 31 augusti. Länk till minnessidan hos Fonus. Där finns all information och formulär för att anmäla sig till begravningen, skänka en gåva, beställa blommor, med mera. Jag har även lagt in många foton från pappas liv i galleriet.

Pappas blogg kommer naturligtvis att få finnas kvar som en kunskapskälla, men kommentarsfunktionen är avstängd. På just det här inlägget kommer kommentarer dock vara påslagna under en tid, så att det finns möjlighet att skriva en hälsning.

Varma hälsningar från Enns dotter Kerstin

29 kommentarer

 1. Till Kerstin och resten av den goa och varma familjen! Vi delar er sorg men gläder oss samtidigt över att Enn var så närvarande ända till slutet och att han fick somna in på den plats där han trivdes allra bäst. Han saknas oss.
  Varma hälsningar gm Karin

  Comment by Karin Stridh — 2019 08 25 17:02 #

 2. Jag lärde känna Enn här på bloggen 2006, och har följt honom sedan dess. Hans texter om sitt liv och sin gärning är intressanta och hans personlighet var charmerande och stark. Jag beklagar familjens förlust.

  Comment by Ann Kristin — 2019 08 25 19:32 #

 3. Även om det nu inte kommer nya inlägg, och det kommer att kännas tomt, tror jag vi är många som är glada för att bloggen kommer att fortsätta vara tillgänglig, för här finns mycket som det är värt att gå tillbaka till. Jag hittade en gång hit genom en googling som träffade ett redan då ganska gammalt inlägg, och så kommer det nog att vara ett bra tag.

  Mina tankar till er i familjen, även om vi inte alls känner varandra.

  Comment by Jesper Olsson — 2019 08 25 19:35 #

 4. Har följt Enns blogg dagligen i över tio år och kommer att sakna hans texter om stort och smått. Inte minst hans personliga texter om familjen.
  Varma tankar!

  Comment by Dan — 2019 08 25 19:43 #

 5. Det var ledsamt att höra om Enns bortgång förra måndagen. Men det var bra att han fick vara kvar i det älskade sommarhuset i Öregrund ända till slutet. Vi är många som kommer att sakna honom och hans blogg. Många varma tankar till er alla.

  Comment by Maggan — 2019 08 25 21:57 #

 6. Comment by Karl — 2019 08 26 9:33 #

 7. Det var ledsamt att höra. Jag har följt bloggen under några år och förstod den senaste tiden att hälsan sviktade rejält. Så fint att han fick somna in hemma, men ändå så sorgligt och oåterkalleligt. Varma tankar till familjen!
  /Maria

  Comment by Maria Stenberg — 2019 08 26 16:16 #

 8. Det var sorgligt. Jag kände inte alls Enn men uppskattade mycket att läsa hans politiska, historiska och kulturella reflektioner här på bloggen. Jag är säker på att hans kunskaper bland annat om politisk musik var unika i landet och hans politiska ståndpunkter var alltid uppfriskande i dagens annars svåruthärdliga offentliga samtal. Jag kommer att sakna att få förmånen att ta del av båda.

  Mina tankar går förstås också till familjen.

  Comment by Karl — 2019 08 26 17:31 #

 9. Så ledsamt att höra. Har följt bloggen i många år och uppskattat både inlägg om politik, filmer, familj och inte minst om Melodikrysset. Fast jag inte alls kände Enn,så känns det tungt idag.
  Varma tankar till er alla i familjen.

  Comment by Agneta — 2019 08 26 18:27 #

 10. Så ledsamt, men tack för att vi fick veta. Mitt varma deltagande till er i familjen. Jag känner er ju inte alls, men Enn berättade så varmt och levande om er här, så det kändes nästan så. Nu blir det tomt, en stor bit av livet faller liksom bort för er alla. Tack för att bloggen får vara kvar.

  Comment by Dorothea — 2019 08 26 22:18 #

 11. Så ledsamt – även om det inte kom oväntat. De senaste tio åren har det varit en daglig vana att kolla in Enns blogg – jag kommer att sakna den! Så fint att det sista han skrev var en kärleksförklaring till sommarvistet i Öregrund och att det var där han fick somna in.

  Comment by Mats Rosin — 2019 08 27 6:58 #

 12. Tack för korrespondens, Enn. Och glad att du fick avsluta på vad som verkar varit ett bra sätt.

  Comment by H.P. — 2019 08 27 11:17 #

 13. Enn, du fattas oss med dina trevliga inlägg och ditt stöd för oss melodikrysslösare!

  Comment by Catharina Karlsson — 2019 08 27 17:08 #

 14. Tack för mångårig hjälp med Melodikrysset och för att Du delat med dig om upplevelser inom din familj.
  Vila i frid!

  Anders Henricson

  Comment by Anders Henricson — 2019 08 27 21:37 #

 15. Tack för mångårig hjälp med Melodikrysset, och det intressanta övriga berättandet i din blogg.
  Det var också intressant att följa eftersom vi gått i samma läroverk i Sundsvall fast i olika årskurser.
  Varma tankar till hela familjen !
  Vila i Frid !
  Göte Bengtsson Sundsvall.

  Comment by Göte Bengtsson — 2019 08 27 23:23 #

 16. Så ledsamt att få veta!
  Jag har följt Enns blogg i många år alltsedan jag hittade den genom att googla på melodikrysset. Det var många intressanta inlägg att följa. Jag kommer att sakna det.
  Mina tankar går till familjen!

  Lennart Eriksson

  Comment by Lennart Eriksson — 2019 08 28 11:03 #

 17. Jag beklagar familjens förlust.

  Vi är många som kommer att missa Enns inlägg om melodikrysset, där man alltid kunde kontrollera om man hade gissat rätt.

  Vila i frid, Enn.

  Krister Kappel

  Comment by Krister Kappel — 2019 08 28 21:19 #

 18. Det var sorgliga nyheter. Jag vill verkligen säga att Enns blogg har gett mig så mycket under alla dessa år. Jag har fått kunskap, skratt, tårar och bildning av att läsa den. Alla mina varmaste tankar till den närmaste familjen och vännerna.

  Comment by Kim Nilsson — 2019 08 29 13:35 #

 19. Tråkiga nyheter. Som Njurunda-bo och journalist på Dagbladet i 30 år från 1986 och framåt har jag haft mycket glädje av Enn Kokks minnen från Njurunda och Medelpad. En fin källa av kunskap. Jag hade också förmånen att få prata med honom vid några tillfällen.

  Comment by Tord Lundgren — 2019 08 29 20:46 #

 20. Kära Birgitta och familjen! Så ledsen jag blev över denna sorgliga nyhet. Jag har känt Enn i så många år även om det var länge sedan vi träffades. Jag minns med sådan glädje hans finurliga små lappar på alla möten på Sveavägen 68 som fick alla att skratta i smyg. Och följetongen vi skrev – jag hade tänkt fråga Enn om han hade den kvar :) De senaste åren har jag följt hans blogg och glatt mig åt hans kloka tankar. Likaså har det varit roligt att veta att vi delade intresset för Medelpad, vårt gamla läroverk och tidningen Dagbladet, fd Nya Samhället. Ja vilken klok och fin man som gått ur tiden. Mina varma tankar till familjen! Enn blir mycket saknad.

  Comment by Eva Swedenmark — 2019 08 30 15:44 #

 21. Den röda rosen och namnet Enn Kokk lyste i dagens DN. Under min uppväxt i Uppsala träffade jag Birgitta och Anna mest, någon gång även Enn, oftast genom min mamma Puck. Men det var genom att läsa ett inlägg i den här bloggen (från 2013) jag förstod att Enn känt mina släktingar på pappas sida också. Inlägget om det och min kommentar ledde till en lång tråd där olika läsare kommenterade. På så sätt förde Enn oss närmare varandra. Allt gott till familjen och till de många vännerna!

  Comment by Anna Hoffmann — 2019 08 31 9:46 #

 22. Dikten i dödsannonsen i DN i dag var verkligen välvald…

  Comment by Mats Rosin — 2019 08 31 10:40 #

 23. Många har nämnt Melodikrysset. Men Enns recensioner av programmet Sommar förtjänar också att lyftas fram. Vi är väl många som, även om vi inte kände Enn, sökt oss till bloggen för en mer gedigen genomgång av dagens program än vad tidningarna tillhandahållit. De har alltid varit en fröjd att läsa. Varma tankar till familjen!

  Comment by Inga — 2019 09 02 2:05 #

 24. Det finns en film där Tommy Körberg sjunger dikten som finns representerad i dödsannonsen.

  https://www.filmarkivet.se/movies/tillsammans-ar-vi-starka/

  Comment by Tommy Rådberg — 2019 09 02 2:38 #

 25. Det var sorgliga nyheter. Jag har följt Enns blogg i många år och kommer att sakna hans texter,
  speciellt alla Melodikryss- o Sommarkåserier. Mina tankar går till Familjen.
  Hälsn LO Nilsson – Göteborg

  Comment by LO - Göteborg — 2019 09 03 9:11 #

 26. Jag är så glad, tacksam och hedrad att Enn Kokk rekommenderade min blogg på sin blogg. Han var på mig då och då, när han tyckte att jag gjorde för långa uppehåll mellan mina inlägg.

  Vi påbörjade bland annat en diskussion om socialdemokratins roll i mitt liv i synnerhet, och i samhället i allmänhet.

  Vi kom inte så långt. Mitt senaste inlägg i ämnet hade rubriken
  ”Det kom något emellan”.

  Det som kommit emellan den gången var en hundvalp, som förra året tog all min lediga tid i anspråk.

  Nu har något annat, något oåterkalleligt, kommit emellan.

  Vår korrespondens kommer att förbli oavslutad.

  Enn Kokk var i positiv bemärkelse den mest konsekventa och principfasta person jag mött. Ja, jag skriver ”mött” trots att vi aldrig träffades öga mot öga.

  Du fattas oss.
  Vila i frid.

  Comment by anita lindblad — 2019 09 03 17:14 #

 27. För den som vill läsa Enn Kokks sista svar till mig:

  https://pyttiminpanna.wordpress.com/2018/04/18/svar-fran-enn-kokk/

  Comment by anita lindblad — 2019 09 03 17:16 #

 28. Tack Enn och jag hoppas att Du fick med Dig Roger Pontares Sinatra CD och de serietidningar Du fick som jag inte behövde. Tack och sov gott.

  Comment by Urban Sjölander — 2019 09 05 21:14 #

 29. Kände honom endast via hans blogg. Eftersom S-bloggar är en politisk blogg så försökte jag locka honom att diskutera dagens politik. Lyckades inte något vidare. Kanske för att han själv ville styra inriktningen på sin blogg?
  Jag noterar dock att när Enn går bort så återstår inte många med rötter i den gamla föreningsdrivna arbetarrörelsen. Den där man levde som man lärde. Där det var viktigt att handla just på Konsum (Enn noterade jämt att det var just på Konsum han handlade). Vila i frid, Enn.

  Comment by Jan — 2019 09 07 15:23 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^