Rocky Magasin i nytt format

18 mars 2015 20:51 | Media, Serier | 4 kommentarer

Jag köper regelbundet en rad serietidningar, bland dem Rocky Magasin.

Rocky har tidigare getts ut i stort format, och möjligen är det det – att tidningen inte går ner i vanliga serietidningsställ i affärerna – som är en av orsakerna till att den nu har gjorts om i vanligt serietidningsformat. ”Nu med 84 sidor ” (mot tidigare 52) står det i reklamen, men det oförändrade lösnummerpriset, 59:90, skvallrar om att man nog i slutändan inte får så mycket mer för pengarna. Layouten är mycket luftig – Martin Kellermans huvudserie ”Rocky” får fyra serierutor per sida, och hans ”Kellermannen” en enda teckning per sida, i båda fallen med massor av ledig tryckyta runt omkring. Fast jag inser att ”Rocky” med sina knökfulla pratbubblor blir svår att läsa i allt för litet format. Exempel ges i urvalet ”Manges favoriter”.

På samma sätt gör man med Ellen EkmansLilla Berlin” och Lina NeidestamsZelda”.

Mer ekonomiskt utnyttjade är de sidor som rymmer Thomas OlssonsRogert” samt Stefan Thorgrens och Pelle Forsheds suveräna ”Stockholmsnatt”.

Perfekt bredd har veckans gästserie, Joakim PirinensDom fyra gullia juren”. Den är också vad gäller både teckningar och innehåll i en klass för sig.

4 kommentarer

 1. Vuxenserier har aldrig fångat mitt intresse. Hur ofta de än publiceras på Aftonbladets kultursida. Kommer dock med glädje ihåg barndomens Tintin, Asterix, Lucky Luke, 91:an, Buster, Silverpilen, X9, Seriemagasinet och allt vad de hette…

  Comment by Jan — 2015 03 18 21:25 #

 2. Till Jan Galfvensjö: Det du hittar på Aftonbladets kultursida är knappast, trots den tecknade formen, serier i egentlig mening.

  För egen del fortsätter jag också att läsa serier av den typ du läste förr. Tintin, Asterix och Lucky Luke kommer ut i nya upplagor, och till exempel X9 existerar fortfarande,

  Comment by Enn Kokk — 2015 03 18 22:03 #

 3. Det finns mängder av ”vuxenserier” som har mer med Asterix, X9 etc att göra än med valfri kultursida. Om man med ”vuxenserier” menar serier med ett innehåll som inte alltid anses lämpligt för barn. (Sex brukar konstigt nog anses vara mindre lämpligt än sadistiskt våld.)

  Sen har, av någon anledning, serier som är mer av konstnärliga experiment eller politiska debattinlägg än egentliga serier uppmärksammats mycket på senare år. Dessa har kanske ofta fått representera ”vuxenserier” på det vis som Jan ovan verkar lägga i begreppet. Men det har inte mycket att göra med serierna i Rocky Magasin, som oftast i grunden är traditionella seriestrippar.

  (Inom parentes sagt ser man sällan någon uttrycka att ”vuxenfilm och vuxenlitteratur har aldrig fångat mitt intresse”…)

  Comment by Olof Öberg — 2015 03 20 15:35 #

 4. Till Olof Öberg: Själv har jag regelbundet läst serier allt sedan pojkåren, och jag brukar följaktligen här på bloggen skriva om serier, i dagspress, i serietidningar och publicerade som album. En del av det här går lätt att hitta om man går upp under Kulturspegeln, Serier.

  Comment by Enn Kokk — 2015 03 20 17:02 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^