Från Andra chansen till final

8 mars 2015 16:16 | Media, Musik, Ur dagboken | 5 kommentarer

Jag såg förstås också Andra chansen i Melodifestivalen.

Och jag förstår fortfarande inte varför just de här låtarna gick vidare till final och hur det tekniskt gick till.

Jag har tidigare uttryckt viss sympati för Hasse Andersson och ”Guld och gröna skogar”. Det handlar dock mer om att ”Guld och gröna skogar” är den enda låten i den här tävlingen, som har lite tycke av schlager, än om att den skulle ha en chans i Eurovision Song Contest.

Och också i gårdagens utslagstävling noterade jag, att ”Forever Starts Today” med Linus Svenning åtminstone har ansatser till riktig refräng.

Men varför de övriga två låtarna, ”Make Me (La La La)” med Dinah Nah och ”Groupie” – förstår de där barnen som röstar över huvud taget vad ordet kan ha för innebörd? – med Samir & Viktor, gick vidare till final förstår jag inte.

Jag har nog för klent förstånd.

Hur kommer regeringen att se ut efter valet i Finland den 19 april?

8 mars 2015 15:49 | Politik | Kommentering avstängd

Jag redovisade nyligen en undersökning enligt vilken det finska motståndet mot NATO-anslutning är stabilt och stort. NATO-entusiasterna finns främst i dagens ledande regeringsparti, Kokoomus (Samlingspartiet).

Samlingspartiet, som i förra valet blev störst, är det inte längre, i vissa undersökningar distanserat också av koalitionspartnern Sosialidemokraattinen Puolue (Socialdemokratiska partiet). Överlägset störst enligt samtliga aktuella undersökningar är dock Suomen Keskusta (Centerpartiet). Blir det senare också resultatet av valet den 18 april, kommer Centern att bli det parti, kring vilket en ny koalitionsregering byggs upp.

I det här perspektivet blir en färsk opinionsundersökning från Lännen Media för Iltalehti intressant. De tillfrågade i den här undersökningen är 1.200 ledande kommunpolitiker över hela Finland.

Tre fjärdedelar av de tillfrågade centerpolitikerna vill som regeringspartner se Socialdemokraterna. Bara 23 procent föredrar Samlingspartiet.

Danmark: Fortsatt borgerlig övervikt

8 mars 2015 15:21 | Politik | Kommentering avstängd

För dem som har undrat över varför jag nu inte på länge har redovisat några danska opinionsundersökningar kan jag berätta, att min vanliga källa, Berlingske Barometer, plötsligt inte fungerade som tidigare. Varför vet jag fortfarande inte.

Men genom att gå in en annan väg har jag kommit åt åtminstone den sammanfattande Barometern (men alltså inte de underliggande galluparna från olika opinionsinstitut).

Så här ser Barometern ut just nu:

Socialdemokratiet 22,7 procent (mot 24,8 procent i valet 2011), Radikale Venstre 7,2 procent (9,5 procent), Socialistisk Folkeparti 6,4 procent (9,2 procent) och Enhedslisten 8,5 procent (6,5 procent).

Dansk Folkeparti 20,8 procent (12,3 procent), Venstre 22,5 procent (26,7 procent), Konservative Folkeparti 4,9 procent (4,9 procent) och Liberal Alliance 5,7 procent (5,0 procent).

I jakten på de underliggande undersökningarna hittade jag dock en liknande sammanställning från den danska nyhetsbyrån Ritzau, Ritzau Index:

Socialdemokratiet 22,8 procent, Radikale Venstre 7,4 procent, Socialistisk Folkeparti 6,8 procent och Enhedslisen 8,6 procent.

Dansk Folkeparti 20,2 procent, Venstre 22,7 procent, Konservative Folkeparti 4,7 procent och Liberal Alliance 5,3 procent.

Jag har också fått tag på tre undersökningar, från Nordstat 17 februari, Greens 26 februari och Voxmeter 1 mars – deras siffror redovisas nedan i ordning som ovan parti för parti:

Socialdemokratiet 21,0 procent, 20,9 procent respektive 23,1 procent.
Radikale Venstre 6,2 procent, 7,9 procent respektive 7,2 procent.
Socialistisk Folkeparti 6,0 procent, 6,7 procent respektive 6,9 procent.
Enhedslisten 7,8 procent, 8,4 procent respektive 8,5 procent.

Dansk Folkeparti 23,6 procent, 21,7 procent respektive 19,6 procent.
Venstre 24,5 procent, 21,4 procent respektive 22,3 procent.
Konservative Folkeparti 3,0 procent, 4,9 procent respektive 5,3 procent.
Liberal Alliance 6,0 procent, 5,4 procent respektive 4,8 procent.

Styrkeförhållandena mellan blocken varierar givetvis mätning för mätning, men ingenting tyder för närvarande på att den blå övervikten (53,3 procent mot 46,2 procent i början av mars) skulle vara på väg att brytas.

Ännu mindre blir chanserna för den socialdemokratiskt ledda regeringen under ledning av Helle Thorning-Schmidt om det relativt nya partiet på vänstersidan med viss miljöprofil, Alternativet, ytterligare skulle växa något – i dag stöds partiet av 1,8 procent, aningen mer än Kristendemokraterna (1,0 procent) på den borgerliga sidan.

Alternativet leds av Uffe Elbæk, före detta kulturminister från Radikale Venstre. I övrigt består partiet av en brokig skara. Bland annat har jag noterat att en före detta EU-parlamentariker från (i tur och ordning de båda) EU-skeptiska danska partier, som har kandiderat i EU-valen och varit representerade där, kandiderar för Alternativet.

Dansk undersökning på Internationella kvinnodagen: Om kvinnor inte hade rösträtt

8 mars 2015 13:04 | Politik | Kommentering avstängd

Internationella kvinnodagen hittar man i danska Politiken en intressant kartläggning av kvinnors respektive mäns politiska preferenser.

Om kvinnor inte hade rösträtt och således bara män hade rätt att rösta, skulle 60,9 procent rösta på de borgerliga partierna och 39,1 procent på vänsterpartierna.

Men om bara kvinnor hade rösträtt och män således inte fick rösta, skulle vänsterpartierna få 50,6 procent av röstena mot 49,4 procent för de borgerliga partierna.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^