Paussignal

29 juni 2013 22:39 | Ur dagboken | Kommentering avstängd

En vecka framåt befinner jag mig på östersjökryssning.

Jag har alltså blogguppehåll.

Sommar i P1 med Carolina Gynning

29 juni 2013 15:59 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 2 kommentarer

Dagens sommarpratare, Carolina Gynning, känner jag till namnet, men som programledare, sångerska, skådespelare, konstnär med mera är hon egentligen obekant för mig – kanske är det hennes karriär som bland annat dokusåpadeltagare (”Big Brother”) och deltagande i program som ”Fångarna på fortet” och ”Let’s Dance” som har avhållit mig från att stifta närmare bekantskap med henne.

Mot den här bakgrunden och mot bakgrund av hennes bekännelser i dagens ”Sommar” av att hon har missbrukat droger blir jag själv förvånad över att jag, med bibehållet intresse, lyssnar på hela hennes program. Hennes berättelse är verkligen självutlämnande – men det egendomliga är att jag aldrig lyckas se de mekanismer som har styrt hennes liv. Och jag får heller inte något intryck av att hon själv har gjort någon självanalys, som skulle kunna förklara allt det här, till exempel att alltihop började med föräldrarnas skilsmässa – det senare är bara ett arbetsexempel.

Något lugnad blir jag av att hon i och med att hon fick barn och därmed ett nytt slags ansvar delvis tycks ha bytt spår in på lugnare banor.

Åsikter, till exempel politiska, lyser med sin frånvaro i det här programmet – men plötsligt undslipper det Gynning, att skatterna enligt henne tar en alldeles för stor andel av hennes inkomster.

Hennes musik i programmet är inte helt obekant för mig – hon spelar ”Purple Rain” med Prince, Bryan Ferry, Burt Bacharach och en ovanlig version av ”My Favorite Things” – men mer än av det faktum att det mesta är obekant för mig förvånas jag av diskrepensen mellan prat och musik. Fast sen får jag en förklaring: mot slutet av programmet tackar hon plötsligt sin syster för hjälp med musikurvalet.

Melodikrysset nummer 26 2013

29 juni 2013 12:21 | Barnkultur, Film, Musik, Resor, Teater, Ur dagboken | 3 kommentarer

Underbart är kort”, alldeles för kort – jag håller med Povel Ramel.

Skulle jag, numera, försöka klättra upp på Orrberget, skulle jag väl slå mig fördärvad. Men hörseln är det inget fel på, så när jag hör Evert Taubes ”Sjösala vals”, förstår jag genast att den efterlysta fågeln (djurarten, för att citera Anders Eldeman) är en orre.

Höra kan jag fortfarande. Detta apropå den vemodig sång Zarah Leander en gång i världen sjöng, ”Sång om syrsor”.

Nej, det är synen som är ett tilltagande problem för mig. Så åtminstone när jag kommer en bit ifrån kan jag inte längre med någon trovärdighet instämma med Bruno Mars, när han sjunger ”When I See Your Face”.

Men låt oss släppa detta dystra ämne.

Just nu gläder jag mig åt att jag tillsammans med Birgitta i morgon påbörjar en veckolång östersjökryssning, som för oss till Helsinki, S:t Petersburg, Tallinn och Riga.; jag ska packa senare i dag.

Det här är mina gamla jaktmarker, från min tid som de svenska Socialdemokraternas nordiske och baltiske sekreterare. Lite senare i sommar ska vi också åka till Ísland.

Några av låtarna i dagens kryss påminner mig faktiskt om tidigare resor tillsammans med Birgitta. .

”Dansing Queen” av Björn Ulvaeus och Benny Andersson, fastän vi i dag hörde den på spanska, ingick i den ABBA-musikal vi för några år sen hörde på Broadway. Här skulle låten ge oss ordet dansa.

Och i Italien har vi också semestrat, om än inte i just San Remo, där Evert Taubes glade bagare bakade sitt bröd.

Den första svenska uppsättningen av ”My Fair Lady”, på Oscars 1959, såg jag en kväll under den första Elevriksdagfen i Sverige, där jag var ombud. Så visst känner jag igen ”With a Little Bit of Luck”, i Stig Rybrants kvicka översättning ”Med en gnutta flax”.

Och förvisso har jag sett ” som i himmelen” och då hört Helen Sjöholm sjunga ”Gabriellas sång”.

Och förvisso har jag också sett ”Nya hyss av Emil i Lönneberga”. ”Idas sommarvisa”, som ingår i filmen, har jag hört mångdubbelt flera gånger.

Och för att avsluta raddan av personliga anknytningar: Vi hörde signaturen till ”Eldorado”. En gång i världen citerade Kjell Alinge, som gjorde det programmet, mina skivrecensioner i direktsändning.

Men en titel som Lena Ph:s ”Du följer väl med” för mig tillbaka till resetemat.

Min förestående båtresa för mig bland annat till Ryssland, hemland för Sergei Prokofiev, som skrev ”Kärleken till de tre apelsinerna”, som här skulle ge oss singularen apelsin.

Och vad passar väl bättre att avsluta med i min nuvarande sinnesstämning än ”Ödessymfonin” av Ludwig van Beethoven?

Sommar i P1 med Sarah Dawn Finer

28 juni 2013 20:19 | Media, Musik, Teater, Ur dagboken | 4 kommentarer

Sarah Dawn Finer, född 1981 och med brittisk far – jag känner till honom som skribent – och amerikansk mor, tillhör en uppenbart musikalisk familj; jag har sett hennes bror Rennie Mirro på en av Stockholms privatteatrar. Hon har gjort sig bemärkt (på två olika sätt) i den svenska Melodifestivalen, men för egen del har jag inte lyssnat särskilt mycket på det hon har spelat in på skiva. Nästa år får jag chansen att se henne i rollen som Sally Bowles i Uppsala stadsteaters uppsättning av ”Cabaret”.

I sitt Sommar-program i dag ansträngde sig Sarah Dawn Finer att ge en mer fullständig bild av sig själv: tidiga – alltför tidiga – försök att få bekräftelse med hjälp av killar, svårigheter att greppa när det gällde röstomfånget, tendenser till upphetsning som också håller en vaken – och så enskildheter som kampen mot kroppens protestsignaler i samband med en föreställning och, inte minst, historien om Art Garfunkels katastrofala försök till ett framträdande i Sverige.

Lite spretigt, men ändå ganska intressant.

Hennes musikval var som väntat blandat – Sylvain, Gershwin, Bob Dylan, Eva Dahlgren – men innehöll också egen sång, alltså inte på platta.

Sommar i P1 med Peter Wolodarski

27 juni 2013 21:59 | Media, Musik, Politik | 5 kommentarer

Peter Wolodarski, vid unga år bland annat chef för ledarredaktionen på liberala Dagens Nyheter, numera, fortfarande rekordung, chefredaktör för tidningen, hör inte till mina politiska meningsfränder, även om han i sitt Sommar-program i dag bekände, att han under en studietid i USA något hade modifierat sina tidigre mer ultraliberala åsikter.

Icke desto mindre gillade jag hans sommarprogram, därför att han på ett föredömligt sätt berättade om vad som hade format hans åsiktsvärld. För egen del tror jag att människor som har så lätt för sig som han lockas att tro att också den övriga mänskligheten borde komma till samma slutsatser som han, åtminstone om de ansträngde sig lite mer.

På ett sådant bananskal halkade Wolodarski själv mellan framgångarna – samtidigt verkar han till att börja med ha blundat för eller varit märkligt omedveten om det hans egen familj, polska judar, hade råkat ut för, både under den tyska ockupationen och senare, under kommunisttiden, i polsk regi. Om allt detta och om hur han själv, genom händelser här i Sverige, medvetandegjordes om judarnas utsatthet berättde han rakt och intressant.

Jag gillade hans sommarprogram, också en stor del av den musik han spelade, allt från Monica Zetterlund till Ulf Lundell, men kanske allra mest en låt jag ska nämna namnet på när listan över spelade låtar äntligen kommer upp på SvTs hemsida. (Nu har i stället en av mina trogna läsare, Lasse Hallenfur, hittat den här låten åt mig: ”Deep River Blues” med Doc Watson.)

Farfar och farmor får besök av en rätt så liten tjej

27 juni 2013 11:41 | Barnkultur, Mat & dryck, Resor, Ur dagboken | 2 kommentarer

I förrgår och i går hade vi besök av en mycket liten flicka, som fångade allt mitt, farfars, och Birgittas, farmors, intresse. Hennes pappa, Matti, är barnledig och hade åkt till Uppsala för att hälsa på; han, lilla Ella och Ellas mamma Karin bor annars på Söder i Stockholm.

Vi träffar förstås lilla Ella då och då, men än så länge är hon så pass liten, att hon bara kan säga ”pappa” och ”mamma”, dock utan att alltid tvärsäkert verka veta vem som är vilket. Farfar och farmor känner hon nog igen, men det tar en stund varje gång innan hon vill släppa pappa ur synhåll – höjden av trygghet är det att få hålla armarna om hans ena ben.

Ändå är hon ett mycket tryggt barn. Snart börjar hon stulta omkring i vår lägenhet – hon kan gå – och då gäller det att plocka undan allt ömtåligt och farligt som vi har alltför mycket av i hennes nåhöjd. Men här finns mycket roligt att upptäcka också, till exempel Birgittas afrikanska tygdocka med baby samt ballonger som tillhör hennes lite äldre kusiner, som bor hos oss varannan vecka.

Kusinerna, Viggo och Klara, går på fritids i sin skola, Domarringen, nu när det är sommarlov. Men deras mamma, vår dotter Kerstin, ringer dit och meddelar lov att gå hem lite tidigare, eftersom lillkusin Ella är på besök. Och tro mig, gent emot de här lite större barnen känner Ella ingen rädsla; det är bara roligt att få leka med dem. Och både Klara och Viggo tycker att det är helt underbart att få vara med den här lilla krabaten.

Tur att vi har en lägenhet stor nog för att samtidigt kunna härbärgera både Kerstin och Matti med barn. Matti och Ella får sova i gamla barnkammaren, där vi numera har en utdragssoffa, men Ella har lite svårt att somna i den främmande och spännande miljön, så Matti lägger henne helt sonika i barnvagnen och går ut en sväng, och då somnar lilla Ella tryggt.

Ella har kommit in i en period då hon vill ha samma mat som de stora äter- Så första lunchen hos oss äter hon av Birgittas hemlagade pytt i panna, och nästa dag – före hemresan till Stockholm – bjuder jag på fiskpinnar, potatismos och bitar av grönsaker.

De kanelbullar med socker på jag ha köpt på kondis tycker Matti att Ella inte ska äta, så på så sätt får Viggo och Klara kanelbulle två dagar i rad.

Sommar i P1 med Katarina Gospic

26 juni 2013 16:40 | Media, Musik, Politik | 5 kommentarer

Katarina Gospic är, åtminstone med mina mått, relativt ung men har hunnit med att inte bara doktorera i medicin utan också starta eget företag. Hon är uppvuxen i Sverige men har familjerötter i Kroatien och är därmed också ett av många exempel på att olika invandrar- och flyktinggrupper har bidragit till att utveckla Sverige.

Kanske övertolkade jag henne, men jag tyckte att det i hennes attityd till livet och inte minst medmänniskorna fanns ett lite intelligensaristokratiskt drag. Fast kanske är det alltför lätt för en så begåvad och rationell person som hon att fatta rationella beslut, jämfört med alla dem som fungerar mer irrationellt och känslomässigt. Och framför allt blir demokratin något annat än just demokrati, om just de smarta och välutrustade ges ett slags tolkningsföreträde. Fast det senare är kanske en övertolkning från min sida – hon är ju hjärnforskare, varken moralfilosof eller politiker.

Musiken, med inslag som ”Hotel California” och ”Over the Rainbow”, innehöll en del som är välbekant för mig – men också annat som jag inte är lika förtrogen med. Som det ska vara, alltså.

Pressgrodor

26 juni 2013 11:20 | Citat | 6 kommentarer

hittade via Journalisten nummer 8 2013:

Varning för
insamling av
dövstumma

Rubrik i Borås Tidning

* * *

”Vi tyckee fortfarande att skylten är för dominerande, säger Åsa Larsson, Socialdemokraternas gruppeldare i byggnadsnämnden.”

Nordvästra Skånes Tidningar/HD

Synförrättning

25 juni 2013 19:07 | Media, Resor, Serier, Ur dagboken | Kommentering avstängd

I dag var jag kallad till ÖgonmottagningenAkademiska – min starkt nedsatta syn även på vänster öga behövde granskas inför ett sannolikt nödvändigt ingrepp.

Synkontrollen utfördes av två ögonläkare – ytterligare en tillkallades av den ansvariga – och två sköterskor gjorde i olika omgångar prov.

Resultatet blev för det allt grumligare vänstra ögat det väntade: en gråstarroperation kommer att genomföras. Men också i vänstra ögonvrån i mitt tidigare opererade och med konstgjord lins försedda högra öga har det bildats något grums som man anser måste avlägsnas.

Så i augusti ska jag genomgå två operationer, först en mindre på det högra ögat och sen den sedvanliga gråstarroperationen på vänstra ögat.

Med av alla ögondropparna ännu mer grumlad syn släpptes jag sen ut från Ackis och lyckades också genomföra det jag hade föresatt mig att göra, när jag ändå var nere på stan: Jag var på apoteket och fyllde på medicinförrådet. Jag var på Dressmann och köpte skjortor och kalsingar inför östersjökryssningen nästa vecka. Jag var i en väskaffär och köpte en ny axelväska, där jag genast stoppade ner FiB Kulturfront, kvällstidningar samt några serietidningar och seriealbum, alltsammans nyinköpt det också. Och så var jag inne i en fotobutik och handlade film och batteri till min kamera samt passade på att lämna in en mängd filmrullar för framkallning.

Det gäller att ta bilder i först Helsingfors, S:t Petersburg, Tallinn och Riga, senare – i slutet av juli – också under den tur vi ska göra runt Ísland. Jag menar så länge man säkert ser.

Sommar i P1 med Lasse Kronër

25 juni 2013 17:25 | Media, Musik, Politik | 1 kommentar

Det märktes att dagens Sommar-program var gjort av en rutinerad programledare. Lasse Kronér berättade om sin väg från ett göteborgskt arbetarhem till kontakten med Triple & Touch, det som skulle leda till hans eget genombrott.

Om sin egen stapplande väg in i musikens värld berättade han befriande chosefritt, medgav också den skräck som fyllde honom när han fortfarande var scenovan. Och så kryddade han den här berättelsen om den krokiga vägen till framgång med några ganska dramatiska historier, dels om hur han greps av polis i Paris och bland annat fick strängarna på sin gitarr avskurna, dels om hur han senare, på tåget hem, fick ett par reskamrater, som fick den svenska polisen att tro att han var knarksmugglare.

Också musikaliskt vittnade det här sommarprogrmmet om att det hade gjorts av en musikalisk person och en skicklig programmakare. Musikinslagen var gjorda av kända artister som Evert Taube, Mikael Wiehe, Bob Dylan och Simon and Garfunkel, men i musikdelen hittade man också Ola Magnell, Jackson Browne och Tage Danielsson-monologen om sannolikhet, som ju handlar om kärnkraftens farlighet.

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^