Bra, Margot Wallström! Och bryt nu också vapenavtalet med Saudiarabien
10 mars 2015 17:51 | Politik | 7 kommentarerSaudiarabien är ett vidrigt samhälle när det gäller frågor som yttrandefrihet och andra mänskliga rättigheter, kvinnoförtryck och barbariska straff. Sveriges utrikesminister Margot Wallström har gjort det enda anständiga, när hon har kritiserat det här.
Det har naturligtvis funnits tider när den saudiska regimen med sina ekonomiska och militära resurser har setts som en motkraft till andra i regionen, regimer som i det akuta läget har framstått som ännu farligare, men i dag framstår vapenavtalet med Saudiarabien som något som inte längre går att moraliskt försvara. Saudiarabiens reaktion mot Wallström, manifesterat i vetot mot att låta henne tala inför Arabförbundet, vilket senare främst var avsett att vara en svensk solidaritetsyttring gent emot palestinierna, visar att Sverige nog har bränt sina ökenskepp åtminstone i Saudiarabien.
Det kommer att kosta oss minskad export, inte bara på vapenområdet, till Saudiarabien.
Men det finns moraliska värden att befrämja också, även i utrikes- och handelspolitiken.
* * *
Under kvällen har försvarsministern berättat, att vapenavtalet med Saudiarabien bryts.
Jag har alltid betraktat Peter Hultqvist, som jag känner från vår gemensamma tid på den socialdemokratiska partiexpeditionen, som en förnuftig karl.
Konsumentkooperationen i övriga Norden starkare än i Sverige
10 mars 2015 15:51 | Mat & dryck | 5 kommentarerKonsumentkooperationen i övriga Norden är mycket starkare än den i Sverige. Den danska kooperationen har till exempel en marknadsandel på 37,5 procent. Det som utmärker den, liksom den norska, vars köp av norska ICA jag nyligen skrev om, är bland annat en högre grad av diversifiering i fråga om inriktning, varuutbud och priser. Den danska kooperationen driver, utöver vanliga butiker och lågprismarknader, kallade Brugsen, Kvickly och Fakta, kedjan Irma, som har det där lilla extra.
I Finland klövs kooperationen, på grund av politiska motsättningar, i en arbetar- och en bondekooperation. Medan den förra inte har klarat sig så bra, har den senare – som alltså driver butiker, varuhus med mera – varit mycket framgångsrik. Kooperationens marknadsandel är mycket hög, 43 procent.
Och den norska kooperationen är ingalunda på fallrepet den heller. Jag har nyligen berättat om dess övertagande av norska delen av ICA, som kommer att leda till att Coop får 28 procent av marknaden i Norge. Också tidigare har norska Coop köpt en privat butikskedja. De nu inköpta ICA-butikerna kommer, beroende på storlek och inriktning, att infogas i lämpliga delar av Coops ganska varierade butiksnät:
Coop Obs!, hypermarknader med varor från olika branscher under samma tak
Coop Mega, supermarknader med matvaror inklusive färskvarudisk
Coop Prix, en lågpriskedja med begränsat urval
Coop Marked, små närbutiker
Coop Extra, supermarknader med fokus på lågpris
I motsats till vad som är fallet med kooperationen i Sverige driver Coop Norge också en hel rad fackhandelskedjor:
Coop Extra Bygg, byggvaror
Coop Byggmix, byggvaror
Coop Obs! Bygg, byggvaror
Coop Elektro, elartiklar
Coop Kjøkken og Hjem, varor till kök och hem
Coop Sport, sportartiklar
Dagens politiska fråga
10 mars 2015 12:02 | Citat, Media | Kommentering avstängd”Wales vem som helst in i Cardiffs fullmäktige?”
Staffan Ling på Namn och Nytt i Dagens Nyheter
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^