Danmark: Socialdemokratiet närmar sig sitt valresultat. Men går det att få vänstermajoritet?

17 mars 2015 9:34 | Politik | Kommentering avstängd

Socialdemokratiet är nu i Berlingske Barometer uppe i 23,0 procent, inte långt från de 24,8 procent partiet fick ihop i 2011 års val.

Partiets problem är att dess allierade i Folketinget ligger still eller tappar lite i stöd.

Dess kvarvarande koalitionspartner, socialliberala Radikala Venstre, ligger still på 7,2 procent, en nivå märkbart lägre än partiets resultat i 2011 års val, 9,5 procent.

Deras avhoppade regeringspartner Socialistisk Folkeparti minskar en aning, till 6,3 procent, vilket också är märkbart lägre än partiets resultat i valet 2011, 9,2 procent.

Den friåkande rödgröna och feministiska Enhedslisten är numera större än den var i valet 2011, 6,5 procent, men det ligger still på 8,5 procent.

Det är den här situationen inför det val som snart måste komma som har fått danska media att börja spekulera om ifall ett nytt vänsterbetonat parti, Alternativet, kanske skulle rädda fortsatt vänsterstyre. Och den myckna publiciteten har säkert bidragit till att få fler väljare att ange Alternativet som sitt alternativ. I den aktuella Barometern ligger Alternativet på 1,3 procent, men i några enstaka mätningar har partiet faktiskt legat över den mycket låga spärrgräns, 2 procent, som tillämpas i danska val.

Det som kan inge vänstersidan visst hopp är också det faktum, att de borgerliga oppositionspartierna inte verkar få någon vind i seglen.

Högerpopulistiska Dansk Folkeparti ligger i och för sig långt över sitt valresultat 2011, 12,3 procent, men i den senaste Barometern minskar det lite, till 20,1 procent.

Borgerlighetens flaggskepp Venstre minskar en aning, till 22,3 procent, och det är ju långt ifrån i höjd med partiets valresultat 2011, 26,7 procent.

De två borgerliga småpartierna ligger still.

Konservative Folkeparti får 4,9 procent, samma resultat som i valet 2011.

Liberal Alliance ligger med 5,7 procent i den aktuella Barometern i och för sig över sitt valresultat 2011, 5,0 procent, men det ligger kvar på sin nya nivå, fortsätter inte att öka.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^