Norsk gallup: Høyre återtar terräng
3 mars 2015 22:31 | Politik | Kommentering avstängdI en mätning som TNS Gallup har gjort för norska TV 2 går det för första gången på länge uppåt för regeringspartiet Høyre. Enligt den här mätningen ökar partiet med hela 4,7 procentenheter till 25,0 procent. Fast även då ligger partiet under sitt valresultat 2013, 26,8 procent. Till stor del tycks den här uppgången baseras på viss återströmning av tidigare høyreväljare från Arbeiderpartiet. Framgången har skett över hela landet, och den baseras på tillbakaströmning av väljare under 60 år. De återerövrade väljarna arbetar till största delen inom privat sektor.
Dess partner i den blå-blå regeringen, högerpopulistiska Fremskrittspartiet, ligger i stort sett stilla (+ 0,1 procentenheter) med 10,7 procent, en nivå långt under partiets valresultat 2013, 16,3 procent.
Som redan har framgått ovan, har Høyres uppgång till stor del skett på Arbeiderpartiets bekostnad. Arbeiderpartiets tillbakagång är 3,8 procentenheter, men även då ligger partiet på 38,8 procent, en nivå långt över partiets resultat i valet 2013, 30,8 procent.
Arbeiderpartiet har landsmöte (partikongress) 16-19 april, och då kommer partiet att få en i stort sett helt ny ledning. Jonas Gahr Støre sitter i och för sig kvar som partiordförande, men även han är ju relativt ny. Enligt det förslag som valberedningens ordförande, den tidigare partisekreteraren och det mångåriga ankaret på Arbeiderpartiets partikontor vid Youngstorvet i Oslo Martin Kolberg har presenterat, föreslås kongressen välja två nya vice ordförande för partiet, dels den av mig här på bloggen tidigare presenterade före detta AUF-ordföranden och Nej till EU-aktivisten Trond Giske, dels en 31-årig kvinna med pakistansk bakgrund, Hadia Tajik, som sitter i Stortinget för Oslo men egentligen kommer från Rogaland. Hon var kulturminister i den regering som föll i valet 2013. Partisekreteraren, Raymond Johansen, har ju beslutat att i stället satsa på oslopolitiken, så som ny partisekreterare föreslås Kjersti Stenseng från Oppland, där hon har varit distriktsordförande.
Sosialistisk Venstreparti har i den här undersökningen hamnat på rätt sida om fyraprocentsspärren. Partiet går fram med 0,7 procentenheter och stöds nu av 4,8 procent mot 4,1 procent i valet.
Deras regeringspartner Senterpartiet backar i den här undersökningen med 0,2 procentenheter till 5,8 procent, vilket fortfarande är bättre än partiets valresultat 2013, 5,5 procent.
Sämre går det för de två mittenpartier som utgör parlamentariskt stöd åt den blå-blå regeringen.
Liberala Venstre får sitt lägsta stöd sedan stortingsvalet, då partiet samlade 5,2 procent. Nu minskar partiet med 0,6 procentenheter till 4,3 procent.
Kristelig Folkeparti, som i valet 2013 fick 5,6 procent, minskar i den aktuella mätningen med 0,8 procentenheter och hamnar då på 5,0 procent.
Blockneutrala Miljøpartiet De Grønne, som i valet samlade 2,8 procent men fick ett lokalt mandat i Oslo, klarar inte spärren: minskar med 0,5 procentenheter till 3,0 procent.
Och lilla yttervänsterpartiet Rødt, som i valet samlade 1,1 procent, ökar den här gången med 0,5 procentenheter till 2,0 procent.
Ísland – det sjuder inte bara i de varma källorna utan också i folkopinionen
3 mars 2015 14:21 | Politik | Kommentering avstängdÍsland är ett nordiskt land, men bortsett från hot om vulkanutbrott står det nästan ingenting om det i svenska tidningar.
Därför först lite introduktion.
För ett par år sen drabbades Ísland av en kris, som landets finansvalpar och en borgerlig regering försatte landet i. Den ansvariga borgerliga regeringen ersattes av en rödgrön, men när den inte snabbt nog fick landets ekonomi på fötter igen, ersattes den i maj 2013 av en borgerlig regering, ledd av Sigmundur Davið Gunnlaugsson från det liberala centerpartiet Framsóknarflokkurinn (Frmstegspartiet), som i det val som föregick detta, den 27 april 2013, hade fått 26,4 procent och 19 mandat.
Med sig in i den nya regeringen tog man det liberalkonservativa gamla maktpartiet Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), som hade stötts av 26,7 procent men också hade fått 19 mandat i den isländska riksdagen, Alltinget. Detta partis ledare, Bjarni Benediktsson, blev finansminister.
Det socialdemokratiska partiet, Samfylkingin (Samlingsfronten), hade varit den ledande kraften i den rödgröna regering som på grund av islänningarnas otålighet i fråga om snabba resultat sopades bort från makten. Det här partiet, under ledning av den karismatiska Jóhanna Sigurðardóttir, hade bildats av den gamla socialdemokratin plus tre andra vänsterpartier. I valet 2013 fick partiet låga 12,8 procent och bara 9 mandat mot tidigare 20. Partiledare: Árni Pall Árnason.
Rester av det gamla före detta kommunistpartiet plus nya gröna hade tillsammans bildat det andra parti, som föll i valet 2013, det ekosocialistiska och feministiska Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna). Det här partiet halverades i valet 2013 och fick med 10,8 procent av rösterna 7 mandat mot tidigare 14. Partiledare: Katrin Jakobsdóttir.
I valet 2013 tog sig i stället ett helt nytt parti, det populistiska Björt framtið (Ljus framtid) med Guðmundur Steingrimsson som partiledare in i Alltinget. Det samlade 8,2 procent och fick 6 mandat.
Också Piratar (Piratpartiet) med Birgitta Jónsdóttir som ledare, gjorde 2013 debut i Alltinget. Det fick 5,1 procent av rösterna, vilket gav 3 mandat.
Jag redovisade i höstas opinionsläget i Ísland, och efter årsskiftet har det kommit två nya opinionsundersökningar från opinionsinstitutet MMR.
Framsóknarflokkurinn (Frmstegspartiet), stöddes i den första av dem, gjord i januari, av rekordlåga 9,4 procent men fick i februarimätningen ett lite bättre resultat, 13,1 procent. Partiet ligger fortsatt långt under sitt valresultat.
Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet) stöddes i januari av 27,3 procent. Det minskar i februari men förblir ändå med 25,5 procent landets största parti.
Socialdemokratiska Samfylkingin (Samlingsfronten) har återhämtat sig något sen valet, men dess 15,9 procent i januari och 14,5 procent i februari är ändå en skugga av de framgångar partiet hade efter samgåendet med andra vänsterkrafter.
Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna) har också gjort en viss återhämtning: I januari stöddes partiet av 11,9 procent och i februari av 12,9 procent.
Nykomlingen 2013 Björt framtið (Ljus framtid) hade i januari ökat sitt stöd till 16,9 procent men backar lite i februari, till 15 procent.
Och Piratar (Piratpartiet) fick i januari 12,8 procent, i februari detsamma.
36,4 procent i februari mot 34,8 procent i januari sa sig ha tilltro till regeringens förmåga.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^