Melodikrysset nummer 39 2017

30 september 2017 12:53 | Barnkultur, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 2 kommentarer

Dagens melodikryss tyckt jag för min del inte var särskilt svårt. Men naturligtvis innehöll det åtminstone en fråga som jag inte kunde spontant.

Bruno Mars, i dag med ”Just the Way You Are”, tror jag aldrig jag har lyssnat på, men Google hjälper.

Då är Glenn Miller och hans ”In the Mood” desto mer bekanta. När jag under realskoletiden under tidigt femtiotal gick i dansskola i Sundsvall, spelades ofta Glenn Miller-låtar, och eftersom de är oerhört bra danslåtar, använde hustrun och jag långt senare vid en gemensam födelsedagsfest med många deltagare ett band med Millers mest kända låtar som dansmusik.

När jag under senare delen av femtiotalet gick i gymnasiet (Högre allmänna läroverket i Sundsvall) och dessutom på latinlinjen, fick vi en mycket omfattande och sakkunnig genomgång av den svenska litteraturhistorien, läsa mängder av litteratur i original, och tidigt köpte jag också själv Gustaf Frödings samlade dikter. Det här intresset har hållit i sig genom åren, och jag har följaktligen också köpt ”Strövtåg i hembygden” med Mando Diao och då verkligen inte för att vår son – han heter Matti Dahl – och hans band har varit förband åt Mando Diao.

Erik Axel Karlfeldts poesi hörde också till det jag läste under gymnasietiden, och tonsättningen av ”Dina ögon äro eldar”, i dag i instrumentalversion, tycker jag är fin.

Och under min folkskoletid i Nylands skola i dåvarande Njurunda kommun sjöng vi med hjälp av ett sånghäfte som jag har kvar det som kallades svenska stamsånger. I det här sånghäftet fanns bland annat ”I sommarens soliga dagar”, som jag delvis fotfarande kan utantill.

Många av Evert Taubes sånger hör också till den klassiska svenska sångskatten – det som spelades i dag, fast med Herrgårdskvintetten, ”Så skimrande var aldrig havet”, är en mycket vacker text till en vacker melodi. Fast här skulle illustrationen leda oss till ordet skimra.

Också den alltför tidigt bortgångne Fred Åkerström hör till de stora inom svensk viskonst – jag använde honom själv vid den stora lanseringskonserten för min sångbok från 1970, ”Upp till kamp!”. I dag hörde vi Freds dotter, Cajsa-Stina Åkerström, sjunga pappans ”Oslo”, en stad där jag allt sedan gymnasieåren har en del av mitt hjärta.

Jag såg Nanne Grönvall i Doobedoo i TV i går kväll, men jag har faktiskt också hört henne live, på en socialdemokratisk partikongress. I Melodikrysset föekom hon tillsammans med The Boppers och Brolle i elvishyllningen ”The King”.

Kul var det också att få höra John Legends ”All of Me” spelad i Django Reinhardt-stil – men det var inte Django Reinhardt som spelade gitar i det här fallet.

Kul var det också att åter få höra Alf Robertson sjunga ”Skomakare Anton”. Ursprungligen gjordes den på skånska av Hasse Kvinnaböske Andersson.

Sist kvar att redovisa i dag, sist också i krysset, var ”Baby Goodbye” med E.M.D., det vill säga Erik Segerstedt, Mattias Andréasson och Danny Saucedo. Det här var ursprungligen ett melodifestivalbidrag, dessutom ett som man fortfarande minns.

Ísland: Nya Centerpartiet större än Framstegspartiet

30 september 2017 1:03 | Politik | Kommentering avstängd

Ísland skakas av politiska strider, som ser ut att i viktiga avseenden förändra den politiska maktbalansen i landet.

Men låt oss börja med resultatet i valet till Alltinget i Ísland den 29 oktober 2016:

Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), ett borgerligt både liberalt och konservativt parti, lett av Bjarni Benediktsson, 21 mandat, 29,0 procent
Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna), ett ekosocialistiskt och feministiskt parti, lett av Katrín Jakobsdóttir, 11 mandat, 15,9 procent
Píratar (Piratpartiet), ett populistiskt parti, lett av Birgitta Jónsdóttir, 10 mandat, 14,5 procent
Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), ett liberalt och centristiskt parti, lett av Sigurður Ingi Jóhannsson, 8 mandat, 11,8 procent
Viðreisin (Renässans), ett nytt borgerligt och liberalt parti, lett av Benedikt Jóhansson, 7 mandat, 10,5 procent
Björt framtíð (Ljus framtid), ett liberalt parti, lett av Óttarr Proppé, 4 mandat, 7,2 procent
Samfylkingin (Samlingsfronten), ett socialdemokratiskt parti, fram till och med valet lett av Oddný G Harðardóttir, nu lett av Logi Már Einarsson, 3 mandat, 5,7 procent

Det här valet ändade i en borgerlig regering med minsta möjlig övervikt och bestående av Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), Viðreisin (Renässans) och Björt framtíð (Ljus framtid). Statsminster är Bjarni Benediktsson från Självständighetspartiet.

Nu senast har Ísland drabbats av en politisk skandal (jag har tidigare skrivit om den), som i den opinionsmätning jag här om dan redovisade bland annat ledde till att Gröna vänstern gick om Självständighetspartiet som Íslands största parti. Den nämnda skandalen, där en dömd person efter att ha suttit i fängelse skulle strykas ur straffregistret efter beslut av justitieministern (Självständighetpartiet) och vädjande från statsministerns far, väckte en våldsam proteststorm, och ledde opinionsmässigt till att Gröna vänstern med stor marginal i en opinionsmätning gick om det regeringsledande och inblandade partiet och till att Ljus framtid beslöt sig för att lämna regeringen, som då inte längre hade majoritet i Alltinget. (Ljus framtids beslut var säkert också en effekt av att partiet nu under lång tid har legat under femprocentsspärren.)

I det läget återstod det för presidenten, Guðni Th Jóhannesson, inget annat än att utlysa nyval – nyvalet kommer att genomföras den 28 oktober.

En möjlighet för statsminstern hade kunnat vara en rekonstruerad koalition, den här gången med deltagande av Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), som fram till förra valet satt i koalition med Självständighetspartiet, men Framstegspartiet är fullt upptaget av egna bekymmer. Det senare partiets dåvarande ledare, Sigmundur Davið Gunnlaugsson, manövrerades, efter att familjen, med hustrun som agent, hade placerat sina pengar i ett karibiskt skatteparadis, bort från posten som partiledare och ersattes av Sigurður Ingi Jóhannsson.

Det här har Gunnlaugsson aldrig förlikat sig med, och första steget i den fortsatta maktkampen var att bilda en ganska stor grupp av likasinnade, Progressiva samfundet, och detta håller nu på att omvandlas till ett konkurrerande mittenparti med namnet Miðflokkurinn (Centerpartiet). Dess ledande namn kommer att bli Sigmundur Davið Gunnlaugsson. Och med sig på det nya partiets lista kommer han bland annat att ha förre utrikesministern Gunnar Bragi Sveinsson, som föll i onåd i sitt gamla parti när han stödde USAs och EUs hållning mot Ryssland, som ledde till att Ryssland svarade med ekonomiska sanktioner som drabbade Íslands export av lammkött till Ryssland.

Fler framstegspartister är på väg att lämna Framstegspartiet för det nya Centerpartiet, och den senaste isländska opinionsmätningen visar att Miðflokkurinn inte bara har goda chanser att ta sig in i Alltinget utan också bli en aning större än Framsóknarflokkurinn.

I och med detta och med Gröna vänsterns framryckning samt inträdet av ett helt nytt vänsterpopulistiskt parti, Flokkur fólksins (Folkets parti), i Alltinget plus Ljus framtids sorti plus Renässans’ eventuella sorti ur den isländska riksdagen kan den isländska partibilden komma att se helt annorlunda ut efter extravalet:

Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna) 24,7 procent (+ 4,2 procentenheter)
Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), 23,5 procent (- 1,0)
Samfylkingin (Samlingsfronten) 10,4 procent (- 0,2)
Píratar (Piratpartiet) 10,0 procent (- 3,5)
Flokkur fólksins (Folkets parti) 8,5 procent (+ 1,8)
Miðflokkurinn (Centerpartiet) 7,3 procent
Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet) 6,4 procent (- 3,7)
Viðreisin (Renässans) 4,9 procent (- 1,1)
Björt framtíð (Ljus framtid) 2,5 procent (- 1,1)

Partisympatimätningen har utförts av MMR.

Nyheter kommer snart sagt varje dag. Ekonomen Ólafur Ísleifsson har till exempel beslutat sig för att kandidera för Folkets parti och kommer sannolikt att toppa en av partiets listor. Flera kända personer med lång politisk erfarenhet har anslutit sig till det nya Centerpartiet.

I en mätning gjord av Félagsvisindastofun för Morgunblaðið säger 46 procent av de tillfrågade, att de vill ha Gröna vänsterns ledare Katrin Jakobsdóttir som ny statsminister, 48 procent att hon är den mest sannolika nya statsministern. 24 procent hoppas på den nu avgångne Bjarni Benediktsson, men bara 6 procent tror att det blir han som blir nästa statsminister.

Danmark: Stabil opinion

27 september 2017 22:28 | Politik | Kommentering avstängd

Vi utgår som vanligt från resultatet i det senaste folketingsvalet, 2015:

Socialdemokratiet 26,3 procent
Radikale Venstre 3,8 procent
Socialistisk Folkeparti 4,2 procent
Enhedslisten 7,8 procent
Alternativet 4,8 procent
Venstre 19,5 procent
Dansk Folkeparti 21,1 procent
Konservative Folkeparti 3,4 procent
Liberal Alliance 5,5 procent

Den 24 september publicerade Ritzau en opinionsmätning gjord av Voxmeter:

Socialdemokratiet 26,3 procent
Radikale Venstre 5,6 procent
Socialistisk Folkeparti 5,0 procent
Enhedslisten 7,9 procent
Alternativet 6,0 procent
Venstre 18,9 procent
Dansk Folkeparti 17,7 procent
Konservative Folkeparti 4,1 procent
Liberal Alliance 6,9 procent
Nye Borgerlige 0,8 procent

Ritzau Index – en sammanvägning av ett antal någorlunda färska mätningar – ger då följande resultat:

Socialdemokratiet 27,2 procent
Radikale Venstre 5,0 procent
Socialistisk Folkeparti 5,0 procent
Enhedslisten 8,6 procent
Alternativet 5,6 procent
Venstre 18,1 procent
Dansk Folkeparti 18,2 procent
Konservative Folkeparti 4,1 procent
Liberal Alliance 6,1 procent
Nye Borgerlige 1,4 procent

Ytterligare två mätningar har publiceratsunder den senaste tiden. De är båda inräknade i indexet ovan.

Den första gjordes av Epinion och publicerades av Danmarks Radio den 19 september:

Socialdemokratiet 29,7 procent
Radikale Venstre 4,2 procent
Socialistisk Folkeparti 4,9 procent
Enhedslisten 9,2 procent
Alternativet 4,7 procent
Venstre 17,7 procent
Dansk Folkeparti 18,2 procent
Konservative Folkeparti 5,0 procent
Liberal Alliance 4,8 procent
Nye Borgerlige 1,6 procent

Samma dag publicerades Norstats mätning för Altinget:

Socialdemokratiet 26,6 procent
Radikale Venstre 5,0 procent
Socialistisk Folkeparti 5,1 procent
Enhedslisten 8,4 procent
Alternativet 6,2 procent
Venstre 17,4 procent
Dansk Folkeparti 18,3 procent
Konservative Folkeparti 4,1 procent
Liberal Alliance 6,4 procent
Nye Borgerlige 1,4 procent

Som synes är skillnaderna mellan de här tre mätningarna inte särskilt stora, möjligen med undantag för Socialdemokratiets högre siffra i Epinions mätning för Danmarks Radio.

Ísland: Gröna vänstern största parti

26 september 2017 23:09 | Politik | Kommentering avstängd

Valet till Alltinget i Ísland den 29 oktober 2016 utföll så här:

Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), ett borgerligt både liberalt och konservativt parti, lett av Bjarni Benediktsson, 21 mandat, 29,0 procent

Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna), ett ekosocialistiskt och feministiskt parti, lett av Katrín Jakobsdóttir, 11 mandat, 15,9 procent

Píratar (Piratpartiet), ett populistiskt parti, lett av Birgitta Jónsdóttir, 10 mandat, 14,5 procent

Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), ett liberalt och centristiskt parti, lett av Sigurður Ingi Jóhannsson, 8 mandat, 11,8 procent

Viðreisin (Renässans), ett nytt borgerligt och liberalt parti, lett av Benedikt Jóhansson, 7 mandat, 10,5 procent

Björt framtíð (Ljus framtid), ett liberalt parti, lett av Óttarr Proppé, 4 mandat, 7,2 procent

Samfylkingin (Samlingsfronten), ett socialdemokratiskt parti, fram till och med valet lett av Oddný G Harðardóttir, nu lett av Logi Már Einarsson, 3 mandat, 5,7 procent

Efter långa förhandlingar blev det en borgerlig regering, stödd av Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), Viðreisin (Renässans) och Björt framtíð (Ljus framtid). Den här regeringen har dock bara ett mandats övervikt i Alltinget.

Men efter rekordkort tid har den här regeringen spruckit. Den utlösande faktorn har varit den politiska skandal, där regeringsledande Självständighetspartiet genom beslut av justitieministern i rentvättningen av en barnsexförbrytare och statsministerns far som tillskyndare har väckt väljarnas vrede och därför har partiet Ljus framtid, kan hända också på grund av sina usla opinionssiffror, beslutat att lämna regeringen.

Statsministern och ledaren för Självständighetspartiet Bjarni Benediktsson var i detta läge tvungen att meddela presidenten, att han avgår – men han aktualiserade inte själv frågan om nyval utan kontaktade i stället Framstegspartiet och även Socialdemokraterna för att få dem att gå in i hans regering, men han fick inte tillräckligt gehör, och presidenten, Guðni Th Jóhannesson utlyste nyval – nyvalet kommer troligen att genomföras den 4 november.

Hela det här förloppet har förändrat partisympatierna. I den senaste opinionsmätningen, gjord av Félagsvisindastofnun för Morgunbladid, fördelar sig partisympatierna så här:

Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna) 30 procent

Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet) 23 procent

Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet) 11 procent

Píratar (Piratpartiet) 10 procent

Flokkur fólksins (Folkets parti) 9 procent

Samfylkingin (Samlingsfronten) 8 procent

Viðreisin (Renässans) 6 procent

Björt framtíð (Ljus framtid) 3 procent

Trenden har alltså fortfarande inte vänt för Ljus framtid. Stödet för de vänstergröna är historiskt högt – de skulle om det här vore ett valresulat fördubbla antalet mandat – medan Socialdemokraterna ligger kvar på en låg nivå. Det nya socialt inriktade och populistiska Folkets parti är aningen större än Socialdemokraterna.

Hela 77 procent av de tillfrågade tycker det var rätt att upplösa Alltinget och utlysa nyval. Och 57 procent tycker att det var befogat att avsluta regeringssamarbetet.

Eesti/Estland: Centern ser ut att förlora sin allenamakt i Tallinn

26 september 2017 18:13 | Politik | Kommentering avstängd

I valet till Riigikogu (Riksdagen) 2015 blev resultatet det här:

Reformierakond (Reformpartiet), ett borgerligt, i många avseenden nyliberalt parti, fick 27,7 procent och blev stommen i den regering som bildades.
Keskerakond (Centerpartiet), ett centristiskt, i viss avseenden lätt vänsterorienterat parti, fick 24,8 procent och blev det ledande oppositionspartiet. På det här partiet röstar majoriteten av landets ryssar.
Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet), fick 15,2 procent, vilket är långt under vad det här partiet tidigare har fått. Partiet har numera en ung ryss som ordförande och tävlar med Centern om de ryska väljarna. Socialdemokraterna valde att regera tillsammans med Reformpartiet.
Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika), förr ett av de större partierna, fick i valet 13,7 procent av rösterna men har senare i opinionsmätningarna reducerats till att bli Estlands minsta parti – att det kom med i den av Reformpartiet ledda regeringen har inte hjälpt. Partiet är socialkonservativt, kristet och estlandssinnat.
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (Estlands konservativa folkparti), fick 13,0 procent. Partiet är estnationalistiskt och har senare utvecklats i invandringsfientlig riktning.
Vabaerakond (Fria partiet), ett nytt borgerligt parti, som tog röster från olika håll, fick 8,7 procent.

Den trepartiregering som då bildades har sedan fallit. Socialdemokraterna och Fäderneslandet/Res Publika har i stället gått in i en regering, ledd av Centerpartiet med Jüri Ratas som statsminister. Reformpartiet har förpassats i opposition.

I den rikspolitiska partisympatimätning ERR har låtit göra i september har Vabaerakond (Fria partiet) hamnat under femprocentsspärren, och också Eestimaa Rohelised (Estlands gröna), som i någon enstaka mätning har klarat spärren befinner sig åter under den:

Keskerakond (Centerpartiet) 27 procent (i juli 29 procent.
Reformierakond (Reformpartiet) 25 procent (i juli 24 procent).
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (Estlands konservativa folkparti) 14 procent.
Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) 12 procent.
Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) 8 procent.
Vabaerakond (Fria partiet) 4 procent (i juli 6 procent.
Eestimaa Rohelised (Estlands gröna) 2 procent.

Men den 15 oktober hålls kommunalval i Estland, och jag har för avsikt att där vara med vid Socialdemokraternas valvaka i Tallinn, detta eftersom Centerpartiet under de senaste valperioderna, i mycket stor utsträckning för att den höga befolkningsandel som består av ryssar där i huvudsak har röstat på Centerpartiet, nu riskerar att förlora sin majoritet, dels för att den bland ryssarna mycket populäre förre partiledaren Edgar Savisaar fronderar mot sitt gamla parti (som har bytt ut honom och valt ny ledning) och har skapat ett nytt valförbund, Savisaare valimisliit ja Tegus Tallinnn, dels för att Socialdemokraterna storsatsar för att bli större i huvudstaden – lokalt förstanamn är den före detta centerpartisten Rainer Vakra, och bland kandidaterna finns bland annat Socialdemokraternas ryske partiledare, Jevgeni Ossinovski, men också flera före detta partiledare, till exempel den före detta centerpartisten Sven Mikser (i dag liksom Ossinovski minister) och Eiki Nestor (i dag talman i Riigikogu, Riksdagen).

I förra kommunalvalet i Tallinn blev fördelningen av platser i fullmäktige den här:

Keskerakond (Centerpartiet) 46 platser
Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) 16 platser
Reformierakond (Reformpartiet) 9 platser
Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) 7 platser
Personvald utan partitillhörighet 1 plats

I augusti var partipreferenserna de här inför i kommunalvalet i Tallinn. Mätningen gjordes 5-18 september och omfattade 820 röstberättigade tallinnbor. Den har gjorts av Turu-uuringute AS för ERR. Enligt undersökningsresultatet skulle mandatfördelningen kunna bli följande:

Keskerakond (Centerpartiet) 34 platser.
Reformierakond (Reformpartiet) 17 platser.
Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) 11 platser.
Savisaare valimisliit ja Tegus Tallinn (Savisaars valförbund och Aktiva/verksamma Tallinn) 6 platser.
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (Estlands konservativa folkparti) 6 platser.
Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) 5 platser.

Jag har tittat på de nu offentliggjorda valsedlarna för Savisaars valförbund i de olika distrikten i Tallinn, och bland kandidaterna finns mängder av ryssar – det är troligt att undersökningen ovan är gjord innan alla de här kandidatnamnen offentliggjordes. Hans valförbund har rimligen potential att ytterligare växa (vilket i så fall inte bara kommer att drabba centern utan också motverka Socialdemokraternas satsning på att värva nya ryska röster). På minussidan för Savisaars valförbund finns att han nu själv förhörs för korruptionsanklagelser och alltså inte fullt ut kan delta i valrörelsen.

Och den sociolog som är ansvarig för beräkningen av mandatfördelningen ovan gör själv reservationen, att den är en smula tillhöftad – det kan gå både en smula upp eller en smula ner för de enskilda partierna.

* * *

Det finns dock en färsk opinionsmätning för hela landet (1.206 intervjuade i åldrarna 18-74 år), gjord av Kantar Emor för nyhetsbyrån BNS och tidningen Postimees, som noterar en mycket kraftig ökning, + 4,1 procentenheter, för Socialdemokraterna.

Den här septembermätningen ger följande resultat:

Reformierakond (Reformpartiet) 26 procent
Keskerakond (Centerpartiet) 23 procent
Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) 19 procent
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (Estlands konservativa folkparti) 17 procent
Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) 6 procent
Vabaerakond (Fria partiet) 6 procent
Eestimaa Rohelised (Estlands gröna) 2 procent

Socialdemokraternas och IRLs tillväxt bidrar till att partierna i regeringen i den här mätningen stöds av 48 procent.

Den ansvarige för undersökningen, Aivar Voog, noterar i en kommentar, att Socialdemokraternas framgång framför allt förklaras av märkbart högre uppslutning från landsbygdsungdomarnas sida.

Melodikrysset nummer 38 2017

23 september 2017 17:43 | Barnkultur, Film, Mat & dryck, Media, Musik, Resor, Ur dagboken | 5 kommentarer

Jag har knappt hunnit hämta mig från firandet av hustruns 80-årsddag, men upp måste man ju på lördag morgon för att lösa Melodikrysset. Fast numera, när också jag är 80, tar det lite längre tid att bli klar med det.

Nå, i dag började det urlätt med Lasse Berghagens signaturmelodi till ”Allsång på Skansen”, ”Stockholm i mitt hjärta”. Fast här förstås i en instrumental version.

Men naturligtvis innehöll melodikrysset också ett och annat som var svårt även för mig, som annars behärskar många olika musikstilar och genrer.

Men låttiteln ”Ready For It?” lyckades jag hitta genom att googla på en fras jag hittade, ”In the middle of the night”, och då fick jag veta, att den som hade gjort och spelat in låten heter Taylor Swift – Swift hade jag då redan kommit fram till med hjälp av ledbokstäverna.

Top Cats från Värmland minns jag bara vagt från Melodifestivalen, men det var dem vi hörde i en låt som faktiskt också heter ”In the Middle of the Night”.

Jag kom så småningom på vad vi troligen hörde för melodi i den avslutande frågan i dag. Men eftersom jag inte hinner kolla om den finns med Cave Stompers, skriver jag bara det svar på frågan – att båda i det här fallet är detta – jag har kommit fram till: ogift. (En vänlig läsare bekräftar det jag trodde: Det var August Södermans ”Bröllopet på Ulvåsa”.)

Disney-filmer har jag sett många av, dock inte den allra senaste, i original kallad ”Moana” men i Sverige av någon anledning döpt till ”Vaiana”.

Med resten av frågorna hade jag inga som helst problem. Så till exempel inte med de övriga filmfrågorna.

Temat ur ”Graham Greene-filmatiseringen ”Den tredje mannen” med tema av Anton Karas på cittra, ”The Harry Lime Theme”, kände jag förstås genast igen. Läs gärna mer om filmen ovan under Kulturspegeln, Film. Och även filmen om lejonet Elsa, ”Född fri”, har väl tidigare förekommit i krysset.

Och om vi håller oss kvar i Afrika, spelades i dag en av mina och hustruns favoriter, Miriam Makeba. Vid hustruns afrikanska parties för deltagarna i seminarierna på Dag Hammarskjöld-fonden där hon på den tiden jobbade hade vi ofta parties hemma hos oss och spelade då gärna Makeba, inte minst ”Pata Pata”. Den är mycket bra som dansmusik, så bra att vi sen måste slipa och lackera om parketten i vardagsrummet.

Jag älskar verkligen inte all country, i dag illustrerat med norskan Heidi Hanse. Men jag har massor av skivor med Buffy Sainte-Marie, och jag tyckte också att Lena Andersson gjorde en utmärkt svensk version av hennes ”I’m Gonna Be a Country Girl Again”, i Lenas svenska version ”Är det konstigt att man längtar bort nån gång?”.

Och jag har hela Beatles’ skivkollektion, och även John Lennons ”Free As a Bird” från 1995.

Mats Paulson, som jag hade kontakt med när jag 1969 gav ut min ”Joe Hills sånger”, förknippar jag inte direkt med dansband, men Sven-Ingvars och Sven-Erik Magnusson har faktiskt spelat in hans ”Septemberbarn”,

Paul Ankas ”Diana” från 1957 spelades ideligen när jag 1958-1959 gjorde lumpen på I 21 i Sollefteå.

Jag bor ju numera i Uppsala, men i kväll ska jag åter åka ut till en röd liten stuga i Öregrund – nå, så liten är den inte längre; vi har låtit bygga ihop två små röda stugor, och precis nere vid stranden ligger den inte heller.

Inför det och mycket senare än vanligt lägger jag nu ut mitt förslag till rätta svar på dagens melodikryss. Att det blev så sent beror på att jag blev avbruten innan jag hann skriva färdigt mitt krysskåseri och korrekturläsa det jag hade skrivit – jag och Birgitta blev hämtade i bil av sonen, Matti, för frakt till hans syster, Kerstin. Hemma hos henne har vi sedan varit på födelsedagskalas för dels Kerstin, dels hennes son, Viggo. Med där var också Viggos syster, Klara, och Mattis familj: hustrun Karin samt barnen Klara och Sofia.

Men nu är jag hemma i lägenheten en stund, innan det blir dags att åka till Öregrund igen.

Ja nu är Birgitta 80. Och jag känner av att jag också är det

22 september 2017 18:16 | Deckare, Mat & dryck, Media, Politik, Prosa & lyrik, Teater, Trädgård, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Jag har ägnar den senaste tiden åt att förbereda, genomföra och sen städa upp efter det stora födelsedagskalaset. Över 50 personer kom hem till oss under födelsedagsfirandet, och jag tror att Kerstins syskon håller med mig, när jag säger, att den här stora festen inte skulle ha blivit vad den blev utan Kerstins organisationsförmåga, goda humör och befäl över köket och övriga av henne valda serveringsställen.

De sist nämnda arbetsmomenten föll naturligt på henne, eftersom maten levererades av det företag där hon arbetar, Trillers. Hon hade redan tidigare, med hjälp av Anna som har bil, köpt och fraktat hem till oss alla de drycker, samtliga alkoholfria eller näst intill, som serverades. Kvar åt mig att handla blev mest stora mängder färsk frukt och så lite annat som Kerstin ansåg borde finnas hemma.

Jag vill prisa den varierade och rikligt tilltagna maten, allra mest för att den var så god. Många av gästerna frågade särskilt om varifrån maten kom, detta helt enkelt för att de tyckte att den var så läcker. Punktligheten var också perfekt, både när det gällde leveranstiden och hämtningen av tomma kärl samt använda tallrikar, fat och bestick dagen därpå.

Trillers hade också levererat det färdigbryggda kaffet och de av allt att döma läckra tårtorna – jag själv som är diabetiker får ju inte äta sådana.

Dessutom hade Trillers gjort den smörgåstårta som serverades vid familjens eget födelsedagsfirande av Birgitta ett par timmar före den stora invasionen. Av barn och barnbarn fick Birgitta delar till vår Arabia/Flora-servis i Öregrund, pengar till trädgården där, abonnemang till konserterna med Uppsala kammarsolister, hjälp med trädgårdsarbete och en Eden-mugg från Rörstrand.

Klockan 14.00 började det välla in folk. Anna och hennes Amanda hjälptes åt med att slussa in gästerna i vardagsrummet, där Birgitta stod och tog emot, och Annas yngsta dotter, Ella, antecknade alla gästerna. Många hade med sig vackra buketter, men vi hade förberett oss genom att ha vattenfyllda vaser i beredskap. Det kom också blommor och hälsningar från vänner som bor utanför det område vi själva hade bjudit in gamla kompisar från, dessutom också från till exempel partisekreteraren och partikassören. Några av gästerna hade valt att ta med sig krukväxter, bland annat orkidéer, och från ett par gamla, nära vänner fick Birgitta en stor levande gren av Känguruäpple med frön under utveckling, lämpliga att plantera i trädgården i Öregrund.

En mycket stor del av gästerna hade följt Birgittas önskemål om penninggåvor till Läkare utan gränser, Vi-skogen och Svenska UNICEF eller till Birgitta själv för inköp till trädgården i Öregrund.

Men det förekom också andra, av givarna självvalda (i ett fall en egensmyckad prydnadskudde) presenter, sådant som gardiner, sockor, björnbärssylt, vimpel till flaggstången i Öregrund, böcker, honung, landskapsthe och ytterligare annat.

För egen del hade jag tjuvstartat 80-årsfirandet redan medan vi var kvar i Öregrund – där fick Birgitta det som ändå skulle dit: en hel rullväska med blomsterlök, i ganska många fall nya sorter för i år.

Och så fick hon, som alltid, flera paket med böcker: Johan Svedjedals Karin Boye-biografi och så böcker av Lion Feuchtwänger, Kjell Eriksson, Torbjörn Flygt, Kjell Westö (2 stycken), Sofi Oksanen och Per Anders Fogelström (hans hittills outgivna debutförsök) samt även deckare av Georges Simenon (ytterligare tre nyutgivna) och Alexander Call-Smith. Några av de gäster som inte tidigare hade varit hemma hos oss var märkbart lite tagna av mängden av böcker och bokhyllor samt skivor och skivhyllor – någon var särskilt tagen av det faktum att de är sorterade efter ämne respektive förvarade i bokstavsordning.

Jag har också lovat köpa teaterbiljetter och sen bjuda på middag på restaurang.

Slutligen har jag åt Birgitta gett två Marimekko-designade porslinskarotter. Vi är mycket för finsk design i den här familjen.

Birgitta rörde sig ganska systematiskt mellan grupperna av gäster i olika rum och runt olika bord. Jag rörde mig ganska fritt mellan gästerna och de olika rum de satt i men fastnade i lite längre samtal om bland annat politik – vad annars bland gäster som i så hög grad är politiskt intresserade och engagerade. Med de gamla laboremuskompisarna Agneta Guillemot och Irma Ridbäck om valet av politiska samarbetspartners och möjligheten av ett blocköverskridande samarbete i det politiska dödläge som nu råder. Och med Peter Gustavsson (i dag Uppsala arbetarekommuns ordförande, men också gammal kompis) samt SSU-distriktets ordförande Asal Gohari om Laboremus’ storhetstid under tidigt 1960-tal.

När sen till slut de sista gästerna hade gått, stannade Kerstin kvar och röjde undan det tyngsta, allt medan hennes barn, Viggo och Klara, tålmodigt väntade på henne. Och medan det här pågick, kom sig den allt tröttare far i huset till slut äntligen på att också för egen del smaka på förplägnaden. Tidigare hade jag varit alltför mätt efter först min egen morgonuppvaktning av Birgitta med danska smørrebröød och strax därefter en jättebit av den smörgåstårta Kerstin hade med sig till familjekalaset före den stora mottagningen.

Det här kommer att bli en dag att minnas. Hur länge får man se – man vet ju inte så mycket om framtiden och hur länge livet varar, när man är 80 år.

Pressgrodor

17 september 2017 22:46 | Citat | Kommentering avstängd

hittade via Journalisten nummer 10 2017:

De säger att de är dövstumma och ber om pengar.”

Mitt i Täby

* * *

”En lastbilsförare har råkat ut för en olycka och började läcka vätska.”

TTELA.se

Melodikrysset nummer 37 2017

16 september 2017 13:42 | Barnkultur, Film, Musik, Ur dagboken | 11 kommentarer

Jag har under den senaste tiden varit fullt upptagen med att förbereda Birgittas 80-årsfirande kommande onsdag. Vill några av er veta mer om det (och dessutom läsa en mycket personlig text om vårt nu mycket långvariga förhållande, gå ner två steg på bloggen. Själv var jag i går på en runda till en specialbutik i Östhammar och sen på Coop här i Öregrund och köpte en hel rullväska full av blomsterlökar till henne. Hon fick dem redan i går, eftersom det känns helt fel att släpa med dem till födelsedagsfirandet med ett 50-tal gäster i vår lägenhet i Uppsala, för de – alltså lökarna, inte gästerna – ska ju ändå hit för att sättas i vår trädgård i Öregrund.

Inte heller i dag tyckte jag att Melodikrysset var särskilt svårt.

Men jag blev lite sur över att Anders Eldeman i likhet med vad han flera gånger har gjort på senare tid åter hade en dubbelfråga, där de båda frågorna inte har ett dugg med varann att göra. Fast själva frågorna var ju inte svåra. ”Lite grann från ovan” förekom i Edvard Persson-filmen ”Skanör-Falsterbo”, 1939 – men det är värt att notera, att sången skrevs av göteborgaren Lasse Dahlquist. ”Stad i ljus” skrevs av Py Bäckman, och Tommy Körberg sjöng den i Melodifestivalen 1988.

Jag är, trots att jag själv inte är troende, allt sedan folkskoletiden fäst vid en rad gamla psalmer. Jag kan allt sedan dess delar av texterna utantill, minns också deras melodier, så när Eldeman i dag spelade en instrumentalversion av ”I denna ljuva sommartid” (svensk psalm nummer 200), kände jag genast igen den. Det här är för övrigt en mycket gammal psalm, vars första svenska text år 1725 skrevs av Joachim von Düben. Originalet är ännu äldre, från 1653, och skrevs skrev av Paul Gerhard.

Psalmtextens tyska ursprung får mig att som nästa fråga välja ut ”By the Rivers of Babylon”, dels för att den kan sägas ha anknytning till Bibeln, dels för att den blev en hit med en tysk popgrupp, Boney M.

Adele måste vara en av Eldemans personliga favoriter, eftersom han så ofta spelar henne. Men OK, ”River Lea” hade jag i alla fall inte hört förut.

Pojkband hör normalt inte till det jag lyssnar på. Men ”Back For Good” med Take That lät för all del inte så pjåkigt.

I dag fick vi också höra ”These Boots Are Made For Walking” med låtens upphovsman, Lee Hazelwood. Men själv tycker jag nog att Nancy Sinatras version är bättre.

Och ”Can’t Stop the Feeling” med Justin Timberlake (som jag normalt inte lyssnar så mycket på) är faktiskt hörvärd.

Som brygga mellan de engelskspråkiga låtarna och de svenska kan vi använda Måns Zelmerlöws – ingen av mina favoriter – ”Wrong Decision”.

Men det finns en brygga också till ”Leende guldbruna ögon”, som vi minns med Sven-Ingvars (1976) och Vikingarna (1977). Fast i dag hörde vi den på finska, ”Kultaiset kymmenet” med Eki Jantunen. Men egentligen är låten amerikansk, redan 1951 insjungen av Rosemary Clooney. Och redan samma år, 1951, sjöngs den in av Thory Bernhards i en annan textversion.

Den blev, inte minst genom dansbanden, mycket känd här i Sverige. Folkkär, både via film och som sångare, blev också Åke Grönberg, som vi i dag fick höra sjunga en egen text, ”Gungeligung”.

Somliga tycker kanske att jag fördjupar mig för mycket i detaljer kring de spelade låtarna, men där får jag be att få anföra titeln till en Povel Ramel-låt som spelades i dag, dock instrumentalt, ”Det är dom små, små detaljerna som gör det”.

Kvar att redovisa är då ”Lille katt” ur filmen ”Nya hyss av Emil i Lönneberga” (1972), där Emils lillasyster Ida sjunger den. Och som ni väl redan har listat ut, är texten skriven av Astrid Lindgren och musiken av Georg Riedel. Nå, det var ju inget av det här Eldeman frågade efter utan om kattens läte. Så i dag slutar vi med mjau.

Ísland: Den borgerliga regeringen ser inte ut att ha någon ljus framtid

15 september 2017 14:04 | Politik | Kommentering avstängd

Den borgerliga trepartiregeringen, bestående av Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), Viðreisin (Renässans) och Björt framtíð (Ljus framtid), spricker efter rekordkort tid, 247 dagar.

Bakgrunden är en trasslig härva kring en jurist som har dömts för sexbrott mot barn men sedan benådats av justitieministern från Självständighetspartiet.

Den här bakomliggande historien, med ett krångligare förlopp och fler inblandade, är kanske inte så intressant för svensk publik, men dess följder är det definitivt. Ett av regeringspartierna, Ljus framtid, har beslutat sig för att lämna regeringen, och även om beslutet kanske lika mycket har som bakgrund partiets svåra opinionskris, kan den sittande regeringen inte sitta kvar med mindre än att den får stöd av något annat, tillräckligt stort parti.

Självständighetspartiets andra stödben i regeringen, Renässans, har i det här läget valt att sitta kvar men kräva nyval. Ett sådant skulle kunna genomföras till exempel i samband med kommunalvalet om ett år.

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^