Danmark: Det går fortsatt bra för Socialdemokratiet, men dess allierade är inte tillräckligt stora

18 mars 2015 13:04 | Politik | Kommentering avstängd

Ytterligare en Berlingske Barometer förstärker den opinionsbild jag gav här om dan.

Socialdemokratiet är nu uppe i 23,1 procent, inte långt från de 24,8 procent partiet fick i 2011 års val.

Partiets problem är fortsatt att dess allierade i Folketinget ligger still eller tappar lite i stöd.

Dess kvarvarande koalitionspartner, socialliberala Radikala Venstre, backar ytterligare, till 7,0 procent, märkbart lägre än partiets resultat i 2011 års val, 9,5 procent.

Deras avhoppade regeringspartner Socialistisk Folkeparti ökar en aning, till 6,4 procent, vilket ändå är märkbart lägre än partiets resultat i valet 2011, 9,2 procent.

Den friåkande rödgröna och feministiska Enhedslisten är numera större än den var i valet 2011, 6,5 procent, men det backar i den här mätningen till 8,3 procent.

Det är den här situationen inför det val som snart måste komma som har fått danska media att börja spekulera om ifall ett nytt vänsterbetonat parti, Alternativet, kanske skulle kunna rädda fortsatt vänsterstyre. Den myckna publiciteten har gett partiet viss skjuts, och i enstaka mätningar har partiet faktiskt legat över den mycket låga spärrgräns, 2 procent, som tillämpas i danska val. Men den här gången stöds Alternativet av 1,3 procent, samma som förra gången.

Högerpopulistiska Dansk Folkeparti ligger långt över sitt valresultat 2011, 12,3 procent, men numera fortsätter det inte att gå uppåt. I den nya Barometern ligger partiet på 20,2 procent.

Det stora borgerliga partiet Venstre ligger kvar på 22,5 procent, och det är ju inte i höjd med partiets valresultat 2011, 26,7 procent.

De två borgerliga småpartierna ligger still.

Konservative Folkeparti får också den här gången 4,9 procent, samma resultat som i valet 2011.

Liberal Alliance ligger med 5,7 procent i den aktuella Barometern över sitt valresultat 2011, 5,0 procent, men det ligger kvar på samma nivå som sist, fortsätter inte att öka.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^