Norska mätningar inför kommunalvalet
29 augusti 2015 16:19 | Politik | 2 kommentarerI Norge äger kommunstyre- och fylketingsvalg rum 13-14 september.
I motsvarande val 2011 blev resultatet följande:
Arbeiderpartiet 31,7 procent 2011
Sosialistisk Venstreparti 4,1 procent 2011
Rødt 1,5 procent 2011
Senterpartiet 6,7 procent 2011
Miljøpartiet De Grønne 0,9 procent 2011
Kristelig Folkeparti 5,6 procent 2011
Venstre 6,3 procent 2011
Høyre 28,0 procent 2011
Fremskrittspartiet 11,4 procent 2011
Det här är dock rikssiffror – siffrorna för enskilda partier varierar mycket kraftigt ort för ort, region för region.
En mätning gjord av Respons för Aftenposten fördelar sig partisympatierna så här:
Arbeiderpartiet 32,9 procent (+ 3,1 procentenheter jämfört med förra mätningen)
Sosialistisk Venstreparti 3,5 procent (+ 0,1)
Rødt 1,9 procent (- 0,6)
Senterpartiet 6,4 procent (- 1,5)
Miljøpartiet De Grønne 5,9 procent (+ 1,1)
Kristelig Folkeparti 6,4 procent (- 1,5)
Venstre 5,7 procent (+ 0,1)
Høyre 23,5 procent (- 1,8)
Fremskrittspartiet 10,0 procent (- 1,1)
Kvällstidningen VG har låtit InFact göra en unersökning:
Arbeiderpartiet 30,6 procent
Sosialistisk Venstreparti 4,1 procent
Rødt 2,0 procent
Senterpartiet 7,9 procent
Miljøpartiet De Grønne 4,8 procent
Kristelig Folkeparti 5,9 procent
Venstre 5,1 procent
Høyre 22,4 procent
Fremskrittspartiet 14,4 procent
I den här mätningen lägger man märke till att Fremskrittspartiet får ett mycket högre stöd än i andra mätningar. Arbeiderpariet ligger högre inte bara i den ovan återgivna mätningen för Aftenposten utan också i en mätning för norska TV2.
De över landet högst skiftande resultaten kan illustreras med en rubrik över en artikel i Aftenposten om en opinionsmätning gjord av Respons Analyse för Bergens Tidende, ”Sjokkmåling farger Bergen rød”. Enligt den här undersökningen får Arbeiderpartiet 37,4 procent och är då större än Høyre och Fremskrittspartiet tillsammans. Bergen har haft borgerligt styre de senaste 12 åren.
Arbeiderpartiet 37,4 procent (+ 3,5 procentenheter jämfört med förra mätningen)
Sosialistisk Venstreparti 7,1 procent (+ 1,1)
Rødt 1,9 procent (- 0,9)
Senterpartiet 2,5 procent (+ 0,4)
Miljøpartiet De Grønne 6,5 procent (- 1,3)
Kristelig Folkeparti 5,0 procent (- 0,8)
Venstre 5,3 procent (- 1,0)
Høyre 24,1 procent (- 1,6)
Fremskrittspartiet 8,2 procent (- 0,5)
Melodikrysset nummer 35 2015
29 augusti 2015 12:10 | Film, Media, Musik, Resor, Teater, Ur dagboken | Kommentering avstängdDagens Melodikryss tyckte inte jag för min del hörde till de svåraste. Men så innehöll det ju också artister och låtar från det förflutna, som folk i min generation känner till, kanske inte lika lätta för yngre lyssnare.
Så fort jag hör Eldeman tala om en simmerska på film, förstår jag till exempel att det rör sig om Esther Williams. Vi hörde henne i ”Baby, It’s Cold Outside” som förekom i ”Neptuns dotter” (1949), där hon som motspelare hade Ricardo Montalban.
Klassisk musik är heller inget givet kunskapsområde för många krysslösare, men själv har jag sett baletten ”Svansjön” med musik av Pjotr Tjajkovskij och har därför heller inga svårigheter med att komma på att den sökta djursorten i det här fallet är svan.
Och som ni väl kan ana, är det heller inte första gången i livet jag i dag fick höra Frédéric Chopins ”Minutvalsen”. I dag exekverades den av Robert Wells.
Björns och Bennys ”Mamma Mia” har jag sett på Broadway, och även om låten inte hette så då, har jag alltså hört ”Väntar inte mamma på dig”, dock inte på svenska med Charlotte Strandberg.
Och så är jag så gammal att jag har lyssnat på dragspelsjazz, bland annat med Nisse Lind och hans hot-trio – i dag hörde vi dem i ”That’s a Plenty”.
Jag är också så gammal att jag minns Bert-Åke Varg och hans ”Skärgårdsflirt” (”Dansen går på alla bryggorna”) från 1954.
Så även ”När vi rör varann” med Susanne Alfvengren tretti år senare, ”Vandraren” med Nordman från 1994 och ”Tängo, tängo” med Petra Nielsen – jo, hon sjunger så – från Melodifestivalen 2004.
”Evert” med Matz Stefanz med Lailaz låg hela 27 veckor på Svensktoppen 1997, inte bara för att Laila Westersund & co skojade med dansbandens sätt att skriva sina namn.
Jag har hela Evert Taubes – vi talar här alltså om en annan Evert – skivutgivning på skiva och de flesta av hans sånger i olika sångböcker, så hans ”Fragancia” har jag hört förut. Fast i dag fick vi som omväxling höra den med Lina Nyberg.
Den enda låt jag i dag inte klarade omedelbart var den som inledde krysset, ”Utekväll” med Lotta Engberg. Men med hjälp av allt fler hjälpbokstäver kom även hennes namn.
I kväll ska jag se en film, vars titel, ”Casablanca”, och den melodi Sam spelar har förgyllt många kryss. Och självfallet ska jag, så snart jag kan, försöka se Stig Björkmans prisade film om Ingrid Bergman.
Sari Essayah ny ledare för finländska KD
28 augusti 2015 21:21 | Politik | Kommentering avstängdKristllilisdemokraattinen Puolue, Finlands motsvarighet till vårt KD, har valt ny partiledare: Sari Essayah, 48.
Sari är ett finskt kvinnonamn, men Essayah låter exotiskt också för finländare – hennes far kom från Marocko.
Det hindrar inte att hon motsätter sig fördelning av flyktingar inom EU. Hon motsatte sig likaledes ett tredje stödpaket till Grekland och står också för en traditionell familjepolitik. I grunden är hon ekonom. Dessutom är hon pingstvän.
Essayah var Kristdemokraternas presidentkandidat 2012 och fick då 2,5 procent av rösterna.
Sannfinländare: Skicka alla flyktingar till Åland!
28 augusti 2015 17:58 | Politik | 4 kommentarerPerussuomalaiset (Sannfinländarna) är som bekant varken vänner av landets svenska minoritet eller av flyktingar.
En av partiets riksdagsledamöter, Teuvo Hakkarainen, skriver på sin facebooksida, att de flyktingar som är på väg till Finland kunde skickas till Åland. Han motiverar detta med att Åland är Finlands rikaste landskap men trots detta får stora statsbidrag.
Samme Hakkarainen har tidigare föreslagit att alla homosexuella och alla somalier också skulle placeras på Åland.
Pressgrodor
28 augusti 2015 15:22 | Citat, Media | Kommentering avstängdhittade via Journalisten nummer 9 2015:
”Annika Östberg om
sitt liv i Ytterby kyrka”
Varför hon bor där får man veta i Kungälvsposten
* * *
”Grinande moster
på 1400-talsvrak”
Västerbottens-Kuriren
* * *
”Vill strypa stafettsköterskor”
Skövde Nyheter
* * *
”Den 51-årige man som misstänks för två dubbelmord utsågs så sent som förra året som god mat åt en dement kvinna i Västsverige.”
SR P4 Jönköping/P4 Skaraborg
* * *
”Nelly Landerud säljer ved som smör.”
Ystads Allehanda
Ísland: Populister större än vänsterpartierna tillsammans
27 augusti 2015 17:58 | Politik | 2 kommentarerMandatfördelningen i Alltinget efter det senaste valet (27 april 2013):
Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), ett borgerligt både liberalt och konservativt parti, lett av Bjarni Benediktsson, 19 mandat, 26,7 procent
Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), ett liberalt och centristiskt parti, lett av Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, 19 mandat, 24,4 procent
Samfylkingin (Samlingsfronten), ett socialdemokratiskt parti, lett av Árni Páll Árnason, 9 mandat, 12,9 procent
Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna), ett ekosocialistiskt och feministiskt parti, lett av Katrín Jakobsdóttir, 7 mandat, 10,9 procent
Björt framtíð (Ljus framtid), ett liberalt parti, lett av Guðmundur Steingrímsson, 6 mandat, 5,1 procent
Píratar (Piratpartiet), ett populistiskt parti, lett av Birgitta Jónsdóttir, 3 mandat, 5,1 procent
I en rad gallupmätningar har sedan Piratar (Piratpartiet) åkt upp som en komet. I en mätning i augusti stöddes det av 32,3 procent. Det är framför allt i huvudstaden Reykjavík det här populistiskt anstrukna partiet har ett mycket starkt stöd, kring 40 procent.
Tvåa låg det ena regeringspartiet, Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet) med 24,0 procent.
Trea, men på en mycket lägre nivå än i valet, låg Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), som också sitter i regeringen och som nu stöds av 12,4 procent.
Socialdemokratiska Samfylkingin (Samlingsfronten) ligger med 12,2 procent kvar på en nivå, mycket lägre än den partiet tidigare har haft.
Dess konkurrent om vänsterrösterna, Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna), har också backat, till 8,9 procent.
Nykomlingen 2013 Björt framtíð (Ljus framtid) har inte heller lyckats och stöds nu av 5,0 procent. Som en följd av detta har partiledaren Guðmundur Steingrímsson och även gruppordföranden Róbert Marshall meddelat, att de kommer att avgå vid årsmötet den 5 september. Som tänkbar ny partiledre nämns en av partiets grundare, Heiða Kristin Helgadóttir. Partiet är dock internt splittrat.
I Alltinget är det egentligen bara två partier, dels Björt framtíð (Ljus framtid), dels socialdemokratiska Samfylkingin (Samlingsfronten), som stöder isländsk anslutning till EU.
Två nya mätningar visar, att en majoritet av islänningarna fortsatt är mot isländskt EU-inträde. I Gallups mätning är 50,1 procent mot och 34,2 procent för. I MMRs senaste mätning är 50,9 procent mot och 31,8 procent för.
Danskarna mer främlingsvälkomnande än deras partier
26 augusti 2015 14:17 | Politik | 22 kommentarerPopulistiska Dansk Folkeparti, som bärs upp av främlingsfientlighet, blev i valet tidigare i år näst största parti.
Utan tvekan har DFs framgångar fått effekt också på de övriga stora partiernas, Socialdemokratiets och Venstres invandrings- och flyktingpolitik – den har gradvis stramats åt.
Den restriktiva hållningen gent emot invandrare och flyktingar finns naturligtvis också bland väljarna – om detta vittnar det växande stödet för Dansk Folkeparti – men en alldeles färsk undersökning från TNS Gallup, redovisad i Berlingske den 26 augusti, visar, att danskarnas syn på asyl inte är så restriktiv som alltså även de stora partierna i landet har utgått från. Också dansk TV har visat bilder på hur desperata människor försöker ta sig över Medelhavet, och även flertalet danskar har ett hjärta för medmänniskor i nöd.
På den första frågan, ”Hvis Danskerne stemmer ja til en tilvalgsordning, bør Danmark så deltage i EUs samarbejde om fælles regler for invandring, asyl og grænsekontroll?”, svarar 50 procent ja och 34 procent nej.
Ännu mer intressanta är svaren på frågan ”Hvor enig eller uenig er du i at flygtinge, der søger om asyl i et EU-land, bør fordeles mere ligeligt mellem landene, sådan som EU-kommissionen har foreslået?”. Här svarar 37 procent enig och 36 procent overvejende enig, medan 7 procent svarar uenig och 8 procent overvejende uenig.
På den mycket aktuella frågan ”Bør indsatsen for at redde skibbrudne asylsøgere i Middelhavet droppes helt?” svarade 68 procent nej och 16 procent ja.
Antti Rinne (S): Förskräckligt att se rasismen växa i Finland
25 augusti 2015 17:13 | Politik | 16 kommentarerSosialidemokraattinen Puolue (Socialdemokratiska Partiet) gjorde ett uselt val, och just nu dras dess ledare Antti Rinne med ännu sämre opinionsmätningsresultat.
Men Rinne bör ändå hedras för att han inte har gett vika för den växande främlingsfientligheten i Finland, som nu dessutom – i och med att Perussuomalaiset (Sannfinländarna) har tagit plats i regeringen – har fått ett språkrör också i regeringen.
– För många har det varit förskräckligt att se att det inom partiet växer en allt större kommandogrupp som uppviglar till att diskriminera finländare som har kommit från andra länder. Hatretoriken, som har pågått i åratal, har blivit kraftigare med anledning av regeringspositionen och sprider rädsla och otrygghet bland minoriteterna.
Rinne kritiserade Sannfinländarnas ordförande, utrikesminister Timo Soini för att inte ha tagit avstånd från riksdagsledamoten och partikamraten Olli Simmonens facebokinlägg och partisekreteraren Riikka Slunga-Puntsalos yttrande om att största delen av båtflyktingarna som kommer till Europa är ”levnadsstandardsurfare”.
Man ska inte förringa människors nöd, sa Rinne med adress till Soini.
Danmark: Socialdemokratiet i stark förhandlingsposition
25 augusti 2015 16:51 | Politik | Kommentering avstängdI Danmark pågår sonderingar inför beslut om ny statsbudget. Den nya Venstre-regeringen under ledning av Lars Løkke Rasmussen är ju en minoritetsregering och behöver alltså en uppgörelse inför ett beslut i Folketinget. Den nya ledaren för Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, har, utan att diktera villkoren, räckt ut en hand om en samarbetsuppgörelse, som omfattar flertalet viktiga politiska områden.
Folketingsvalet tidigare i år gav följande resultat:
Socialdemokratiet 26,3 procent
Radikale Venstre 4,6 procent
Socialistisk Folkeparti 4,2 procent
Enhedslisten 7,8 procent
Alternativet 4,8 procent
Venstre 19,5 procent
Dansk Folkeparti 21,1 procent
Konservative Folkeparti 3,4 procent
Liberal Alliance 7,5 procent
Ritzau Index, en sammanvägning av en rad olika mätningar, ger för närvarande följande fördelning av partisympatierna:
Socialdemokratiet 26,8 procent
Radikale Venstre 4,4 procent
Socialistisk Folkeparti 4,1 procent
Enhedslisten 8,5 procent
Alternativet 4,8 procent
Venstre 19,2 procent
Dansk Folkeparti 20,6 procent
Konservative Folkeparti 3,2 procent
Liberal Alliance 7,6 procent
Den senaste mätningen, en från 26 augusti och gjord av Voxmeter för Danmarks Radio, ger följande resultat:
Socialdemokratiet 26,7 procent
Radikale Venstre 4,3 procent
Socialistisk Folkeparti 3,9 procent
Enhedslisten 9,0 procent
Alternativet 4,9 procent
Venstre 19,3 procent
Dansk Folkeparti 20,8 procent
Konservative Folkeparti 2,9 procent
Liberal Alliance 7,5 procent
Ändringarna från valet står sig alltså, även om Socialdemokratiets ställning ytterligare har stärkts en aning. Noterbart är också att vänsterkoalitionen Enhedslisten har ökat jämfört med valet, vilket väl stärker partiet i uppfattningen att inte göra några uppgörelser med den borgerliga regeringen.
En guide till ”Psycho”
25 augusti 2015 9:43 | Deckare, Film | Kommentering avstängdJag har tidigare ganska utförligt skrivit om Alfred Hitchcocks ”Psycho”, ett mästerstycke i skräckgenren. Du hittar min recension ovan under Kulturspegeln, Film. Senast såg jag själv om den nu i sommar, då TV visade en hitchcockserie.
Som så ofta använde sig Hitchcock av en bokförlaga, i det här fallet Robert Blochs ”Psycho”. Själv har jag aldrig läst den, kanske för att jag har erfarenheten att Hitchcock ofta kunde göra mycket sevärd film av ganska mediokra böcker.
Nu visar dock Björn Kihlström på sin blogg, Bernur – länk finns här intill – att Blochs bok nog har sina poänger; han jämför Bloch med skräckmästare som H P Lovecraft och Stephen King.
Detta som ett tips till er som är intresserade av skräckgenren eller helt enkelt håller Alfred Hitchcock högt.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^