Jag känner saknad efter den riktige Wallander

16 mars 2015 13:33 | Deckare, Film | 3 kommentarer

Wallander – Saknaden” är den fjärde filmen i den tredje och enligt uppgift sista omgången wallanderfilmer med Krister Henriksson i rollen som Kurt Wallander.

Henning Mankell, författare till böckerna om Kurt Wallander, har säkert ställt villkor för de wallanderfilmer, som inte bygger på hans böcker, och mycket riktigt är miljön Ystad, och man känner igen poliskollegor som Martinsson (Douglas Johansson) och Nyberg (Mats Bergman). Det här är också en av de historier där Wallanders dotter, Linda, arbetar vid ystadpolisen, och hon spelas här av Charlotta Jonsson.

Men det betyder inte att Mankell konkret har varit inblandad i tillkomsten av historien i den här filmen. För manus står Malin Lagerlöf med visst bistånd av manusredaktören Lovisa Milles.

För regin står den mycket förfarna regissören Agneta Fagerström-Olsson.

I den här filmen – i motsats till ett par andra i serien – tecknas också Kurt Wallanders stegvisa fall in i alzheimers sinnesmörker begripligt och intressant.

Annat i den här historien ställer jag mig mer frågande inför. Kan lilla Ystad, med under 20.000 invånare i tätorten, verkligen vara platsen för en prostitution av den dimension vi ser? Och vad gör under tiden alla de där poliserna som lilla Ystad tycks ha råd att ha anställda? Vidare: kan en svensk polis verkligen ge sig i väg till det avlägsna Moldavien för att identifiera en mördad prostituerad? Det skedde visserligen när han var sjukskriven/avstängd från tjänst, men ska vi alltså anta att han också i slutändan betalade resan själv?

Intressantare blir historien i dess så att säga mer svenska delar, en läkare som visar sig ha haft något slags samröre med den mördade prostituerade från Moldavien och så en man och en kvinna, den senare drabbad av barnlöshet.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^