Norge: Kristelig Folkeparti backar därför att partiledaren deltog i Pride-parad?

30 juni 2016 21:58 | Politik | 1 kommentar

I förra stortingsvalet, år 2013, blev utfallet det här:

Høyre 26,8 procent
Fremskrittspartiet 16,3 procent
Venstre 5,2 procent
Kristelig Folkeparti 5,6 procent
Senterpartiet 5,5 procent
Arbeiderpartiet 30,8 procent
Sosialistisk Venstreparti 4,1 procent
Rødt 1,1 procent
Miljøpartiet De Grønne 2,8 procent

Høyre och Fremskrittspartiet har sedan varit i regeringskoalition med parlamentariskt stöd från Venstre och Kristelig Folkeparti – det sist nämnda partiet har dock haft en intern debatt om att byta sida, alltså i stället stödja en röd-grön regering.

I den ingick, utöver Arbeiderpartiet, också ett annat av mittenpartierna, Senterpartiet, samt Sosialistisk Venstreparti. SP har inte bytt sida och väl inte heller SV, men SV, som har haft låga opinionssiffror, har deklarerat, att man nu avser att skärpa sin profil och agera på egen hand. Rødt är också ett vänsterparti men för litet för att spela någon roll i Stortinget.

Miljøpartiet De Grønne är i princip blockneutralt, även om det i en rad kommuner har samarbete med den röd-gröna sidan.

Norstats opinionsmätning för Vårt Land ger ett delvis annat utfall än de undersökningar från i stort sett samma period, som jag nyligen har redovisat.

Høyre 26,8 procent (+ 2,1 procentenheter)
Fremskrittspartiet 15,6 procent (- 0,3)
Venstre 3,5 procent (- 0,6)
Kristelig Folkeparti 4,4 procent (- 1,0)
Senterpartiet 6,8 procent (+ 1,6)
Arbeiderpartiet 35,3 procent (- 1,2)
Sosialistisk Venstreparti 4,4 procent (- 0,8)
Rødt 1,2 procent (+ 0,1)
Miljøpartiet De Grønne 4,2 procent (+ 0,8)

I den här mätningen ökar Høyre, medan Arbeiderpartiet backar, men inte alls till den låga nivå partiet nyligen hamnade på i ett par andra undersökningar. MDG och SV befinner sig båda över spärren. Här är i stället liberala Venstre under spärren.

Kristelig Folkeparti backar till en nivå strax ovanför spärren. I norska media har jag som tänkbar förklaring sett att KrFs partiledare, Knut Arild Hareide, deltog i Pride-paraden i Oslo förra helgen. Men vi får väl se om det här är en bestående nedgång.

Sommar i P1 med Danica Kragić Jensfelt

30 juni 2016 19:00 | Media, Musik, Politik, Resor, Ur dagboken | 2 kommentarer

Dagens sommarpratare, Danica Kragić Jensfelt, har som man förstår av hennes flicknamn ett förflutet i forna Jugoslavien, närmare bestämt i Kroatien. Men om tiden där berättade hon förvånansvärt lite, bara en historia om hur hon som barn fick en docka som kunde bajsa men som hon, när systemet för det här började kärva, styckad dränkte.

Vi fick också veta att hon pluggade hårt och målmedvetet och var mycket duktig i skolan,

Sen bytte hon land, kom till Sverige inte som flykting utan som sällskap åt en pojkvän – en dåvarande pojkvän; som man förstår av hennes andra efternamn är hon numera gift med en forskarkollega från KTH (men det berättade hon inte heller).

Men innan hon kunde slå sig in på forskarbanan här i Sverige fick hon försörja sig som först barnflicka, sen städerska.

På KTH har hon arbetat med att utveckla robotar som kan utföra en del nödvändiga men enligt henne tråkiga sysslor i hemmet. Och det är klart att när man kommer upp i ålder och får min nuvarande (brist på) kondition, låter det, åtminstone i princip, som en välsignelse, om till exempel städning och gräsklippning skulle kunna skötas av en robot som man hade hemma. Nu är ju det här inte så enkelt att en robot kunde ta över jobbet helt. Bortsett från att vår tomt har ganska kraftiga höjdskillnader samt svåråtkomliga vinklar och vrår, måste man ju också hägna in alla rabatter och land för att inte få också dem klippta – och jag tvivlar på att en robot har den selekteringsförmåga man måste ha för att klara rensningsarbetet. Vidare, vårt hem, både det i Uppsala och det här i Öregrund, skulle, med alla sina bokhyllor och småpryttlar, i Öregrund också nivåskillnader, vara ganska svårstädat för en aldrig så intelligent robot.

Kanske skulle, som hon var inne på, hennes gravt handikappade son kunna få viss hjälp av en intelligent robot – avlastning är alltid bra – men det finns ju också en oersättlig mänsklig komponent i det, för nog behöver den här nioåringen som själv inte kan prata också den omvårdnad och mänskliga kontakt moderns föräldrar tydligen i dag ger honom.

Jag betvivlar inte Kragić Jensfelts vetenskapliga kompetens men är inte lika säker om hennes mänskliga.

Alltså fylls jag gradvis av olust, när jag hör det här Sommar-programmet, och då hjälper det inte, att hon spelar låtar med till exempel Tracy Chapman, Depeche Mode, Edith Piaf, Sting och Nina Simone.

Fast jag vill ge henne en eloge för att hon också spelade ett par låtar med, antar jag, kroatiskt ursprung.

Estland: Allmänhetens kunskap om vilka som innehar posterna i regeringen

29 juni 2016 18:26 | Media, Politik | Kommentering avstängd

Ühiskonnauuringute Instituut har gjort en undersökning av hur väl esterna känner till vilka som innehar posterna i den sittande regeringen.

Föga förvånande känner hela 90 procent av de tillfrågade till namnet på landets statsminister, Taavi Rõivas från Reformierakond (Reformpartiet). Tvåa kommer den partilösa men närstående utrikesministern Marina Kaljurand, som 61 procent känner till, kanske för att hon aktualiter kandiderar till posten som president, kanske för att hon också är känd bland landets ryssar. (Hon är själv, trots sitt estniska giftasefternamn, född ryska.)

Jag tänker inte gå igenom hela ministerlistan, eftersom namnen med all säkerhet är okända för svensk publik.

Men jag ska referera hur kända de fyra socialdemokraterna i regeringen är för allmänheten.

På fjärde plats i den här rankinglistan kommer, med 35 procent, kulturminister Indrek Saar. Hans relativt höga placering kan ha att göra med att han tidigare har varit Socialdemokraternas partisekreterare och därför har synts mycket både i media och på möten runt om i landet.

På femte plats, med 28 procent, kommer försvarsministern, Hannes Hanso. Han har synts relativt mycket i media, eftersom hotet från den store grannen i Öster har ökat.

Att partiledaren, Jevgeni Ossinovski, med 24 procent hamnar först på sjunde plats, måste vara en besvikelse för honom. Ossinovski är utbildnings- och forskningsminister.

Att Liisa Oviir, som kom in i regeringen som näringsminister först 2011, med 17 procent hamnar på tionde plats är kanske inte så förvånande.

Sammantaget har det problemtyngda Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika), det tredje benet i regeringsalliansen, betydligt större anledning att vara bekymrat också över den här mätningen. Två av deras ministrar ligger allra sist.

Sommar i P1 med Matias Varela

29 juni 2016 17:25 | Film, Media, Musik, Politik | Kommentering avstängd

Jag känner till Jens Lapidus, men jag har aldrig läst någonting av honom, således inte heller ”Snabba cash”. Jag nämner det här därför att jag aldrig heller har sett Daniel Espinosas filmatisering av den – i den här filmen hade nämligen Matias Varela en roll, och om det här berättade han i sitt Sommar-program i dag. Bland annat berättade Varela, som behärskar både svenska och föräldrarnas språk, spanska, att rollen fick honom att lära sig att tala också chilensk spanska.

Hans erfarenhet av att leva i skilda språkvärldar var intressant. Mamman fick honom att lära sig flera språk parallellt genom att växla hans godnattbok till versioner på olika språk, spanska, galiciska och engelska.

Men han berättade förstås också om olika yttringar av sitt spanska arv. Om hur hans fiskande morfar använde en ganska brutal metod för att lära honom simma genom att från båten kasta honom i havet. Och om hur mormor visade honom, hur man slaktar en tupp – men sen sprang tuppen ett slag omkring utan huvud.

Varela använde inte sitt sommarprogram för att propagera för något specifikt politiskt parti, men han nämnde med värme och uppskattning Olof Palme och dennes strävanden att göra samhället mer jämlikt. Bland det han själv också pläderade för var en hållbar miljö.

Och så fanns där också en kärleksförklaring till hans norrlandsfödda hustru och deras barn, förlöst genom kejsarsnitt.

Varelas sommarprogram var sympatiskt men för den skull inte utan en del problem. Han vittnade själv om sin dyslexi, och så länge han höll sig till sådant, där han hade skrivit manus, flöt det, men annat bar, vilket ämnesbyten och relativt korta pratavsnitt, följda av musik, vittnade om, prägel av hans handikapp.

Den musik han spelade var till stora delar sådant som jag känner till – med Cyndi Lauper, George Michael & Wham, Céline Dion, Aerosmith, Bryan Adams, Whitney Houston och Berlin (”Take My Breath Away” ur ”Top Gun”). Fast det största intrycket av de låtar han spelade gjorde den allra första, ”Vem tänder stjärnorna” med Eva Dahlgren.

Norge: Den borgerliga regeringen vinner terräng igen. SV och MDG har det skakigt

28 juni 2016 23:48 | Politik | Kommentering avstängd

I förra stortingsvalet, år 2013, blev utfallet det här:

Høyre 26,8 procent
Fremskrittspartiet 16,3 procent
Venstre 5,2 procent
Kristelig Folkeparti 5,6 procent
Senterpartiet 5,5 procent
Arbeiderpartiet 30,8 procent
Sosialistisk Venstreparti 4,1 procent
Rødt 1,1 procent
Miljøpartiet De Grønne 2,8 procent

Høyre och Fremskrittspartiet har sedan varit i regeringskoalition med parlamentariskt stöd från Venstre och Kristelig Folkeparti – det sist nämnda partiet har dock haft en intern debatt om att byta sida, alltså i stället stödja en röd-grön regering.

I den ingick, utöver Arbeiderpartiet, också ett annat av mittenpartierna, Senterpartiet, samt Sosialistisk Venstreparti. SP har inte bytt sida och väl inte heller SV, men SV, som har haft låga opinionssiffror, har deklarerat, att man nu avser att skärpa sin profil och agera på egen hand. Rødt är också ett vänsterparti men för litet för att spela någon roll i Stortinget.

Miljøpartiet De Grønne är i princip blockneutralt, även om det i en rad kommuner har samarbete med den röd-gröna sidan.

I Ipsos MMIs mätning 26 juni för Dagbladet fördelar sig partisympatierna så här:

Høyre 25,3 procent (+ 2,7 procentenheter)
Fremskrittspartiet 16,2 procent (+ 3,6)
Venstre 4,3 procent (- 0,8)
Kristelig Folkeparti 5,0 procent (- 0,5)
Senterpartiet 6,7 procent (+ 0,2)
Arbeiderpartiet 30,7 procent (- 4,1)
Sosialistisk Venstreparti 3,7 procent (- 0,8)
Rødt 1,0 procent (+- 0)
Miljøpartiet De Grønne 3,2 procent (- 1,5)

I den här mätningen ökar både Høyre och Fremskrittspartiet, medan Arbeiderpartiet backar, oklart varför. MDG och SV befinner sig båda under spärren.

Den mätning Sentio har gjort för Dagens Naeringsliv den 28 juni ger följande resultat.

Høyre 23,2 procent (- 0,1 procentenheter)
Fremskrittspartiet 17,5 procent (- 0,1)
Venstre 4,3 procent (+ 0,6)
Kristelig Folkeparti 6,1 procent (+ 1,7)
Senterpartiet 5,9 procent (- 1,6)
Arbeiderpartiet 32,3 procent (- 1,5)
Sosialistisk Venstreparti 3,3 procent (+ 0,8)
Rødt 1,4 procent (+ 0,3)
Miljøpartiet De Grønne 4,5 procent (- 0,9)

Ändringarna i den här mätningen är inte lika markanta, men huvudtendensen är densamma.

Här ligger bara SV under spärren. Arbeiderpartiet ligger i den här mätningen fortfarande över sitt valresultat, och MDG ser inte längre ut att drabbas av spärren.

Danmark: Övervikt för röda blocket

28 juni 2016 23:10 | Politik | Kommentering avstängd

Vi startar som vanligt med resultatet i det senaste folketingsvalet, 2015:

Socialdemokratiet 26,3 procent
Radikale Venstre 3,8 procent
Socialistisk Folkeparti 4,2 procent
Enhedslisten 7,8 procent
Alternativet 4,8 procent
Venstre 19,5 procent
Dansk Folkeparti 21,1 procent
Konservative Folkeparti 3,4 procent
Liberal Alliance 5,5 procent

Voxmeters senaste mätning, för Ritzau den 26 juni, ger följande resultat:

Socialdemokratiet 24,5 procent
Radikale Venstre 4,7 procent
Socialistisk Folkeparti 4,8 procent
Enhedslisten 8,9 procent
Alternativet 7,3 procent
Venstre 17,1 procent
Dansk Folkeparti 20,1 procent
Konservative Folkeparti 3,5 procent
Liberal Alliance 7,9 procent

Regerande borgerliga Venstre får även i den här undersökningen anmärkningsvärt lågt stöd. Vore det här ett valresultat skulle det röda blocket få 50,4 procent och 89 mandat, det blå blocket 49,1 procent och 86 mandat.

Ritzau Index, en sammanvägning av ett antal färska opinionsmätningar, gjord av nyhetsbyrån Ritzau, ger då följande resultat:

Socialdemokratiet 25,3 procent
Radikale Venstre 4,8 procent
Socialistisk Folkeparti 4,5 procent
Enhedslisten 8,5 procent
Alternativet 7,3 procent
Venstre 17,6 procent
Dansk Folkeparti 20,0 procent
Konservative Folkeparti 3,2 procent
Liberal Alliance 7,7 procent

Sommar i P1 med Gunhild Stordalen

28 juni 2016 16:18 | Mat & dryck, Media, Musik, Politik | Kommentering avstängd

Jag har ett tidigare år hört ett Sommar-program med den stenrike norske hotellkungen Petter Stordalen och blev då imponerad av hans politiska radikalism och miljöengagemang – den som är intresserad kan hitta det här med hjälp av bloggens sökfunktion.

Lika frågande om var han stod var, åtminstone till att börja med, hon som skulle blir Gunhild Stordalen. Gunhild pluggade för att liksom sin mor bli läkare och blev tidigt starkt miljöengagerad. Mat, hälsa och miljö har sedan stått i fokus för hennes aktiviteter, och tillsammans med maken (och med hans pengar) har hon grundat stiftelser för att få oss och världen att gå i rätt riktning. Dessutom har paret Stordalen gjort konkreta saker för miljö, hälsa och nyttigare mat genom förändringar i den hotellkedja – Skandinaviens största – som Petter har byggt upp.

I Norge har Petter Stordalen gjort sig känd också genom att uppenbart vara arbeiderpartisympatisör – han har till och med talat på Första maj. Det hindrade inte Gunhild Stordalen från att i sitt Sommar-program i dag ge en känga åt Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht för hans ganska reservationslösa försvar av fortsatt köttproduktion.

Under en mycket stor del av sitt sommarprogram var Gunhild Stordalen den outtröttliga miljökämpe hon är känd för att vara.

Men redan den som har sett bilder av den här före detta modellen med avrakat hår förstår, att det också finns en annan sida av hennes liv, något som faktiskt hotar hennes liv.

Hon är offer för en dödlig sjukdom som man hittills inte har lyckats hitta bot för, systemisk sklerodermi, och Gunhild Stordalen berättade både om att en lång och plågsam behandling först såg ut att ge resultat och om att sjukdomen sen kom tillbaka med full kraft, kanske till och med mer än så. Men hon har inte gett upp, och möjligen finns det mer effektiva behandlingsmetoder.

Jag lyssnade också på det här programmet tillsammans med hustrun, som inte minst för att hon är före detta miljöminister delar många av Gunhild Stordalens strävanden och mål.

Men i ett avseende gillade hon inte det här Sommar-programmet, Gunhild Stordalens musikval.

Inte så att heller jag älskar allt hon spelade, men jag är mer bekant med till exempel Beyoncé, Avicii, Michael Jackson, Justin Timberlake, Timbuktu och Katrina & The Waves (”Walking On Sunshine”). Och kanske finns det en speciell och begriplig förklaring till musikvalet. Genom att genomgående spela snabb, rytmisk och dansant musik ville kanske Gunhild Stordalen ge uttryck för sin livsvilja.

Ísland: Oddný G Harðardóttir ny ledare för Socialdemokraterna

27 juni 2016 21:15 | Politik | Kommentering avstängd

Som, mer i förbigående, framgick av föregående bloggtext om Ísland, har Socialdemokraterna, Samfylkingin (Samlingsfronten), vid sin kongress i början av juni valt ny partiledare. Eftersom det fanns flera kandidater, behövdes det flera valomgångar, men valet avslutades med att Oddný G Harðarðóttir´med 59,9 procent av rösterna hade valts till ordförande.

Hon har suttit i Alltinget sedan 2006 och har en kort period varit finansminister men är kanske ännu mer känd i egenskap av lokalpolitiker i Garður.

Politiskt står hon den förra, vänsterinriktade partiordföranden Jóhanna Sigurðardóttir nära, och utöver att vilja skärpa partiets vänsterprofil vill hon också bredda partiet utanför Reykjavík.

I och med det här valet har Socialdemokraterna gjort ett medvetet vägval – den nu avgående, om man så vill avsatte, partiledaren Árni Páll Árnason var en utpräglad mittenpolitiker, och hur det nu än går för den nya partiledaren, var ju partiet under Árnasons ledning allt närmare avgrundens rand.

Som jag förstår saken, förnyade kongressen parti-VUt i samma anda. Till ny vice ordförande valdes Logi Einarsson från Akureyri, till partisekreterare Óskar Steinn Ómarsson och till ordförande för partiets verkställande utskott valdes Heiða Björg Hilmisdóttir.

Banden till fackföreningsrörelsen hoppas man förnya genom ytterligare någon personrekrytering.

Siktet är inställt på att steg för steg lyfta opinionsstödet till partiet inför höstens val.

Ísland: Nytt nyliberalt högerparti vinner terräng

27 juni 2016 18:22 | Politik | Kommentering avstängd

Ísland leds av en borgerlig koalitionsregering, bestående av Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), ett borgerligt både liberalt och konservativt parti, lett av Bjarni Benediktsson, och Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), ett liberalt och centristiskt parti, lett av Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Båda partierna har 19 mandat i Alltinget (Riksdagen).

Statsminister Gunnlaugsson hamnade i våras i ett orkanliknande blåsväder, sedan media hade avslöjat, att han och hans hustru hade gömt undan pengar i ett skatteparadis i Karibien. Han har förnekat att han skulle ha gjort något olagligt och sa, att han skulle sitta kvar på posten som statsminister, men avdelningar i hans eget parti och ungdomsförbund samt desamma i koalitionspartnern krävde hans avgång, allt detta under det att jättestora demonstrationer med kanske så mycket som 20.000 deltagare genomfördes utanför Alltinget

Statsministern retirerade först så långt, att han sa, att han skulle ta time out. Nästa steg var att be presidenten, Ólafur Ragnar Grimsson med politisk bakgrund i koalitionspartnern Sjálfstæðisflokkurinn, upplösa parlamentet och utlysa nyval men Gunnlaugsson fick stöd varken från presidenten eller dennes gamla parti, som man ju sitter i koalition med. Och till sist tvingades statsministern slänga in handduken och meddela sin avgång.

Till ny statsminister föreslogs vice ordföranden för Framsóknarflokkurinn, Sigurður Ingi Jóhannsson.

Sigmunður Davíð Gunnlaugsson meddelade då, att han ändå tänkte stanna som ordförande i Framsóknarflokkurinn.

Mandatfördelningen i Alltinget är sedan det senaste valet (27 april 2013) den här:

Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), ett borgerligt både liberalt och konservativt parti, lett av Bjarni Benediktsson, 19 mandat, 26,7 procent
Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), ett liberalt och centristiskt parti, lett av Sigmunður Davíð Gunnlaugsson, 19 mandat, 24,4 procent
Samfylkingin (Samlingsfronten), ett socialdemokratiskt parti, lett av Árni Páll Árnason, 9 mandat, 12,9 procent
Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna), ett ekosocialistiskt och feministiskt parti, lett av Katrín Jakobsdóttir, 7 mandat, 10,9 procent
Björt framtíð (Ljus framtid), ett liberalt parti, numera lett av Óttarr Proppé, 6 mandat, 5,1 procent
Píratar (Piratpartiet), ett populistiskt parti, lett av Birgitta Jónsdóttir, 3 mandat, 5,1 procent

De här siffrorna har ändrats mycket, inte bara under den nu pågående krisen, och enligt de senaste opinionsmätningarna, gjorda av Félagsvísindastofnun för Morgunblaðið, har ett nytt parti tagit sig över femprocentsspärren och det med råge.

Det nya partiet heter Viðreisn (Renässans) och får nu stöd av hela 9,7 procent. Inrikespolitiskt är det borgerligt och liberalt, likt Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), utom på en punkt – dess ledare, Benedikt Jóhannesson, har för övrigt själv varit medlem i Självständighetspartiet. Här är det bärande skälet till att bilda ett nytt parti att den sittande borgerliga regeringen inte har uppfyllt sitt vallöfte om folkomröstning i EU-frågan. Jóhannesson är nämligen en mycket övertygad EU-anhängare.

Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), det regeringsparti som för egen del inte har varit berört av den pågående politiska krisen, till och med ökat en aning, backar den här gången med ytterligare 3 procentenheter och hamnar då på låga 19,7 procent. Uppenbarligen har partiet tappat EU-entusiastiska anhängare till Renässans.

Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet) backar med 1,6 procentenheter till 9,6 procent.

Raketen i isländsk politik har under lång tid varit Píratar (Piratpartiet), som från att ha varit minsta parti i valet sedan har tävlat med Självständighetspartiet om positionen som största parti. I den aktuella mätningen stöds partiet av 28 procent. Den senaste utvecklingen gör Piratpartiet till Íslands utan konkurrens största parti.

Det andra nya partiet i det isländska Alltinget, Björt framtíð (Ljus framtid), har haft ledarkris och länge legat under landets femprocentsspärr men såg nu ut att klara den. I den aktuella mätningen ligger partiet på 4,5 procent (+ 1,6 procentenheter), alltså under femprocentsspärren. Det förefaller osannolikt, att det här partiet skulle finnas kvar i Alltinget efter nästa val.

Återstår landets två vänsterpartier.

Socialdemokratiska Samfylkingin (Samlingsfronten) gjorde ett uselt resultat i förra alltingsvalet, och det ser bara en smula bättre ut för partiet den här gången. Partiet får den här gången 9 procent (+ 1,4 procentenheter). Den lilla ökningen kan möjligen vara en effekt av att partiet nu har bytt ordförande – den nya ordföranden heter Oddný G Harðardóttir.

Socialdemokraternas kris har väl bidragit till att det har gått bättre för Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna), som i den här mätningen ökar med 1,6 procentenheter och då hamnar på 17,5 procent.

Íslands nye president blir Guðni Th Jóhannesson

27 juni 2016 17:28 | Politik | Kommentering avstängd

Valet av ny president i Ísland har väckt ringa uppmärksamhet här i Sverige, men trots att många islänningar hade åkt utomlands för att på plats följa landets framgångar i fotboll, blev valdeltagandet ändå förhållandevis stort, 75,5 procent.

Vann gjorde den utanför partipolitiken stående 48-årige historikern Guðni Th Jóhannesson, som fick 39,1 procent av de avgivna rösterna. Procentandelen för vinnaren förklaras av att han hade hela åtta konkurrenter.

Jag ska inte återge alla dessa kandidaters namn och i några fall mycket låga röstetal, men jag vill särskilt notera, att den mycket kände före detta statsministern, tidigare också ledare för det liberalkonservativa Självständighetspartiet, Davið Oddsson kom först på fjärde plats med 13,7 procent av de avgivna rösterna.

Nästa sida »

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^