Danska Socialdemokratiet gör försök att bli ännu lite större

24 mars 2015 18:57 | Politik | 4 kommentarer

Det danska valet närmar sig, och Socialdemokratiet, som leder en regering och en vänster i visst underläge, försöker positionera sig. Det sker delvis genom en stramare linje i flyktingpolitiken – människor som kommer till Danmark måste göra allt för att få jobb, och anhöriginvandringen ska stramas åt. Dansk Folkeparti har tagit över en del av de väljare som, om det inte vore för den här frågan, kunde rösta socialdemokratiskt.

Socialdemokratiet självt ligger, med 23,1 procent i senaste Berlingske Barometer, hyggligt nära sitt valresultat från 2011, 24,8 procent. Men dess uppgång har främst skett på bekostnad av dess politiska allierade i mitten och till vänster.

Regeringskollegan, socialliberala Radikale Venstre, ligger i den senaste Barometern på 7,2 procent, vilket är märkbart under partiets resultat i 2011 års val, 9,5 procent.

Deras avhoppade partner Socialistisk Folkeparti får i den aktuella Barometern 6,5 procent mot 9,2 procent i valet 2011,

Och SFs rival om vänsterrösterna, rödgröna och feministiska Enhedslisten, stöds för närvarande av 8,3 procent mot 6,5 procent i valet.

Lilla Alternativet, som i vissa mätningar har legat högre, stampar på 0,6 procent.

Det ledande borgerliga partiet, högerliberala Venstre, noteras för 22,7 procent, vilket är markant under partiets valresultat 2011, 26,7 procent.

En hel del borgerliga röster har tagits över av populistiska Dansk Folkeparti, som i valet 2011 stöddes av 12,3 procent men i den här sammanställningen stöds av 19,5 procent.

Konservative Folkeparti harvar på på sin lägre nivå med 4,9 procent, den som partiet hamnade på i valet 2011.

Och Liberal Alliance ligger med 5,7 procent något över sitt valresultat 2011, 5,0 procent.

I Ritzaus Index görs en likartad vägning av de senaste mätningarna, men Ritzau redovisar också den opinionsundersökning som senast har påverkat dess Index, Voxmeters partisympatimätning från 22 mars:

Socialdemokratiet får i detta Index 23,3 procent mot 22,9 procent i Voxmeters mätning.

Radikale Venstre får i Ritzaus Index 7,4 procent mot 7,8 procent i Voxmeter.

Socialistisk Folkepartis indextal är 6,8 procent mot 7,1 procent i Voxmeter.

Enhedslisten noteras för 8,5 procent i både Ritzau Index och i Voxmeter.

Alternativet separatredovisas inte.

Venstre får 22,9 procent i Index och 23,9 procent i Voxmeter – det senare överstiger Socialdemokratiets vonmeterresultat.

Dansk Folkeparti får 18,8 procent respektive 17,1 procent.

Konservative Folkeparti hamnar på 4,6 procent respektive 4,7 procent.

Och Liberal Alliance på 5,6 respektive 5,7 procent.

Jefferson om Slim Notini

24 mars 2015 15:01 | Media, Musik | Kommentering avstängd

Mina minnesord om Sam Charters har lett till att jag har fått ett vänligt brev, som dessutom innehöll en gåva. Brevet kom från Hans Schweitz, som – förutom att tacka för det jag skrev om Sam – även berättade, att han själv och hans fru i likhet med mig regelbundet löser Melodikrysset och också genom det har halkat in på att läsa min blogg.

Hans är en musikalisk själsfrände, bland annat ordförande i Swedish Blues Association, som bland annat ger ut tidskriften Jefferson.

En av de tyngsta artiklarna i Jefferson 183/2015, som bifogas, skriven av Birgitta Larsson, handlar om Per ”Slim” Notini, en legend i tidig svensk blueshistoria. Jag har för egen del inte bara hört honom i egen kapacitet utan också på plattor med Peps Persson.

Årsprenumeration – 4 nummer (det jag talar om är på 64 sidor) – kostar 280 kronor. Sätt in pengarna på plusgiro 26 05 47-5.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^