Not Again Sam

13 mars 2015 18:10 | Film, Mat & dryck, Musik, Politik, Teater, Ur dagboken | 1 kommentar

Jag har med nöje sett föregångarna, ”Play It Again Sam”, 1 och 2, också skrivit om nummer två här på bloggen. Scenen, Reginateatern, är densamma liksom greppet.

Gänget på scenen är i stort sett detsamma, när de nu gör en tredje musikteaterföreställning, ”Not Again Sam”: Paul Kessel, John Fiske, Björn Sjödin, Hasse Loelv och Grosse Grotherus, och som ni kan ana drar även de tre sistnämnda musikaliskt ett tungt lass, dock lätt och glatt genom deras spelskicklighet och mångsidiga instrumentbehärskning. Kessel och särskilt Fiske spelar också, men deras roll i den här föreställningen är ändå främst att vara sångare.

Fast en förändring har det blivit i den här ensemblen – dess kvinnliga medlem har bytts ut. Verkligen inte för att det var något fel på Andrea Geurtsen – men hon fick anbud om att spela musikteater i Helsingfors.

Ny kvinnlig sångstjärna i den här speciella ensemblen på Reginateatern är nu i stället Anna-KarinAkoNytell Oldeberg, en duktig sångerska, välkänd på Uppsalas musikscen.

Det den här ensemblen gör är ett stycke mycket svängig scenshow: hits ofta hämtade från film och TV, introducerade med mellansnack och sen presenterade, till exempel med uppgifter om den film de ingick i, på en storskärm. Däremellan gör framför allt Paul Kessel (med låtsat motstånd från John Fiske) lite scenshow, och vi får oss också till livs en Roy Andersson-inspirerad parodi på Hans Majestäts tal vid Riksdagens högtidliga öppnande.

En del av de filmer och TV-program, vars hitlåtar vi fick höra i den här föreställningen, har jag faktiskt inte sett, men man kan ju knappast ha undgått sånt som blev hits genom filmer som ”Grease”. Men det ska inte tolkas som att det enda jag kände igen från filmvärlden var Edvard PerssonsJag har bott vid en landsväg”. ”Med en arm om din hals” är ett annat exempel, hämtat ur filmen ”1939”. Också Beatles’Norwegian Wood” kan anföras som exempel.

Programmet rymde även sånger, underbara sådana, som jag i motsats till flertalet i publiken vet något om, sådana som ”Brother Can You Spare a Dime” från massarbetslöshetens amerikanska trettital. Den finns förresten också på svenska, ”Köp de arbetslösas sång”.

Anna-Karin Nytell Oldeberg gjorde en del minnesvärda sånginsatser, till exempel i Cole Porter’s broadwayklassiker ”Anything Goes”. Och jag vill ge henne en eloge för att våga sig på Monica Zetterlund-klassikern ”Sakta vi gå genom stan”, särskilt som hon gjorde det väl.

I övrigt vill jag bara nämna att programmet är mycket rikhaltigt och innehåller hits av mängder av låtmakare, Bruce Springsteen, Elton John och andra. Vill du ha en riktigt fullmatad kväll, gå till Reginateatern!

* * *

Eftersom vi skulle gå på teater, åkte vi ner på stan och åt en lätt middag. Det blev te för min del, kaffe för Birgittas del på det anrika kondiset Landings. Till det tog vi var sin matig macka.

Norge: Skakigt för Sosialistisk Venstreparti. Och Fremskrittspartiet gör bottennotering

13 mars 2015 15:30 | Politik | Kommentering avstängd

Just när Sosialistisk Venstreparti ska inleda sin partikongress får partiet ett uselt resultat i Respons’ mätning för Aftenposten, 3,0 procent (= – 1,1 procentenheter). I stortingsvalet 2013 kom partiet precis ovanför spärren med 4,1 procent.

De tappade rösterna går i vart fall inte till det lilla yttervänsterpartiet Rødt, som också minskar med 0,7 procentenheter till 1,1 procent, detsamma som i valet 2013.

På vänstersidan är även i den här mätningen Arbeiderpartiet det helt dominerande partiet. Det ökar i den här mätningen med 1,0 procentenheter och hamnar då på 42,1 procent. Partiet ligger nu ganska stadigt på en nivå mer än 10 procentenheter över sitt valresultat 2013, 30,8 procent.

Arbeiderpartiets och SVs koalitionspartner i den regering som föll 2013 var Senterpartiet. Det ökar i den här mätningen med 0,2 procentenheter till 6,1 procent. Också SP ligger därmed över sitt valresultat 2013, 5,5 procent.

Men också de två övriga mittenpartierna, de som ger parlamentariskt stöd åt den sittande blå-blå regeringen, ökar.

Kristelig Folkeparti med 0,5 procentenheter till 6,3 procent mot 5,6 procent i valet 2013.

Liberala Venstre med 1,1 procentenheter till 6,3 procent mot 5,2 procent i valet 2013.

Det ledande regeringspartiet, Høyre, minskar med 0,4 procentenheter till 21,3 procent mot 26,8 procent i stortingsvalet 2013.

Och dess koalitionspartner, det högerpopulistiska Fremskrittspartiet, är nere på sin lägsta nivå sedan 2006. FrP får i den aktuella mätningen stöd av 9,5 procent (= – 0,4 procentenheter) och ligger alltså långt under sitt valresultat 2013, 16,3 procent.

Det utanför blockpolitiken stående Miljøpartiet De Grønne är inte heller i den här mätningen i närheten av fyraprocentsspärren: MDG minskar med 0,6 procentenheter till 2,7 procent. I valet 2013 samlade det 2,8 procent men lyckades ändå på grund av ett högre stöd i Oslo knipa ett lokalt stortingsmandat där.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^