Finland: Centern backar, Socialdemokraterna knapp tvåa

18 mars 2015 13:05 | Politik | 2 kommentarer

Den 19 april är det dags för val till riksdagen, Eduskunta, i Finland.

TNS Gallups opinionsmätning för Helsingin Sanomat, är gjord under perioden 16 februari-12 mars. Det rör sig om telefonintervjuer, men det stora antalet, 2.439, torde garantera en viss träffsäkerhet.

Centern, Suomen Keskusta, som i förra valet, 2011, gjorde ett mycket dåligt val (15,8 procent), gick i opposition och har i detta skytteläge återhämtat sig och blivit Finlands största parti. Fast i den aktuella mätningen, där det får 24,7 procent, backar partiet med 1,5 procentenheter jämfört med förra mätningen.

Tvåa i storleksordning, om än inom felmarginalen, blir i den här mätningen Sosialidemokraattinen Puolue, Socialdemokraterna, som däremot sitter i den finländska koalitionsregeringen. I den här gallupen får SDP 16,9 procent, vilket dels historiskt är uselt, dels ligger under partiets valresultat 2011, 19,1 procent.

En del av partiets tappade röster har säkert gått till populistiska Sannfinländarna, Perussuomalaiset, som i valet 2011 fick lika många procent, 19,1, som Socialdemokraterna men lite färre röster än dessa. Efter en tids nedgång är Sannfinländarna på väg uppåt igen, ökar i den aktuella mätningen med 1,1 procentenheter till 15,2 procent. Men det är alltså också i dag ett mindre parti än Socialdemokraterna.

Riktigt lika bra går det inte för valvinnaren och regeringsbildaren från 2011, högerborgerliga Kokoomus, Samlingspartiet. Partiet får åter igen, om än knappt, se sig slaget av Socialdemokraterna: Dess aktuella stöd är 16,8 procent. Detta är framför allt långt under partiets resultat i valet 2011, 20,4 procent, och skulle dagens gallupresultat bestå i valet i april, sitter nog partiledaren, Alexander Stubb, löst.

För de mindre partierna innebär de aktuella gallupresultaten inga stora förändringar.

Två av dessa satt till att börja med i den sittande koalitionsregeringen men valde att hoppa av:

Gröna Förbundet (Vihreä Liito), som i valet 2011 fick 7,3 procent, är nu uppe i 8,6 procent.

Och Vänsterförbundet (Vasemistoliitto) får 8,4 procent mot 8,1 procent i valet. Men märk att Vänsterpartiets motsvarighet i Finland alltså också av de borgerliga partierna där accepteras som partner i regeringskoalitioner. Att Vasemistoliitto har hoppat av från den nu sittande regeringen är dess eget beslut.

Återstående två partier sitter i regeringen, för närvarande alltså en blocköverskridande fyrpartikoalitione.

I den aktuella mätningen stöds Svenska Folkpartiet av 4,2 procent mot 4,3 procent i valet 2011.

Och Kristdemokraterna (Kristillisdemokraattit), som i valet 2011 fick 4,0 procent, harvar på på sin nuvarande lägre nivå. 3,3 procent. Det bör nämnas att spärrgränsen i finländska riksdagsval är tre procent.

2 kommentarer

  1. När jag ser Antti Rinne, SDPs ledare, tänker jag på den gamle svenske högerledaren Yngve Holmberg. Rinne kommer att leda SDP till katastrof……

    Comment by Bengt Eliasson — 2015 03 30 15:10 #

  2. Till Bengt Eliasson: Fast det gick ju inte så bra för SDP under den förra partiledaren heller. Det bidrog väl till att det blev partiledarbyte.

    Comment by Enn Kokk — 2015 03 30 16:15 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^