Danska Venstre på väg utför
22 maj 2014 22:42 | Politik | 1 kommentarDet stora borgerliga oppositionspartiet i Danmark, Venstre, mer höger än namnet låter förmoda, är nu helt uppenbart drabbat av väljarnas vrede över partiledarens, Lars Løkke Rasmussens, extravaganta sätt att för eget bruk använda partiets pengar. I Epinions mätning den 22 maj är partiet nere på 24,0 procent (25,6 procent i Berlingske Barometer), att jämföra med 26,7 i procent i 2011 års folketingsval och nu under lång tid vida högre tal i opinionsundersökningarna.
Det ledande regeringspartiet, Socialdemokratiet, går framåt i den här undersökningen, till 21,3 procent (20,1 procent i barometern), men har fortfarande kvar en bit till resultatet i valet 2011, 24,9 procent.
Socialistisk Folkeparti, som för ett tag sen lämnade regeringen, ser ut att långsamt återhämta sig från den bottennivå partiet hamnade på. Men 5,6 procent (5,4 procent i barometern) är fortfarande långt från resultatet i 2011 års val, 9,2 procent.
Det parti som under SFs kris gick fram på detta partis bekostnad, den röd-gröna och feministiska Enhedslisten, ligger kvar på en hög nivå, 10,2 procent (10,0 procent i barometern), vilket är markant mer än partiets resultat i 2011 års val, 6,7 procent.
Socialdemokratiets kvarvarande regeringspartner, socialliberala Radikale Venstre, noteras i den här mätningen för 8,3 procent (8,4 procent i barometern), alltså fortfarande under valresultatet 2011, 9,5 procent.
Jämfört med den förra mätning jag redovisade (utförd av ett annat företag) klarar sig Liberal Alliance inte fullt så bra: I den här aktuella mätningen noteras partiet för 5,6 procent (mot 5,7 procent i barometergenomsnittet). Dock ligger partiet högre än i 2011 års val, då det fick 5,0 procent, så kanske har en del av Venstres förlorade väljare hamnat här.
Konservative ligger dock fortfarande kvar på en nivå under partiets valresultat 2011, 4,9 procent. Epinion ger dem 4,5 procent mot 4,2 procent i barometergenomsnitt.
Näst störst på den borgerliga sidan är populistiska Dansk Folkeparti, som starkt har ökat sitt stöd sen folketingsvalet 2011, 12,3 procent. I både Epinions mätning och i barometergenomsnittet får partiet 20,1 procent.
Därmed är partiet i barometergenomsnittet lika stort som Socialdemokratiet – i Wilkes mätning är dock Socialdemokratiet större än sin högerpopulistiska konkurrent.
* * *
Bilden är både densamma och i några avseenden annorlunda i den speciella mätning med sikte på EU-valet A&B Analyse har gjort för Altinget.
Här tappar Venstre ännu mer: går ner från 23 till 18 procent på en månad.
Det parti som främst vinner på det här är Konservative.
Finska staten ämnar sälja Altia, Nordens största alkoholföretag. Ska Renat, Skåne och Gammal Norrlands akvavit nu bli estniska?
22 maj 2014 18:30 | Mat & dryck | 8 kommentarerSvenska Vin & Sprit var länge ett lysande företag, gradvis allt större i sin bransch i världen, och växte inte bara med hjälp av guldägget Absolut vodka utan också genom företags- och märkesuppköp både i övriga Norden och till exempel i USA. Det här var mer än den fortfarande sittande borgerliga regeringen tålde, så den sålde detta företag till högstbjudande, i det här fallet franska Pernod Ricard, förmodligen för att det inte gick ihop med borgerlig ideologi att ett statligt företag kunde vara framgångsrikt och ständigt växa i världen.
Pernod Ricard var dock, som många av oss trodde redan då, egentligen mest intresserat bara av guldägget Absolut vodka och började efter en tid sälja av det ena efter det andra som ingick i nyförvärvet. Gamla V&S’ finska motsvarighet, det likaledes statliga Altia, med bland annat Koskenkorva i sortimentet, tog över väsentliga delar av V&S’ svenska sortiment (dock förstås inte Absolut vodka) och växte snart till inte bara Finlands utan också Nordens största företag på det här området.
Det går inte knackigt på något sätt, men den finländska regeringen, som brottas med stora statsfinansiella problem, har nu beslutat sälja Altia till ett pris av 1,9 miljarder euro.
Var våra kära gamla spritmärken då hamnar är inte lätt att veta. Amerikanska Brown Forman skulle ju kunna vara tänkbar köpare, eftersom Altia åt detta företag tillverkar Finlandia vodka och här i Noreuropa säljer Brown Forman-produkter som Jack Daniel’s whisky och Southern Comfort likör.
Ett piggt uppslag av lite annat slag hittar jag i den estniska affärstidningen Äripäev. Där finns spekulationer om att sprittillverkaren Liviko, under sovjettiden statlig men nu ett privat företag med verksamhet också i Lettland och Litauen, kan tänkas vilja köpa det betydligt större finländska Altia (som för övrigt har ett dotterföretag med tillverkning både i Estland och i Lettland).
Men det vore förstås ett mycket stort köp för Liviko. Altias omsättning förra året var 475 miljoner euro och vinsten, alltså lite lägre än normalt, 0,7 miljoner euro. Livikos omsättning 2012 var 136 miljoner euro och vinsten 0,29 miljoner euro. Fast vem skulle ha trott att estniska Tallink skulle överta finska Silja Line – men det skedde ändå.
Och om nu finnarna tänker sälja sitt fina och framgångsrika alkoholföretag, är väl ett estniskt företag inte det sämsta alternativet för att tillverka Grönstedts cognac. I så fall hamnar det i ett företag vars produkter även svenska båtresenärer till Estland känner till genom drycker som vodkan Viru valge och likören Vana Tallinn.
Bara 13,8 procent säkra på att de ska rösta (S) i finländska EU-valet
22 maj 2014 17:03 | Politik | Kommentering avstängdDet högerborgerliga Samlingspartiet (Kansallinen Kokoomus) skulle enligt en pinfärsk enkät, som Taloustutkimus har gjort för YLE, med 22,7 procent bli överlägsen vinnare i det förestående EU-valet i Finland och därmed få 4 mandat. Samlingspartiet har bildat den sittande koalitionsregeringen i Finland, men trots att partiet just nu är i färd med att byta partiordförande och statsminister, har det här uppenbarligen inte skapat osäkerhet bland väljarna om partiets kurs.
Tvåa i den här mätningen inför EU-valet placerar sig Centern (Suomen Keskusta), som hemma i Finland är det ledande oppositionspartiet. Centern stöds av 17,6 procent, vilket skulle ge partiet 3 mandat i EU-parlamentet.
Tätt därefter kommer populistpartiet Sannfinländarna (Perussuomaliset) med 17,1 procent och 2 mandat.
Socialdemokraterna (Sosialidemokraattinen Puolue) skulle i och för sig också få 2 mandat, men partiets väljarstöd är katastrofalt lågt, 13,8 procent. Uppenbart är partiets väljarkår skakad av det som hände vid partikongressen nyligen, då den sittande ordföranden med mycket knapp marginal byttes ut. Och eftersom man i den här undersökningen redovisar bara säkra väljare, tillfrågade som har bestämt hur de ska rösta, kan ju SDPs valresultat bli åtminstone lite bättre. En långiktig förbättring av stödet för SDP kan låta vänta på sig till dess att väljarna har sett, hur partiet, med delvis ny besättning i koalitionsregeringen, förvaltar makten.
De gröna (Vihreä liitto), som också tillhör regeringskoalitionen i Finland, skulle med 10,0 procent säkra 1 mandat, ett mindre än i förra EU-valet.
Detsamma – 1 mandat – skulle det från regeringen avhoppade Vänsterförbundet (Vasemistoliitto) få enligt den här mätningen, som ger partiet 8,4 procent. Det här innebär att partiet i så fall återerövrar det mandat man tappade i förra EU-valet.
Kristdemokraterna (Kristillisdemokraatit) skulle med 4,4 procent bli utan plats i EU-parlamentet.
Detsamma gäller Svenska Folkpartiet med 4,3 procent. Men här måste man göra en reservation: Mätningen omfattar inte det ju helt svenskspråkiga Åland, där SFP i EU-valen får många röster.
De två sistnämnda partierna ingår båda i den finländska koalitionsregeringen.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^