Danmark: Venstre sjunker och Socialdemokratiet ökar

19 maj 2014 16:09 | Politik | Kommentering avstängd

Danmarks nu länge ohotat största parti Venstre (som på en normal politisk skala har fel partibeteckning) ser ut att ha råkat ut för en inre kris, som åtminstone tillfälligt bryter partiets framgångskurva: Voxmeters mätning från 19 maj ger partiet 25,9 procent (26,3 procent i Berlingskes barometersammanvägning, där även tidigare mätningar, gjorda av olika opinionsinstitut, ingår). Båda de här siffrorna ligger under partiets resultat i 2011 års folketingsval, 26,5 procent.

Den rimliga förklaringen till detta är partiledarens, Lars Løkke Rasmussens, bruk av pengar ur partikassan, inköp av kläder åt sig själv för 150.000 danska kronor och en semesterresa med familjen till Mallorca. Till det kommer vidlyftiga flygkostnader i samaband med ett internationellt uppdrag.

Nu kan i stället Socialdemokratiet glädja sig åt stigande väljarstöd: 22,2 procent i Voxmeters mätning och 20,1 procent i Berlingske Barometer. Fortsätter det så här, ligger kanske valresultatet från 2011, 24,1 procent, inom räckhåll.

Partiet tävlar dock fortfarande om andraplatsen med högerpopulistiska Dansk Folkeparti. I den aktuella mätningen är (S) större än DF, som där får 18,2 procent. Men i Berlingske Barometer är DF med 20,2 procent snäppet större än S. Fast jämfört med DFs valresulat 2011, 12,3 procent, är båda resultaten stora framgångar.

Socialdemokraternas kvarvarande koalitionspartner, socialliberala Radikale Venstre, ligger stadigt under sitt valresultat från 2011, 9,5 procent. I den aktuella mätningen får partiet 8,3 procent, 8,2 procent i barometern.

Deras avhoppade regeringspartner, Socialistisk Folkeparti, repar sig långsamt. I Voxmeter-mätningen får partiet stöd av 5,7 procent (5,5 procent i Berlingske Barometer), vilket dock fortfarande är rejält under valresultatet 2011, 9,2 procent.

SFs möjliga uppång går i så fall närmast ut över den röd-gröna och feministiska Enhedslisten, som i Voxmeter-mätningen får 9,1 procent och i barometern 9,8 procent. Men även de här resultaten ligger markant över vad partiet fick i 2011 års val, 6,7 procent. Uppenbart har Enhedslisten, ursprungligen en valkoalition av vänstersocialister, kommunister och trotskister men med gemensamt program, lockat till sig en del SFare av typen 68- och 70talsvänster. Problemet med många av de här människorna är att de är i pensionsålden och inte längre orkar utöva den aktivism som förr var deras kännemärke.

På den borgerliga sidan ligger Liberal Alliance över sitt valresultat 2011, 5,0 procent: 5,8 procent i den aktuella mätningen och 5,5 procent i baromeern.

Motsatsen gälle för Konservative, som i valet 2011 fick 4,9 procent: 4,1 procent i Voxmeter mätning och 4,0 procent i Belignske Barometer.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^