Danska (S) klarar sig något bättre i ny mätning

6 maj 2014 15:52 | Politik | Kommentering avstängd

I går återgav jag resultatet i Greens katastrofala resultat för danska Socialdemokratiet i en mätning publicerad 1 maj. Helle Thorning-Schmidt och hennes partivänner kan nu dra en lättnadens suck, när de tar del av Voxmeters partisympatimätning, infogad den 4 maj i Berlingske Barometer, en sammanvägning av resulat i olika gallupar under den senaste tiden. I den här Voxmeter-mätningen får Socialdemokraterne stöd av 21,1 procent. Barometergenomsnittet kommer då att ligga på 19,1 procent, vilket dock fortfarande är långt under partiets resultat i folketingsvalet 2011, 26,7 procent. Hur som helst har partiledaren fått lite andrum i väntan på bättre tider, kanske i Bryssel som EU-kommissionär – det spekuleras om det i dansk press.

I den aktuella mätningen ligger då (S) tvåa, alltså före populistiska Dansk Folkeparti, som noteras för 17,9 procent. I Berlingskes barometergenomsnitt ligger dock DF med 20,1 procent snäppet före Socialdemokratiet, och om man jämför med valresultatet 2011, 12,3 procent, mycket högt.

I den här mätningen ligger också det stora oppositionspartiet Venstre, trots sitt namn ett parti mer på den högra borgerliga kanten, anmärkningsvärt högt, på 27,8 procent (26,9 procent i Berlingske Barometer). Det här är över resultatet i valet 2011, 26,7 procent).

Socialdemokraternas kvarvarande kollega i regeringen, vänsterliberala Radikale Venstre, får 8,6 procent både i den aktuella mätningen och i voxmetergenomsnittet. Det är någon procent under partiets valresultat 2011, 9,5 procent.

Socialistisk Folkeparti, som ju hoppade av från regeringen, är nu uppe i 5,2 procent (4,9 procent i barometern). Fortfarande är det en bra bit kvar till valresultatet 2011, 9,2 procent.

Möjligen kan man se en liten återströmning till SF från röd-gröna och feministiska Enhedslisten, som i Voxmeters mätning får stöd av 9,6 procent (10,5 procent i barometern). Men även det resultatet ligger långt ovanför partiets resultat i 2011 års val, 6,7 procent.

I Greens mätning såg Liberal Alliance ut att vara en smula på väg upp, och den tendensen finns, fast svagare, även i den aktuella Voxmeter-mätningen, som ger partiet 5,3 procent (5,6 procent i barometern) mot 5,0 procent i valet 2011.

Ett riktigt uselt resultat får däremot Konservative: 3,6 procent (3,9 procent i barometern). Fast 4,9 procent i 2011 års val var ju inte mycket att hurra för det heller.

EU-val

6 maj 2014 13:13 | Politik | 45 kommentarer

Med besvärjande böner och trånande tal
önskar människor vinna din stämma.
En prekär procedur är den väljandes val.
Dock begränsas rätt avsevärt väljandets kval
om man väljer att hålla sig hemma.

Så skaldar Holmberg i ett aktuellt ämne på Namn och Nytt i Dagens Nyheter den 6 maj.

För egen del röstade jag, när det begav sig, nej både till svenskt EU-medlemskap och sen till EMU-anslutning. Den första folkomröstningen förlorade jag och mina meningsfränder tyvärr, men den andra vann vi med besked, bland annat genom framgångsrika insatser från organisationen ”Socialdemokrater mot EMU”, i vars ledning jag var aktiv.

I den här utdragna kampen med udden riktad mot ogenomtänkt överstatlighet har jag befunnit mig på samma linje som Marita Ulvskog, som vi i går såg bli utfrågad i TV i egenskap av ledande företrädare för Socialdemokraterna i det förestående EU-valet. Utfrågarna försökte klämma åt henne för dessa ”gamla synder”, men hos mig – och tror jag hos många andra – vann hon i respekt genom att deklarera, att hon frimodigt står fast vid sina gamla åsikter om EU. Hon är också i dag en motståndare till onödig och ogenomtänt federalism, men är beredd att göra en insats i EU-parlamentet för att lösa problem, som inte känner några gränser, till exempel miljöförstöringen.

I EU-parlamentet har hon sällskap av en meningsfrände (S), Anna Hedh, som socialdemokrater med min grundinställning också har sett till att få invald.

Så mitt recept är inte Hombergs i DN. Rösta, men personrösta rätt!

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^