Finska staten ämnar sälja Altia, Nordens största alkoholföretag. Ska Renat, Skåne och Gammal Norrlands akvavit nu bli estniska?

22 maj 2014 18:30 | Mat & dryck | 8 kommentarer

Svenska Vin & Sprit var länge ett lysande företag, gradvis allt större i sin bransch i världen, och växte inte bara med hjälp av guldägget Absolut vodka utan också genom företags- och märkesuppköp både i övriga Norden och till exempel i USA. Det här var mer än den fortfarande sittande borgerliga regeringen tålde, så den sålde detta företag till högstbjudande, i det här fallet franska Pernod Ricard, förmodligen för att det inte gick ihop med borgerlig ideologi att ett statligt företag kunde vara framgångsrikt och ständigt växa i världen.

Pernod Ricard var dock, som många av oss trodde redan då, egentligen mest intresserat bara av guldägget Absolut vodka och började efter en tid sälja av det ena efter det andra som ingick i nyförvärvet. Gamla V&S’ finska motsvarighet, det likaledes statliga Altia, med bland annat Koskenkorva i sortimentet, tog över väsentliga delar av V&S’ svenska sortiment (dock förstås inte Absolut vodka) och växte snart till inte bara Finlands utan också Nordens största företag på det här området.

Det går inte knackigt på något sätt, men den finländska regeringen, som brottas med stora statsfinansiella problem, har nu beslutat sälja Altia till ett pris av 1,9 miljarder euro.

Var våra kära gamla spritmärken då hamnar är inte lätt att veta. Amerikanska Brown Forman skulle ju kunna vara tänkbar köpare, eftersom Altia åt detta företag tillverkar Finlandia vodka och här i Noreuropa säljer Brown Forman-produkter som Jack Daniel’s whisky och Southern Comfort likör.

Ett piggt uppslag av lite annat slag hittar jag i den estniska affärstidningen Äripäev. Där finns spekulationer om att sprittillverkaren Liviko, under sovjettiden statlig men nu ett privat företag med verksamhet också i Lettland och Litauen, kan tänkas vilja köpa det betydligt större finländska Altia (som för övrigt har ett dotterföretag med tillverkning både i Estland och i Lettland).

Men det vore förstås ett mycket stort köp för Liviko. Altias omsättning förra året var 475 miljoner euro och vinsten, alltså lite lägre än normalt, 0,7 miljoner euro. Livikos omsättning 2012 var 136 miljoner euro och vinsten 0,29 miljoner euro. Fast vem skulle ha trott att estniska Tallink skulle överta finska Silja Line – men det skedde ändå.

Och om nu finnarna tänker sälja sitt fina och framgångsrika alkoholföretag, är väl ett estniskt företag inte det sämsta alternativet för att tillverka Grönstedts cognac. I så fall hamnar det i ett företag vars produkter även svenska båtresenärer till Estland känner till genom drycker som vodkan Viru valge och likören Vana Tallinn.

8 kommentarer

 1. Det kostliga är att när dessa yrkesnyliberaler avgår i september kommer de allesammans att belönas med antingen statliga sinekurer (landshövdingeämbeten, generaldirektorat, styrelseposter i statliga bolag och dylikt) eller så konsultjobb åt de lobbyistbolag som man skänkt kommunala och statliga verksamheter åt. Så att de kan fortsätta att de leva det absoluta överklassliv de vant sig vid runt statens köttgryta…

  Comment by Jan — 2014 05 24 6:36 #

 2. Till Jan Galfvensjö: Fast jag förstår inte vad detta har att göra med finska statens försäljning av Altia.

  Comment by Enn Kokk — 2014 05 25 18:22 #

 3. Ingenting, Enn. Det var snarare så att jag hängde på din kritik av vår nyliberala regerings omotiverade (ur ekonomisk synvinkel) försäljning av Vin&Sprit till Pernod Ricard. Inte ens i kritiken av nyliberalismen kan vi vara ense tydligen…

  Comment by Jan — 2014 05 25 18:44 #

 4. Till Jan Galfvensjö: Det kan vi visst! Men här gällde min invändning, att jag försöker få mina läsare/kommentatorer att hålla sig till den text jag själv har publicerat.

  Comment by Enn Kokk — 2014 05 26 7:56 #

 5. Det var tråkigt att höra att din fot gör livet lite besvärligt för dig. Ja jag saknade ditt vanliga kåseri i lördags. Jag försöker alltid att lösa krysset själv men erkänner gärna att jag kollar med din lösning innan jag lämnar in min.Dock saknade jag två ord denna gång. På L5 spelade Eldeman ”Du är den ende” och efterlyste 5:e ordet i den svenska texten vilket ju är som. Du har redan kommenterat ”jag hade en gång en båt” det efterlystes dock något som fanns på båten i detta fall en köl också på L16. Du brukar ju vilja ha dina kommentarer kompletta så därför detta inlägg. Hoppas du snart blir bättre i din fot.

  Comment by Kenneth Hansson — 2014 05 26 13:37 #

 6. Till Kenneth Hansson: Tack för påpekandena. Det här var försumligheter från min sida – jag skrev med lite för långt avstånd till Melodikrysset och lösandet av det. Jag har kompletterat/rättat nu.

  Comment by Enn Kokk — 2014 05 26 15:34 #

 7. En enda mening ur blogginlägget om Altia ger många trådar att dra i:
  Det (Altia) går inte knackigt på något sätt, men den finländska regeringen, som brottas med stora statsfinansiella problem, har nu beslutat sälja Altia till ett pris av 1,9 miljarder euro.

  Meningen kan sättas ihop med gissningen i blogginlägget den 9 maj ”Socialdemokraternas ordförande i Finland avsatt” om vilken politikväg de finska socialdemokraternas nye ordförande Antti Rinne kan tänkas välja: ”… dock tycks han vilja satsa mer på stimulanspolitik för att öka tillväxt och sysselsättning… ”,

  1. Borgarnas dogmatiska utförsäljningar av statsägda företag, som lett till att finska staten kom att äga Grönstedts Cognac, är förstås rena dårhuspolitiken. Men är den omtalade köparen Liviko ett estniskt företag på riktigt, och inte bara ett företag parkerat i Estland av skattemässiga skäl? Men ägt från utlandet?

  2. En upplysande artikel i SvD ger en viss bakgrund till att Finland har statsfinansiella problem
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/finlands-ekonomi-gar-pa-sparlaga_3587988.svd

  USA:s/EU:s dåraktiga sanktionspolitik mot Ryssland spökar alltså här. När de stora elefanterna dansar sparkas det på vanligt folk!

  3. Hur ska Rinne kunna föra en egen stimulanspolitik, så länge som den internationella socialdemokratin inte på riktigt orkar tänka ut ekonomiska alternativ till den internationella åtstramningspolitiken. Alltså tar strid mot finanskapitalets diktatur? För att undvika företagsförsäljning?

  Comment by Jan Hagberg — 2014 05 27 11:50 #

 8. Till Jan Hagberg: Liviko är ett estniskt företag, under Estlands påtvingade sovjettid statligt, numera privatiserat men fortfarande i estniska händer.

  Comment by Enn Kokk — 2014 05 27 12:18 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^