Danska Venstre på väg utför

22 maj 2014 22:42 | Politik | 1 kommentar

Det stora borgerliga oppositionspartiet i Danmark, Venstre, mer höger än namnet låter förmoda, är nu helt uppenbart drabbat av väljarnas vrede över partiledarens, Lars Løkke Rasmussens, extravaganta sätt att för eget bruk använda partiets pengar. I Epinions mätning den 22 maj är partiet nere på 24,0 procent (25,6 procent i Berlingske Barometer), att jämföra med 26,7 i procent i 2011 års folketingsval och nu under lång tid vida högre tal i opinionsundersökningarna.

Det ledande regeringspartiet, Socialdemokratiet, går framåt i den här undersökningen, till 21,3 procent (20,1 procent i barometern), men har fortfarande kvar en bit till resultatet i valet 2011, 24,9 procent.

Socialistisk Folkeparti, som för ett tag sen lämnade regeringen, ser ut att långsamt återhämta sig från den bottennivå partiet hamnade på. Men 5,6 procent (5,4 procent i barometern) är fortfarande långt från resultatet i 2011 års val, 9,2 procent.

Det parti som under SFs kris gick fram på detta partis bekostnad, den röd-gröna och feministiska Enhedslisten, ligger kvar på en hög nivå, 10,2 procent (10,0 procent i barometern), vilket är markant mer än partiets resultat i 2011 års val, 6,7 procent.

Socialdemokratiets kvarvarande regeringspartner, socialliberala Radikale Venstre, noteras i den här mätningen för 8,3 procent (8,4 procent i barometern), alltså fortfarande under valresultatet 2011, 9,5 procent.

Jämfört med den förra mätning jag redovisade (utförd av ett annat företag) klarar sig Liberal Alliance inte fullt så bra: I den här aktuella mätningen noteras partiet för 5,6 procent (mot 5,7 procent i barometergenomsnittet). Dock ligger partiet högre än i 2011 års val, då det fick 5,0 procent, så kanske har en del av Venstres förlorade väljare hamnat här.

Konservative ligger dock fortfarande kvar på en nivå under partiets valresultat 2011, 4,9 procent. Epinion ger dem 4,5 procent mot 4,2 procent i barometergenomsnitt.

Näst störst på den borgerliga sidan är populistiska Dansk Folkeparti, som starkt har ökat sitt stöd sen folketingsvalet 2011, 12,3 procent. I både Epinions mätning och i barometergenomsnittet får partiet 20,1 procent.

Därmed är partiet i barometergenomsnittet lika stort som Socialdemokratiet – i Wilkes mätning är dock Socialdemokratiet större än sin högerpopulistiska konkurrent.

* * *

Bilden är både densamma och i några avseenden annorlunda i den speciella mätning med sikte på EU-valet A&B Analyse har gjort för Altinget.

Här tappar Venstre ännu mer: går ner från 23 till 18 procent på en månad.

Det parti som främst vinner på det här är Konservative.

1 kommentar

  1. Hej Enn! Du förekommer i DN:s stora korsord söndag, långt ner till höger – Sosse kokk?

    Comment by Rustan Rydman — 2014 05 25 15:27 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^