Styrkeförhållandena inför EU-valet i Estland

18 maj 2014 15:57 | Politik | Kommentering avstängd

Resultaten i EU-valen är mycket mer svåra att prognostisera än de i riksdagsvalen, så också i Estland. Valdeltagandet i EU-valen är märkbart lägre än i riksdagsvalen, och eftersom Estland har bara sex platser i EU-palamenet att fördela, blir förstås personvalsmomentet i det här valet mycket mer viktigt än i andra val.

Det senare gör att, med 15 procents stöd i TNS Emors färska EU-valsmätning, en av Estlands valda representanter i Bryssel kan bli den partilöse Indrek Tarand, som för övrigt också har suttit i EU-parlamentet tidigare. Indrek Tarand är son till en av de ledande socialdemokraterna i Estland, Andres Tarand, men han har ingen egen partitillhörighet – har som oberoende kandidat också kandiderat i presidentvalet för Keskerakond (Centerpartiet) – men anslöt sig under den förra mandatperioden i Bryssel till den gröna gruppen.

Keskerakond ser, med 22 procents stöd i den aktuella mätningen, ut att kunna få två platser, av vilka den första i så fall går till partiledaren, Edgar Savisaar. Bland dem som tävlar om den andra platsen finns talmannen i Riigikogu (Riksdagen), Jüri Ratas.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokraterna) ser ut att få 19 procent i det här valet, vilket skulle ge en plats, och den går då enligt personröstningsindikationen till den partiet har satt upp som förstanamn, förra partiledaren Marju Lauristin.

Också de två uttalat borgerliga partierna, det bitvis nyliberala Reformierakond (Reformpartiet) och det socialkonservativa, nationalistiska och kristna Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) ser, med 19 respektive 17 procent, ut att ha mandat inom räckhåll.

IRL kommer dock, om de här siffrorna stämmer, att ha en allvarlig konkurrent i solokandidaten Tarand.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^