Socialdemokraterna och regeringskollegan Reformpartiet nu de stora partierna i Estland

16 maj 2014 17:54 | Politik | Kommentering avstängd

Jag har tidigare berättat, att Socialdemokraternas (Sotsiaaldemokraatlik Erakonds) inträde i den estniska regeringen lyfte partiet till att i TNS Emors aprilmätning med 28 procents stöd bli Estlands största parti. I majmätningen bekräftas denna höga nivå: SDE får där 27 procent. Båda de här resultaten ligger cirka 10 procentenheter över partiets resultat i det senaste valet (2011) till Riigikogu (Rikdagen), 17,1 procent.

Den något omaka partnern i den nya regeringen, det nyliberalt anstrukna Reformpartiet (Reformierakond), hade tidigare i gallumätningarna puttats ner till en tredjeplats, långt under resultatet i 2011 års val, 28,6 procent. Men i den förra mätningen mötte de tillfrågade partiets val av ny koalitionspartner med gillande: partiet steg till 25 procent. Och nu bär det ytterligare uppåt. I den senaste mätningen ligger partiet på knapp förstaplats med 29 procent.

Under lång tid har det lätt vänsterpopulistiska Centerpartiet (Keskerakond), med 23,3 procent tvåa i 2011 års val, varit största parti i mätningarna. Nu ligger partiet med 24 procent i både april- och majmätningarna på en nivå strax ovanför detta valresultat. Partiledaren Edgar Savisaar gjorde mitt under pågående kris i Ukraina ett uttalande, som nog bidrog till att befästa partiets starka stöd bland ryssarna i Estland men sannolikt fick en del estniska centerväljare att dra öronen åt sig. Rysslands beteende mot Ukraina och Putin-regimens anspråk på att företräda inte bara ryssarna i Ryssland utan också annorstädes i det forna Sovjetunionen upplevs som ett reellt hot i det för inte så länge sedan av Sovjetunionen tvångsannekterade Estland.

Den stora förloraren i de akuella mätningarna är Reformpartiets tidigare koalitionspartner, det estnationalistiska, kristna och socialkonservativa Isamaa ja Res Publika Liit, Förbundet Fäderneslandet och Res Publika. I valet 2011 fick IRL så mycket som 20,5 procent, och det har sedan legat ännu högre, men i april sjönk stödet för partiet till 19 procent, och i den nu aktuella mätningen är partiet nere på 15 procent.

Det är intressant att se, att IRL mitt under det att Ryssland visar musklerna alltså inte vinner framgång, medan Socialdemokraterna, som bland sina nya ministrar har en etnisk ryss, har etablerat sig på en ny och högre nivå i opinionen.

Utopi, en intressant seriesatsning men bättre i formell än i innehållslig mening

16 maj 2014 7:01 | Serier | Kommentering avstängd

Kolik förlag, som ger ut serier i bokform plus det fyra gånger om året utkommande magasinet Utopi, ingick förra året ett långsiktigt samarbetsavtal med Norstedts förlag, ett avtal som ger förlagets produkter ett exponeringsutrymme också i landets helt dominerande bokhandelskedja, Akademibokhandeln. Men Utopi magasin och nyutkomna serieböcker från Kolik kan man hitta också till exempel i Pressbyrån.

Det här hade, så vitt jag förstår, sin begynnelse i att några av de Kolik-anknutna svenska serietecknarna gjorde fristående serieäventyr som byggde på Sara Berggren Elfs och Mats Strandbergs Engelsfors-trilogi, utgiven av Norstedts barn- och ungdomsbokförlag Rabén & Sjögren. Smakprov publicerades i Utopi, där Sara Bergmark Elf och en annan av tecknarna bakom den nämnda serieboken, Karl Johnsson har medverkat med serien ”Vei” och där ytterligare en av Utopi-tecknarna, Kim W Andersson (”Love Hurts”, ”Alena”) åstadkom intressanta saker. Kim W Andersson och Karl Johnsson tillhör för övrigt, tillsammans med bland andra Lina Neidestam, redaktionen för Utopi, vars chefredaktör är Fabian Göransson, själv serieskapare.

Senaste numret, nummer 13, april 2014, kostar 89 kronor, men för den summan får man 316 sidor serier i fyrfärg och ganska stort format.

Innehållsligt satsar Utopi på det man i brist på ett bättre ord kan kalla för äventyrsserier, med viss tonvikt på Science Fiction och magi. De serier som publiceras är både svenska original och översättningar från andra språk.

Det som slår mig som van serieläsare allt sedan unga år är att serierna i Utopi så ofta är påfallande vältecknade.

På minussidan finns två saker.

Dels är det, även om man har korta resuméer, ett ganska hopplöst projekt att ha fortsättningsserier i ett magasin med kvartalsutgivning.

Dels lever den berättade handlingen långt ifrån alltid upp till bildkonstens i de här serierna nivå. En del historier bygger på genreschabloner. Andra är svårbegripliga eftersom de, avsiktligt antar jag, bryter mot normal logik.

Men det är ju bra att någon publikation också vågar utmana det konventionella och lättillgängliga.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^