Bara 13,8 procent säkra på att de ska rösta (S) i finländska EU-valet

22 maj 2014 17:03 | Politik | Kommentering avstängd

Det högerborgerliga Samlingspartiet (Kansallinen Kokoomus) skulle enligt en pinfärsk enkät, som Taloustutkimus har gjort för YLE, med 22,7 procent bli överlägsen vinnare i det förestående EU-valet i Finland och därmed få 4 mandat. Samlingspartiet har bildat den sittande koalitionsregeringen i Finland, men trots att partiet just nu är i färd med att byta partiordförande och statsminister, har det här uppenbarligen inte skapat osäkerhet bland väljarna om partiets kurs.

Tvåa i den här mätningen inför EU-valet placerar sig Centern (Suomen Keskusta), som hemma i Finland är det ledande oppositionspartiet. Centern stöds av 17,6 procent, vilket skulle ge partiet 3 mandat i EU-parlamentet.

Tätt därefter kommer populistpartiet Sannfinländarna (Perussuomaliset) med 17,1 procent och 2 mandat.

Socialdemokraterna (Sosialidemokraattinen Puolue) skulle i och för sig också få 2 mandat, men partiets väljarstöd är katastrofalt lågt, 13,8 procent. Uppenbart är partiets väljarkår skakad av det som hände vid partikongressen nyligen, då den sittande ordföranden med mycket knapp marginal byttes ut. Och eftersom man i den här undersökningen redovisar bara säkra väljare, tillfrågade som har bestämt hur de ska rösta, kan ju SDPs valresultat bli åtminstone lite bättre. En långiktig förbättring av stödet för SDP kan låta vänta på sig till dess att väljarna har sett, hur partiet, med delvis ny besättning i koalitionsregeringen, förvaltar makten.

De gröna (Vihreä liitto), som också tillhör regeringskoalitionen i Finland, skulle med 10,0 procent säkra 1 mandat, ett mindre än i förra EU-valet.

Detsamma – 1 mandat – skulle det från regeringen avhoppade Vänsterförbundet (Vasemistoliitto) få enligt den här mätningen, som ger partiet 8,4 procent. Det här innebär att partiet i så fall återerövrar det mandat man tappade i förra EU-valet.

Kristdemokraterna (Kristillisdemokraatit) skulle med 4,4 procent bli utan plats i EU-parlamentet.

Detsamma gäller Svenska Folkpartiet med 4,3 procent. Men här måste man göra en reservation: Mätningen omfattar inte det ju helt svenskspråkiga Åland, där SFP i EU-valen får många röster.

De två sistnämnda partierna ingår båda i den finländska koalitionsregeringen.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^