Moulin rouge, en moderniserad version av Kameliadamen

14 maj 2014 21:53 | Film, Musik, Prosa & lyrik | Kommentering avstängd

Det är uppenbart att australiern Baz LuhrmannsMoulin Rouge” (2001) är inspirerad av Alexandre Dumas den yngres (1824-1895) ”Kameliadamen” (”La dame aux camélias”, 1848) och även av Giuseppe Verdis operaversion ”La Traviata” (Den vilseförda) från 1853. Men det rör sig inte om en filmatisering i traditionell mening, även om grundtemat kan sägas vara hämtat från dessa verk.

”Moulin rouge” är till stora delar en musikfilm, och den här lösa anknytningen till de båda nämnda verken markeras inte minst genom valet av musik. Rodgers’ & HammersteinsThe Sound of Music” härstammar ju inte precis från mitten av artonhundratalet, och senare får vi bland annat höra låtar, som vi förknippar med Madonna, Marilyn Monroe, David Bowie, Elton John, Spice Girls, Frank Sinatra, The Beatles och Buffy Sainte-Marie, bara för att nämna några vid namn. Men vi får förvisso också se och höra can-can. Det här bidrar till att göra historien om mannen, i filmen den brittiske pjäsförfattaren Christian (Ewan McGregor), som förälskar sig i en prostituerad dansös, i filmen Satine (Nicole Kidman), både modern och tidlös.

Chistian skriver manus till en historia, som teaterdirektören på Moulin Rouge, Harold Zidler (Jim Broadbent) är intresserad av att sätta upp. Men eftersom Zidler själv saknar tillräckligt med pengar, behöver han ett kapitaltillskott från den rike hertigen (spelad av Richard Rosburgh). Hertigen vill ha ensamrätt till den vackra Satine, som för sin del dras till Christian. Detta triangeldrama är den centrala historien i filmen – hertigen kräver till och med ett annat slut i den historia Christian har skrivit och som håller på att repeteras in på Moulin Rouge, detta mest för att förödmjuka och kväsa sin konkurrent. Och när det senare ändå inte lyckas, lejer han en mördare för att skjuta rivalen, detta i slutet på premiärföreställningen, i vilken Satine har en central roll.

Det här mordförsöket misslyckas, men i stället dör Satine, fast av den tuberkulos hon är drabbad av, något som nog många i dagens filmpublik inte hade väntat sig, eftersom de inte känner till ”Kameliadamen”.

Sympatisk men överpedagogisk

14 maj 2014 16:07 | Barnkultur | Kommentering avstängd

Rita i Kudang” (En bok för alla, 2014, tidigare utgiven av Alfabeta, 1996) av Eva Susso (text) och Anna Höglund (bild) är en sympatisk men möjligen mer pedagogisk än dramatisk och rolig bilderbok.

Det sympatiska med den är att den skildrar något som är en realitet för många barn eller deras kompisar här i Sverige: föräldrarna eller en av dem kommer från ett annat, ibland ganska avlägset land, där mycket är olikt det vi är vana vid. I det här fallet är lilla Ritas mamma svenska medan pappan är från Gambia, och nu får Rita tillsammans med mamma och pappa och även mormor åka till Kudang i Gambia för att hälsa på pappans familj där.

Det är ju ett äventyr i sig, och Rita får mycket riktigt möta både en levande krokodil och komma bort på en marknad, men författaren, Eva Susso, strävar också, dessutom på ett språk det inte riktigt gnistrar om, efter att ge en bild av olika aspekter av det liv människorna i Kudang lever.

Anna Höglund är en duktig illustratör, men hennes bilder här saknar den värme jag tror präglar livet i Kudang-

Fotbollsbok som skjuter lite vid sidan om

14 maj 2014 15:35 | Barnkultur | 1 kommentar

I ”Spinkis fotbollsbok” (En bok för alla, 2014, tidigare utgiven av Bonnier Carlsen, 2010) verkar författaren, Lasse Anrell, inte riktigt veta vad han vill. Den täcker olika aspekter av fotbollsspel, ibland lite sökta, eftersom den samtidigt är en ABC-bok och man alltså måste hitta något fotbollsanknutet också på till exempel X och Z. Dessutom hackas informationen upp på ett lite förvirrande sätt, eftersom det här är alfabetet som får styra ordningen.

Och som det här inte vore nog, har Anrell utöver att skriva normal, beskrivande text på varje uppslag också snickrat ihop en rimmad vers, inte alltid den mest eleganta jag har läst.

Mati Lepps illustrationer är faktiskt överlägsna texten.

Sen är det här en väldigt grabbig bilderbok. Visserligen förekommer Spinkis’ kompis Katta på något ställe, men annars är det pojkar, pojkar, pojkar.

Ytterligare en dansk opinionsmätning med delvis annan tendens

14 maj 2014 12:47 | Politik | Kommentering avstängd

Den uppgång man tyckte sig kunna ana för Socialdemokratiet i en nyss publicerad dansk opinionsmätning ser man inte ett spår av i Yuogovs mätning, daterad den 12 maj. I den är partiet nere på 17 procent (mot 17,1 procent i Yougovs aprilmätning). I mätningsgenomsnittet i Berlingske Barometer ligger partiet därmed på 19,4 procent, vilket även det är mycket långt från partiets resultat i folketingsvalet 2011, 24,1 procent.

Däremot ser, även i den här mätningen, Socialistisk Folkeparti ut att resa sig ur askan. I den här mätningen får partiet 5,9 procent mot 4,5 procent i april. Berlingske Barometer ger SF 5,4 procent. Men det är fortfarande en bit kvar till valresultatet 2011, 9,2 procent.

I den här mätningen ser SFs återhämtning emellertid inte ut att ske främst på bekostnad av den röd-gröna och feministiska konkurrenten Enhedslisten, snarare då Socialdemokratiet. Enhedslisten stöds enligt den aktuella mätningen av 10,3 procent, jämfört med 10,6 procent i april (10,0 i Berlingske Barometer). Partiet ligger fortfarande markant över sitt valresultat 2011, 6,7 procent.

Socialdemokraternas kvarvarande koalitionspartner, vänsterliberala Radikale Venstre, får i den här mätningen bara 7,6 procent mot 8,9 procent i aprilmätningen och 8,2 procent i Berlingske Barometer. Alla de här siffrorna ligger under partiets resultat i valet 2011, 9,5 procent.

I den här redovisade undersökningen ligger det högerpopulistiska Dansk Folkeparti på en mycket hög nivå, 24,1 procent (mot 22,8 procent i april), nu alltså tätt i hälarna på ledande Venstre. I Berlingske Barometer ligger partiet inte lika högt utan på 20,6 procent, men även det är ju mycket högre än partiets valresultat 2011, 12,3 procent.

Det stora borgerliga oppositionspartiet med det kanske något vilseledande namnet Venstre ligger kvar på samma nivå som i aprilmätningen, 25,7 procent. Barometergenomsnittet ligger lite högre, på 26,5 procent.

Liberal Alliance får stöd av 5,1 procent mot 5,6 procent i aprilmätningen. Genomsnittet i Berlinske Barometer är 5,5 procent. Valresultatet 2011 var 5,0 procent.

Konservative slutligen får i den här mätningen stöd av 3,7 procent mot 4,6 procent i aprilmätningen och 4,0 procent i barometern. Alla de här siffrorna ligger under partiets magra resultat i 2011 års val, 4,9 procent.

PS De danska undersökningar jag brukar referera redovisar också mätresultat för Kristdemokraterne, men detta parti ligger stadigvarande på en så låg nivå att jag finner det meningslöst att ens nämna partiet. I den aktuella mätningen är stödet för det här partiet till exempel 0,6 procent, och i valet 2011 var resultatet för partiet 0,8 procent.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^