Danska (S) nere på tredje plats igen – och nu även i EU-valet

2 maj 2014 12:27 | Politik | Kommentering avstängd

Socialdemokratiet och populistiska Dansk Folkeparti fortsätter att slåss om andraplatsen bland de danska partierna.

I Yougovs senaste mätning (27 april) ligger (S) anmärkningsvärt lågt, på bara 17,1 procent. Om den siffran verkligen är korrekt kan man emellertid inte veta utifrån en enda enskild mätning. Just därför sammanför Berlingske Tidende de senaste opinionsmätningarna – i det här fallet finns faktiskt en med samma datering – och publicerar det vägda genomsnittet i sin Berlingske Barometer. Den ger Socialdemokraterne 19,3 procent, vilket också det dock är långt under partiets valresultat i folketingsvalet 2011, 26,7 procent.

Partiets ständiga rival numera om andraplatsen, Dansk Folkeprti, får i den här mätningen hela 22,8 procent (19,9 procent i Berlingske Barometer, vilket också det ligger över det sammanvägda resultatet för Socialdemokratiet). Vad vi säkert vet är att Dansk Folkeparti numera ligger långt över sitt resultat i folketingsvalet 2011, 12,3 procent.

Störst även i den här mätningen är Venstre, ett parti som trots sitt namn står ganska långt till höger. Yougov noterar det för 25,7 procent, mot 26,7 procent i Berlingske Barometer. I valet 2011 fick partiet också stöd av 26,7 procent.

Socialdemokraternas kvarvarande regeringspartner, vänsterliberala Radikale Venstre, får i den aktuella mätningen 8,9 procent (8,7 procent i Berlingske Barometer). Resultatet i valet 2011 var 9,5 procent.

Det från regeringssamarbetet avhoppade Socialistisk Folkeparti får i den här mätningen 4,5 procent (4,8 procent i barometern). Det är ett resultat långt under valresultatet 2011, 9,2 procent.

En del av SFs väljare har gått till rödgröna och feministiska Enhedslisten, som i valet 2011 fick stöd av 6,7 procent men i den aktuella mätningen får 10,6 procent och i barometern 10,8 procent.

Liberal Alliance får i den här mätningen stöd av 5,6 procent (5,4 i barometergenomsnitt), vilket i båda fallen är mer än valresultatet 2011, 5,0 procent.

Under sitt valresultat, 4,9 procent, ligger Konservative, som i den aktuella mätningen får 4,6 procent och i barometergenomsnittet ligger ännu lägre, på 4,0 procent.

* * *

Ett ännu mer sensationell resultat finns i den mätning Epinion har gjort för Danmarks Radio inför det förestående EU-parlamentsvalet.

I den hamnar Dansk Folkeparti, som inte är lika sålt på EU som de övriga stora partierna, på första plats med 25,0 procent av rösterna.

Enligt den här undersökningen skulle Venstre med 24,3 procent och Socialdemokratiet med 22,3 procent komma därnäst.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^