En lite mer normal prognos för EU-valet i Danmark

11 maj 2014 17:53 | Politik | Kommentering avstängd

I Danmark görs nu också särskilda opinionsmätningar om hur folk tänker rösta i EU-parlamentsvalet. Nyss publicerade jag en mätning med en närmast sensationell framång för högerpopulistiska Dansk Folkeparti, men i tidningen Politiken hittar jag en mätning från Megafon, där 1.006 personer har svarat och som har genomförts 6-8 maj, och här nyanseras bilden en smula.

Enligt den ökar det borgerliga, högerbetoande Venstre med 1,1 procentenheter till 23,7 procent och blir därmed största parti.

Dansk Folkeparti minskar med 2,5 procentenheter och skulle därmed få 23,1 procent, snäppet under Venstre – men även det här resultatet är ju mycket högt för ett parti, som för inte så länge sen samlade betydligt färre i val.

Socialdemokratiet skulle enligt den här mätningen hamna på 21 procent.

Folkebevægelsen mod EU får i den här mätningen stöd av 9,4 procent, vilket i jämförelse med förra mätningen är en tillbakagång med 3,3 procent.

* * *

Den röd-gröna och feministiska Enhedslisten backar en smula i flera av de normala partibarometrarna – de som lämnar går i stället till Socialistisk Folkeparti och till Socialdemokratiet – noterar Jyllands-Posten i en artikel, som bland annat noterar, att partiet i en Voxmeter-mätning är nere på 8,7 procent.

Enhedslisten är ju från början ett slags valkoalition mellan flera grupperingar på den yttersta vänsterkanten, vänstersocialister, kommunister, trotskister, men det i valen deltagande gemensamma partiet har ett eget program. I det förra programmet förekom ordet revolution 29 gånger, men i utkastet till nytt program har det här kraftigt tonats ner, så också de utopiska beskrivningarna av det samhälle man vill uppnå. Nu framhävs i stället de systemkritiska aspekterna av partiets politik, och språket i programmet har gått från marxistisk retorik till vardagsdanska.

Dansk Folkeparti går fram som en raket i en mätning inför EU-valet i Danmark

11 maj 2014 10:00 | Politik | 2 kommentarer

Den senaste mätningen, Voxmeter 8 maj, för åter igen ner Socialdemokratiet på tredje plats bland de danska partierna. I den här mätningen får partiet 20,3 procent (19,4 procent i genomsnitt i Berlingske Barometer), att jämföra med partiets resultat i folketingsvalet 2011, 26,7 procent.

I den aktuella mätningen noteras högerpopulistiska Dansk Folkeparti för 21,7 procent (20,5 procent i barometergenomsnitt). Partiet har alltså gjort ett mycket stort lyft sen valet 2011, då det bara fick 12,3 procent.

Leder även i den här mätningen gör borgerliga Venstre, mer höger än namnet antyder, med 23,9 procent, vilket ju inte är våldsamt mycket över DFs resultat – men det sammanvägda barometerresultatet, 26,3 prodent, ger Venstre en större ledning. I valet 2011 fick Venstre stöd av 26,7 procent.

Socialdemokratiets kvarvarande koalitionspartner, vänsterliberala Radikale Venstre, får i den aktuella mätningen 8,0 procent, mot 8,4 procen i barometern och 9,5 procent i valet.

Det från denna koalitionsregering avhoppade Socialistisk Folkeparti får i den här mätningen stöd av 4,7 procent mot 4,1 procent i barometern, men SF ligger fortfarande under sitt valresultat från 2011, 9,2 procent.

Kanske – men det är för tidigt att säga – har SF börjat ta tillbaka en del väljare från den röd-gröna och feministiska koalitionen Enhedslisten, men Enhedslisten är fortfarande ett mycket större parti, med 9,8 procent i den aktuella mätningen och 10,3 procent i barometern. Det här ska alltså jämföras med valresultatet 2011, 6,7 procent.

Liberal Alliance får i den här mätningen stöd av 4,8 procent, mot 5,5 procent i barometern och 5,0 procent i valet 2011.

I den aktuella mätningen får Konservative 4,7 procent, vilket är mer än i mätningsgenomsnittet, 4,1 procent, men fortfarande mindre än det usla resultatet i 2011 års val, 4,9 procent.

I Jyllands-Posten redovisas ett par av de mest intressanta resultaten i den mätning Gallup har genomfört inför det strax förestående EU-parlamentsvalet.

Enligt den här mätningen skulle 27 procent rösta på Dansk Folkeparti, att jämföra med att bara 17 procent ämnar rösta på Socialdemokraterne.

Dock är det hela 33 procent av de tillfrågade, som inte vet hur de ska rösta den 25 maj, och man vet ju heller inte, hur stor röstviljan är på valdagen hos dem som har uppgett partisympati.

Någon vägledning om detta får man möjligen av att de tillfrågade också har fått frågor om respektive partis spetskandidat. 21 procent gillar DFs Morten Messerschmidt, men bara 8 procent Jeppe Kofod (S).

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^