Katastrofresultat i ny dansk opinionsmätning: Socialdemokratiet nere på 15,7 procent

5 maj 2014 14:44 | Politik | Kommentering avstängd

I en opinionsmätning, utförd av Epinion för Danmarks Radio inför det förestående EU-valet, blev populistiska och EU-kritiska Dansk Folkeparti största parti med 25,0 procent. Tvåa kom det parti som i normala partimätningar brukar vara överlägsen etta, högerliberala Venstre, med 24,3 procent. Först på tredje plats kom Socialdemokratiet med 22,3 procent.

Dansk press har med viss förvåning noterat, att partiledaren (S) Helle Thorning-Schmidt i sitt Första maj-tal inte tog upp EU-frågor, detta trots att EU-valet ju är nära förestående. Thorning-Schmidt har själv varit ledamot av EU-parlamentet och hon är ingen EU-kritiker, så det här ter sig så obegripligt, att socialdemokratiska EU-kandidater i Danmark offentligt har frågat, varför hon gjorde så här.

Också i normala partisympatimätningar har Socialdemokraterne nu under lång tid ofta hamnat först på tredje plats, men partiets resultat i den senaste mätningen från Greens är så anmärkningsvärt, att det har publicerats separat, fastän den beställande tidningen, affärstidningen Børsen, hade låst in sin undersökning för icke-prenumeranter. Partiet är i den här undersökningen nere på rekordlåga 15,7 procent (18,6 procent i det mätningssnitt som redovisas i Berlingske Barometer). Det här ligger en avgrund under resultatet i 2011 års folketingsval, 26,7 procent, vilket också det är under partiets historiska nivå.

Största parti är även i den här undersökningen högerliberala Venstre med 26,8 procent (26,7 procent både i barometergenomsnittet och i 2011 års val).

Men det är helt uppenbart, att det parti som främst har snott Socialdemokratiets röster är populistpartiet Dansk Folkeparti, som i den aktuella mätningen är uppe i 23,1 procnt (20,5 i barometergenomsnittet). Det här är skyhögt över partiets resultat i 2011 års val, 12,3 procent.

Det är alltså inte vänstern i vid mening som drar vinster av Socialdemokratiets nedgång: I den aktuella mätningen leder högerpartierna med 61,0-38,6 mot vänsterpartierna.

Socialdemokratiets kvarvarande kollega i regeringen, socialliberala Radikale Venstre, får i mätningen från Greens 7,8 procent (8,6 procent i barometergenomsnittet). I valet 2011 fick RV 9,5 procent.

Deras avhoppade regeringspartner Socialistisk Folkeparti får i den här mätningen 5,0 procent (4,8 procent i barometern), alltså långt under valresultatet 2011, 9,2 procent.

SFs tidigare anhängare har stannat kvar i vänsterblocket men gått över till röd-gröna och feministiska Enhedslisten. I den aktuella mätningen får Enhedslisten stöd av 10,1 procent (10,7 procent i Berlingske Barometer) mot 6,7 procent i 2011 års val.

De kvarstående borgerliga partierna gör inga våldsamma framsteg.

Liberal Alliance ligger i och för sig med 6,8 procent (5,7 procent i barometergenomsnittet) över valresultatet, 5,0 prpcent.

Men Konservative, som i valet 2011 fick 4,9 procent, ligger stadigvarande på en lägre nivå: 4 procent både i Greens aktuella mätning och i Berlingskes barometergenomsnitt.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^