Partisympatierna i Danmark ändras en smula

13 maj 2014 20:52 | Politik | Kommentering avstängd

Voxmeters mätning från 11 maj indikerar på några punkter nya politiska trender – men det behövs förstås fler mätningar för att bekräfta dem.

En sådan förändring är att Socialdemokratiets nu länge pågående tillbakagång kan ha brutits. I den här mätningen får partiet stöd av 21,9 procent mot 19,9 procent i Berlingske Barometer, som ju väger ihop resultaten i en serie gjorda mätningar, alla aningen äldre än den här. Men fortfarande har partiet kvar en bra bit till sitt resultat i folketingsvalet 2011, 26,7 procent.

Den här ökningen kan bero på en viss tillbakaströmning från högerpopulistiska Dansk Folkeparti, som i den aktuella mätningen får 17,9 procent mot 19,9 procent i Berlingske Barometer. Fast även 17,9 procent är ju långt mer än partiets valresultat 2011, 12,3 procent.

Socialistisk Folkeparti satsade på att öka sitt stöd genom att hoppa av den av Socialdemokraterne ledda koalitionsregeringen, och i den aktuella mätningen får SF stöd av 5,8 procent mot 5,3 procent i barometern. Men än är det en bra bit kvar till valresultatet 2011, 9,2 procent.

En viss återströmning kan hur som helst ha skett från den röd-gröna och feministiska Enhedslisten, som i den här mätningen stöds av 8,7 procent mot 10,0 procent i barometergenomsnittet. Fast också det är ju över valresultatet 2011, 6,7 procent.

Socialliberala Radikale Venstre, som fortsätter att samregera med (S), får i den här mätningen stöd av 8,1 procent mot 8,4 procent i barometern. Båda resultaten ligger under valresultatet 2011, 9,5 procent.

Det stora borgerliga oppositionspartiet Venstre (mer höger än namnet antyder) får i den här mätningen 27,5 procent, vilket är något högre än barometergenomsnittet, 26,6 procent, och även valresultatet från 2011, 26,7 procent.

Liberal Alliance får stöd av 5,5 procent, det vill säga lika många som i barometern. I valet 2011 fick partiet 5,0 procent.

Under sitt valresultat 2011, 4,9 procent, ligger fortfarande Konservative med 3,9 procent i den aktuella mätningen och 4,0 procent i barometern.

Rødt i Norge slopar Sovjet och Kina i sitt nya principprogram

13 maj 2014 15:27 | Politik | Kommentering avstängd

Det norska partiet Rødt, fortfarande med någon procent i gallupundersökningarna, har sina rötter i 1970-talets nykommunistiska våg.

I partiets nya principprogram, antaget vi en kongress på Gardermoen, är referenserna till revolutionerna i Sovjet och Kina strukna, likaså möjligheten till ett våldsamt maktövertagande – den socialistiska revolution partiet fortfarande står för ska genomföras i demokratiska former. Begreppet ”kommunism” finns dock kvar i det nya partiprogrammet.

Men i sin kommentar till Dagsavisen betonar partiledaren, Bjørnar Moxnes, mer partiets dagspolitiska mål som kampen mot social dumping, för ett anständigt arbetsliv och för sextimmarsdagen.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^