Trots dyra klädinköp verkar kejsaren allt mer naken

15 maj 2014 10:36 | Politik | Kommentering avstängd

Högerborgerliga Venstre har nu under lång tid i väljarundersökningarna varit Danmarks största parti, även om det har funnits enskilda mätningar, där högerpopulistiska Dansk Folkeparti – alltså inte Socialdemokraterne, som vann förra valet – nafsar dem i hälarna.

En som verkar göra sitt bästa för att underminera Venstres ställning är dess partiledare, Lars Løkke Rasmussen. Han har tidigare frestat danskarnas, även de egna partimedlemmarnas, tålamod genom sina extravaganta vanor, till exempel reskostnader. Men nu har det blivit något av folkstorm på grund av att Løkke Rasmussen från december 2010-september 2011 har belastat Venstres partikassa med 152.000 danska kronor för inköp av skor, kostymer, kalsonger och strumpor.

Själv förklarar han det här med att det rör sig om plagg som han bara använder i tjänsten.

Men det mullrar inte bara i folkdjupet utan också i partileden. Till och med framträdande partivänner till Løkke Rasmussen har offentligt begärt förklaringar.

Danska TV 2 och tidningen Politiken har i det här läget bett opinionsundersökningsföretaget Megafon att göra en undersökning om både Løkke Rasmussens och huvudmotståndarens, statsminister Helle Thorning-Schmidts (S), trovärdighet.

Thorning-Schmidt har ju inte precis rosat marknaden, när det gäller politisk tillit, men i den här jämförelsen har hennes aktier kraftigt stigit i kurs. På frågan om vilken statsministerkandidat danskarna föredrar svarar 42 procent Helle Thorning-Schmidt och 36 procent Lars Løkke Rasmussen. 20 procent anser att de är lika bra eller dåliga.

I den här undersökningen tillfrågas danskarna också om de två partiledarnas trovärdighet, och här vinner Thorning-Schmidt med 44 procent mot 24 procent för Løkke Rasmussen. 31 procent anser att de är lika trovärdiga (eller kanske lika lite trovärdiga).

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^