(S) störst i Danmark – borgerliga Venstre ner på tredje plats

29 maj 2014 21:41 | Politik | 2 kommentarer

Borgerliga Venstre, i mätningarna nu länge Danmarks största parti, är mitt inne i en djup kris, försorsakad av partiledarens, Lars Løkke Rasmussens, extravaganta sätt att använda sitt partis pengar för eget och familjens bruk. I det just genomförda EU-valet halkade Venstre, med bara 16,7 procent av rösterna, ner på tredje plats, långt efter både segrande Dansk Folkeparti (26,6 procent) och tvåan Socialdemokratiet (19,1 procent).

Nu kan inte resultat i EU-valen automatiskt översättas till respektive partis ställning i den inrikespolitiska rankinglistan.

Men i fallet Venstre indikerar nu flera normala opinionsundersökningar, att partiet är inne i en mycket allvarlig kris. Och det har gått snabbt utför.

I Berlingske Barometer fogades två nya mätningar in, en från Yougov som gav partiet 21,3 procent, en från Voxmeter som gav partiet 22,1 procent, att jämföra med partiets resultat i folketingsvalet 2011, 26,7 procent. I en färsk undersökning från Megafon hamnar partiet ännu lägre, på 19,3 procent (- 7,1 den senaste månaden!), vilket är rekordlågt.

Högerpopulistiska Dansk Folkeparti, som vann det danska EU-valet, klarar sig strålande också i de båda först nämnda mätningarna med 23,9 respektive 19,2 procent, att jämföra med bara 12,3 procent i folketingsvalet 2011. Också i Megafon-mätningen får DF en hög uppslutning, 21,3 procent, men detta ger här partiet bara en andraplats.

Högst upp i partiligan ligger i den här mätningen Socialdemokratiet, som får hela 22,9 procent. Därmed är det inte långt kvar till partiets resultat i 2011 åra val, 24,8 procent. I Yougovs mätning fick partiet ännu bara stöd av 17,6 procent, men Voxmeter hade fångat uppgången och noterade partiet för 22,6 procent.

Socialistisk Folkeparti, som gjorde ett mycket gott EU-val, är efter sitt utträde ur regeringen uppenbarligen på väg uppåt igen. 4,8 procent i Yougov och 5,4 procent i Voxmeter men 6,3 procent i Megafon. Men fortfarande är det en bit kvar till valresultatet 2011, 9,2 procent.

Röd-gröna och feministiska Enhedslisten ligger omvänt kvar över sitt valresultat 2011, 8,7 procent, men medan Yougov fortfarande ger partiet 11,9 procent och Voxmeter 10,2, är Megafon nere på 9,8 procent.

Socialdemokratiets kvarvarande parhäst i regeringen, socialliberala Radikale Venstre, får hos Yougov 8,7 procent, hos Voxmeter 9,4 procent och hos Megafon 8,9 procent, att jämföra med valresultatet 2011, 9,5 procent.

Konservative Folkeparti ligger under sitt valresultat 2011, 4,9 procent, hos både Yougov (4,2 procent) och Voxmeter (4,8 procent), men i Megafon-mätningen är man uppe i 5,2 procent, vilket antyder att partiet har erövrat stöd från tidigare Venstre-anhängare.

Också Liberal Alliance ligger över sitt valresultat 2011, 5,0 procent: 6,7 procent i Yougov, 5,8 procent i Voxmeter och 5,8 också i Megafon.

Än är det förstås för tidigt att säga, om de styrkeförhållanden Megafon-mätningen redovisar är bestående, men också de förändrade blockskillnaderna antyder, att något nytt har hänt i dansk politik: De fyra partierna i det blå blocket får tillsammans 51,9 procent, men de fyra partierna i det röda blocket nafsar dem i hälarna med sina sammantaget 48,1 procent.

Nye finske (S)-ordföranden blir finansminister

29 maj 2014 12:25 | Politik | Kommentering avstängd

Den nyvalde ordföranden i det socialdemokratiska partiet i Finland Sosialidemokraattinen Puolue, Antti Rinne, meddelar att han tar över posten som finansminister efter Jutta Urpilainen, som han med knapp majoritet slog ut vid partikongressen nyligen.

Urpilainen kritiserades ju för att hon som finanansminister inte tillräckligt försvarade partiets intressen. Återstår att se om Rinne, med sin mindre rutin – han har inte ens suttit i riksdagen – lyckas bättre. Rinnes manöverutrymme begränsas också av vad den blivande ordföranden i Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet) Alexander Stubb, snart ny statsminister, ger honom som utrymme.

Rinne kommer också att behöva använda mycket tid och energi åt att restaurera sitt parti, som nu i galluparna länge har haft generande låga tal och i det nyss genomförda EU-valet bara stöddes av 12,3 procent.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^