Socialdemokraternas ordförande i Finland avsatt

9 maj 2014 15:34 | Politik | 2 kommentarer

Utmanaren Antti Rinne vann ordförandestriden på den kongress som Suomen Sosialidemokraattinen Puolue (Finlands socialdemokratiska parti) nu genomför. Han besegrade den sittande ordföranden Jutta Urpilainen men knappt, med röstsiffrorna 257-243.

Urpilainen lämnade partiordförandeskapet med en gratulationskram till sin besegrare men har förklarat, att hon nu inte bara kommer att lämna finansministerposten utan regeringen över huvud taget för att i stället bli menig riksdagsledamot.

Kanske har det jämna utfallet i omröstningen bidragit till att Rinne efter segern har betett sig ödmjukt. Han har sagt att det kan bli förändringar och rockader i Socialdemokraternas ministerlista och att han ”har en färdig plan” för detta och även för partiets agerande i regeringen. men han vill ännu inte offentliggöra innehållet – dock tycks han vilja satsa mer på stimulanspolitik för att öka tillväxt och sysselsättning, vilket är helt väntat från en person vars bakgrund är ett fackligt ordförandeskap.

Men han säger också att han, innan han går ut med något offentligt, vill diskutera regeringspolitikens fortsatta inriktning med partistyrelsen och partifullmäktige. Det senare organet sammanträder först i juni, men här hänvisar Rinne till att Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet), som leder regeringen, även det ska byta ordförande i mitten av juni.

Eftersom Rinne också under kampen om partiordförandeposten har varit ganska fåordig om partiets fortsatta kurs, återstår det nu att se, om ordförandebytet ökar det katastrofalt låga stödet för SDP, drygt 15 procent. Själv skulle jag kunna våga gissa att det kan bära en smula uppåt för SDP i kommande opinionsmätningar, detta för att den nye ordförande är en man och kommer från fackföreningsrörelsen. Jag kan tänka mig att det kan vara argument nog för att få en del mycket traditionella arbetarväljare att återvända från Perussuomalaiset (Sannfinlädarna) till sitt socialdemokratiska fadershus.

Høyre ner i ny norsk mätning

9 maj 2014 14:12 | Politik | Kommentering avstängd

Høyre drabbades, lagom till sin kongress, av en markant nedgång i Aftenpostens partibarometer.

Partiet faller med 3 procentenheter jämfört med aprilmätningen till 26,8 procent. Det är samma nivå som vid stortingsvalget i september. Sen valet har Høyre stadigt legat högre än valresultatet i de mätningar Respons har gjort för Aftenposten.

Regeringskollegan Fremskrittspartiet faller med 0,8 procentenheter til 12,8 procent, vilket är 3,5 procentenheter under partiets resultat i stortingsvalet, 16,3 procent.

Arbeiderpartiet är största parti med 33,2 prosent, vilket är 0,8 procentenheter mindre än i april. Men partiet ligger även därmed över sitt resultat i stortingsvalet 2013, 30,8 procent.

Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti går bägge fram, med 1,4 procentenheter vartdera. De här två partieerna har stöd från 5,7 respekive 4,3 prosent av de illfrågade i den här mätningen. SP fick i valet 5,5 procent. SVs valresultat var 4,1 procent.

Kristelig Folkeparti får 5,7 procent (5,6 procent i valet), socialliberala Venstre 4,8 procent (5,2 procent i valet), Miljøpartiet De Grønne 3,5 procent (2,8 procent i valet) och Rødt 1,3 procent (1,1 procent i valet).

Målingen er tatt opp mellom 5. og 7. mai. Feilmarginen på målingen varierer mellom 2 og 3 prosentpoeng.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^