Viss rörlighet i toppen inför finländska riksdagsvalet

15 mars 2015 13:25 | Politik | Kommentering avstängd

Ilta-Lehtis senaste gallup, gjord av Tiettoykkönen, vittnar om en viss rörlighet i toppen, när det gäller partisympatier.

Centern, Suomen Keskusta, som länge har haft en outstanding förstaplacering, backar och landar nu på 23,5 procent, vilket ändå är mycket högt jämfört med de 15,8 procent partiet fick i valet 2011. Det senare fick partiet att gå i opposition, och det har uppenbarligen lönat sig.

Största parti i valet 2011 blev Samlingspartiet, Kokoomus, med 20,4 procent, vilket också gjorde partiet till regeringsbildare. Under senare tid har partiet periodvis hamnat till och med på fjärde plats i några gallupar, men i den aktuella mätningen är det knapp tvåa med 17,3 procent.

Socialdemokraterna, Sosialidemokraattinen Puolue, som i några mätningar har varit större än regeringskollegan Samlingspartiet, stöds i den här mätningen av 16,8 procent. Det senare är fortfarande lägre än partiets resultat i valet 2011, 19,1 procent.

Populistiska Sannfinländarna, Perussuomalaiset, fick också 19,1 procent i valet 2011, men blev i röster räknat aningen mindre än Socialdemokraterna. Sannfinländarna, som tillhör oppositionen, har varit på tillbakagång men ökar nu igen, i den aktuella mätningen till 16,4 procent.

Två partier har hoppat av från den sittande koalitionsregeringen:

Vänsterförbundet, Vasemistoliitto, som i valet 2011 fick 8,1 procent, stöds nu av 8,2 procent.

Och Gröna Förbundet, Vihreä Liitto, som i valet 2011 fick 7,3 procent, är nu uppe i 8,2 procent.

De återstående två partierna är med i koalitionsregeringen:

Svenska Folkpartiet ligger, med 4,1 procent i den aktuella mätningen, aningen under sitt valresultat 2011, 4,3 procent.

Och Kristdemokraterna, Kristillisdemokraattit, ligger även i den här mätningen, där partiet får 3,6 procent, under sitt valresultat 2011, 4,0 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^