We are the whores of our time

15 mars 2015 18:48 | Media, Musik | 5 kommentarer

Jag har sett hela Melodifestivalen, från deltävlingar till final, och jag får lust att sammanfatta den på ett sätt som kommer att reta många på mig: We are the whores of our time.

Musikaliskt fanns där inte mycket som var värt att belöna. I stället fick vi möta ett gäng artister mer eller mindre till salu, och eftersom där inte fanns något musikaliskt innehåll, gällde det att sälja in sig med hjälp av en snygg scenshow.

Måns Zelmerlöw vann överlägset, och mot den här bakgrunden rättvist, tävlingen med sin ”Heroes”. Vi fick se honom göra en snygg, i vissa avseenden perfekt scenshow. Men handen på hjärtat: Minns ni egentligen melodin, och skulle ni kunna sjunga ”Heroes”?

Missförstå mig inte – med tanke på den enorma uppbackning Måns Zelmerlöw fick också av de utländska juryerna kommer det att gå bra för honom, och jag missunnar honom inte det. Men det hade varit roligare om ”Heroes” hade varit en schlager.

Ansatser åt schlagerhållet, till exempel en refräng som man kommer i håg, hade faktiskt ”Guld och gröna skogar” med Hasse Andersson. Jag har sagt det förut – det här är verkligen inte världens bästa låt, men den har i alla fall tycke av gammaldags schlager. Den fick inte många poäng av de utländska juryerna, men de svenska TV-tittarna hissade upp honom på fjärde plats.

Den colombianske samen Jon Henrik Fjällgren kom på andra plats med ”Jag är fri (Manne leam frije)” Här tror jag att exotismen, markerad med hans dräkt och det dansande samiska paret, i fallet den svenska TV-publiken något slags nationell stolthet, spelade en roll för den höga placeringen.

Trean, ”Don’t Stop Believing” med Mariette, gjorde åtminstone mig besviken – Miss Li har gjort mycket bättre låtar.

Jag avstår från att kommentera fler av de låtar som förekom i finalen. I flera fall skulle jag då nämligen behöva överträffa de elakheter jag hävde ur mig i inledningen.

Och märk: Jag är ingen schlagerhatare. Tvärt om gillar jag schlager – men de här låtarna kommer aldrig att bli örhängen.

5 kommentarer

 1. Jon Henrik Fjällgren ar svensk same och inget annat

  Comment by Gunnar Westman — 2015 03 15 19:36 #

 2. Bombasm är ordet för låtarna. Svaga musikaliskt,
  inga bra idéer, vilket tros kompenserat med att
  allt är forte eller fortissimo. Men det blir inte
  bättre för det. Det är skränigt och skrikigt.

  Comment by Anders Nilsson — 2015 03 15 20:26 #

 3. Till Gunnar Westman: Men lik förbannat född i Colombia.

  Själv är jag född i Estland så svensk medborgare jag är.

  Comment by Enn Kokk — 2015 03 15 21:20 #

 4. Jag tycker inte att du tar i för mycket, Enn. Hela arrangemanget är en orgie i dålig smak. Samtidigt är det ett barn av sin tid; vilket får mig att fundera på vad det är för tid vi lever i. Jag kan dock berömma mig av att inte ha sett mer än några minuter här och där av smörjan de sista decennierna. Finalen igår såg jag inte alls. Av ren självbevarelsedrift…

  Comment by Jan — 2015 03 15 23:29 #

 5. Jag måste berätta för dig att -konstigt nog- verkar det vara Hasse som vunnit barnahjärtanen. Mitt barnbarnsbarn Miranda upplyste mig om att alla i hennes klass – hon är åtta år- gillar honom bäst. Jag blev då minst sagt förvånad! Själv tittar jag inte på detta program, inte ens finalen.

  Comment by Dorothea — 2015 03 17 0:55 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^