Bra, Margot Wallström! Och bryt nu också vapenavtalet med Saudiarabien

10 mars 2015 17:51 | Politik | 7 kommentarer

Saudiarabien är ett vidrigt samhälle när det gäller frågor som yttrandefrihet och andra mänskliga rättigheter, kvinnoförtryck och barbariska straff. Sveriges utrikesminister Margot Wallström har gjort det enda anständiga, när hon har kritiserat det här.

Det har naturligtvis funnits tider när den saudiska regimen med sina ekonomiska och militära resurser har setts som en motkraft till andra i regionen, regimer som i det akuta läget har framstått som ännu farligare, men i dag framstår vapenavtalet med Saudiarabien som något som inte längre går att moraliskt försvara. Saudiarabiens reaktion mot Wallström, manifesterat i vetot mot att låta henne tala inför Arabförbundet, vilket senare främst var avsett att vara en svensk solidaritetsyttring gent emot palestinierna, visar att Sverige nog har bränt sina ökenskepp åtminstone i Saudiarabien.

Det kommer att kosta oss minskad export, inte bara på vapenområdet, till Saudiarabien.

Men det finns moraliska värden att befrämja också, även i utrikes- och handelspolitiken.

* * *

Under kvällen har försvarsministern berättat, att vapenavtalet med Saudiarabien bryts.

Jag har alltid betraktat Peter Hultqvist, som jag känner från vår gemensamma tid på den socialdemokratiska partiexpeditionen, som en förnuftig karl.

7 kommentarer

 1. Frågan är väl, måhända, om det är en särskilt klok diplomati att göra sig ovän med både Israel o-c-h Arabförbundet. All eventuell medlingsposition ryker ju all världens väg.

  Comment by Jan — 2015 03 11 14:23 #

 2. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6113889
  Man får en viss ny info i denna länk om Saudi.

  Comment by Fredrik — 2015 03 12 11:13 #

 3. Ulf Lundell på sin blogg – länk finns här intill – Badgers Drift:

  ”Det finns annat än handel och pengar. Kurage till exempel, ett lands syn på sej självt, identitet, ideal vi står upp för, så gott vi kan.”

  Comment by Enn Kokk — 2015 03 12 13:11 #

 4. Riktigt kurage skulle det finnas om Margot Wallström vågade ställa krav på att det Palestina, som hon och svenska regeringen utan villkor (märkligt!) erkänt, slutar bryta mot mänskliga rättigheter mot sitt eget folk, slutar stoppa bistånd i djupa korrumperade fickor, slutade belöna och hylla massmördare, samt slutade med rasistisk uppvigling. Finns ingen anledning att svenskar med läskunnighet inte vet allt detta!

  Expressens Erfors:

  http://www.expressen.se/ledare/eric-erfors/ar-det-har-tacken-for-allt-palestina/

  Så har vi en länk som kritiserar denna kritiker Erfors, som verkade han bry sig mer om prestige för Sverige än om det hemska med fortgående uppvigling från Palestinska Myndigheten, som får så mycket från svenska skattebetalare:

  http://nyheter.paulwiden.se/?p=2873

  Sverige borde läxa upp Palestina i st. f. tvärtom! Det hade varit kurage det, både framför svenskar och palestinier.

  Comment by Ann-Katrin Roth — 2015 03 14 13:30 #

 5. Till Ann-Katrin Roth: Fast nu handlade det här inlägget inte om din käpphäst, Israel-Palestina-konflikten, utan om Wallströms i högsta grad berättigade kritik av Saudi-Arabien. Har du invändningar mot den senare kritiken. Håll dig till ämnet!

  Comment by Enn Kokk — 2015 03 14 14:43 #

 6. Enn: Det hör ihop med ämnet även om du inte kan eller vill se det. Synd när kurage blir så selektivt.

  Comment by Ann-Katrin Roth — 2015 03 15 12:30 #

 7. Till Ann-Katrin Roth: Nej, det gör det inte. Och håller du dig inte strikt till det ämne jag skriver om, stänger jag av dig för gott.

  Comment by Enn Kokk — 2015 03 15 12:35 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^