Norsk gallup: Høyre återtar terräng

3 mars 2015 22:31 | Politik | Kommentering avstängd

I en mätning som TNS Gallup har gjort för norska TV 2 går det för första gången på länge uppåt för regeringspartiet Høyre. Enligt den här mätningen ökar partiet med hela 4,7 procentenheter till 25,0 procent. Fast även då ligger partiet under sitt valresultat 2013, 26,8 procent. Till stor del tycks den här uppgången baseras på viss återströmning av tidigare høyreväljare från Arbeiderpartiet. Framgången har skett över hela landet, och den baseras på tillbakaströmning av väljare under 60 år. De återerövrade väljarna arbetar till största delen inom privat sektor.

Dess partner i den blå-blå regeringen, högerpopulistiska Fremskrittspartiet, ligger i stort sett stilla (+ 0,1 procentenheter) med 10,7 procent, en nivå långt under partiets valresultat 2013, 16,3 procent.

Som redan har framgått ovan, har Høyres uppgång till stor del skett på Arbeiderpartiets bekostnad. Arbeiderpartiets tillbakagång är 3,8 procentenheter, men även då ligger partiet på 38,8 procent, en nivå långt över partiets resultat i valet 2013, 30,8 procent.

Arbeiderpartiet har landsmöte (partikongress) 16-19 april, och då kommer partiet att få en i stort sett helt ny ledning. Jonas Gahr Støre sitter i och för sig kvar som partiordförande, men även han är ju relativt ny. Enligt det förslag som valberedningens ordförande, den tidigare partisekreteraren och det mångåriga ankaret på Arbeiderpartiets partikontor vid Youngstorvet i Oslo Martin Kolberg har presenterat, föreslås kongressen välja två nya vice ordförande för partiet, dels den av mig här på bloggen tidigare presenterade före detta AUF-ordföranden och Nej till EU-aktivisten Trond Giske, dels en 31-årig kvinna med pakistansk bakgrund, Hadia Tajik, som sitter i Stortinget för Oslo men egentligen kommer från Rogaland. Hon var kulturminister i den regering som föll i valet 2013. Partisekreteraren, Raymond Johansen, har ju beslutat att i stället satsa på oslopolitiken, så som ny partisekreterare föreslås Kjersti Stenseng från Oppland, där hon har varit distriktsordförande.

Sosialistisk Venstreparti har i den här undersökningen hamnat på rätt sida om fyraprocentsspärren. Partiet går fram med 0,7 procentenheter och stöds nu av 4,8 procent mot 4,1 procent i valet.

Deras regeringspartner Senterpartiet backar i den här undersökningen med 0,2 procentenheter till 5,8 procent, vilket fortfarande är bättre än partiets valresultat 2013, 5,5 procent.

Sämre går det för de två mittenpartier som utgör parlamentariskt stöd åt den blå-blå regeringen.

Liberala Venstre får sitt lägsta stöd sedan stortingsvalet, då partiet samlade 5,2 procent. Nu minskar partiet med 0,6 procentenheter till 4,3 procent.

Kristelig Folkeparti, som i valet 2013 fick 5,6 procent, minskar i den aktuella mätningen med 0,8 procentenheter och hamnar då på 5,0 procent.

Blockneutrala Miljøpartiet De Grønne, som i valet samlade 2,8 procent men fick ett lokalt mandat i Oslo, klarar inte spärren: minskar med 0,5 procentenheter till 3,0 procent.

Och lilla yttervänsterpartiet Rødt, som i valet samlade 1,1 procent, ökar den här gången med 0,5 procentenheter till 2,0 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^