Sommar i P1 med Johan Theorin

26 juni 2014 23:38 | Deckare, Media, Musik, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Johan Theorin är en av Sveriges bäst säljande deckarförfattare, men om hans böcker har jag inget att säga – jag har nämligen inte läst dem.

Fast när jag lyssnade på hans sommarprogram, slogs jag ganska snart av att vi hade att göra med en van berättare. Ur radion strömmade en rad historier, flera av dem om svårförklarliga men fantasikittlande ting. En del av de här historierna, som gammelfarmors på Öland om tomten i skogen, snuddar vid det mytologiska, andra, som historien om mannen som begravdes av föräldrarna och sedan ändå fortsatte att skicka oundertecknade vykort från Sydamerika, pendlar mellan spökhistoria och deckarintrig. Annat finner så småningom en naturlig förklaring, som de tyska turisternas larm om en ubåt och en grodman som stiger i land.

Musiken Johan Theorin har valt att spela i det här programmet spretar åt lite olika håll, och det är inte allt han spelar jag är förtrogen med eller tar till mig. Men till det som gick hem även hos mig hör ”The Gnome” med Pink Floyd, ”Balladen om flykten” med Thorstein Bergman, ”Fishermans Blues” med The Waterboys och ”Som sker vid sommarvakan” med Olle Adolphson.

Sommar i P1 med Antje Jackelén

26 juni 2014 22:41 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | Kommentering avstängd

I mina öron låter Antje holländskt, men när jag kollar namnets spridning och ursprung, visar det sig, att namnet – som för övrigt är en variant av Anna – också förekommer i lågtyskan. Att jag gör det här – typiskt mig! – har förstås att göra med att vår (nåja, inte min – jag är inte medlem av Svenska kyrkan och inte religiös heller) relativt nya ärkebiskop har varit sommarpratare i radion.

Min personliga ateism har inte hindrat mig från att då och då – till exempel på stor-OD – föra vänliga och intresserade konversationer med några av de senaste ärkebiskoparna, och jag har också i andra sammanhang kommit att umgås med präster. Förmodligen kommer jag att träffa Antje Jackelén också, förutsatt att hon, i likhet med sina företrädare och min egen hustru, kallas att bli i hennes fall moster i OD.

Att döma av den musik hon spelade i sitt sommarprogram, kommer hon att platsa i OD också.

Vi kan väl därför börja med musiken i hennes Sommar.

Det fanns ofta ett religiöst stråk i den, också om man bortser från uppenbara exempel som ”Änglabrödet” och stycket med Sankt Petersburgs kammarkör. Men förhållandet till tron förekom också i många andra låtar, befriande respektlöst uttryckt i Astrid Lindgrens och Georg RiedelsFattig bonddräng”, i dag i en version med Bo Kaspers orkester.

Det jag också är imponerad av är att de låtar hon spelade – ”Democracy” med Judy Collins men skriven av Leonard Cohen, ”Du måste finnas” ur ”Kristina från Duvemåla” med Helen Sjöholm, ”Respect” med Aretha Franklin, ”All My Tears” med Ane Brun – ofta var så väl funna som illustrationer till det hon hade att säga.

Också den avslutande låten, ”As Time Goes By” med Frank Sinatra, passade bra där den förekom – men själv skulle jag där, med tanke på att hon citerade ”Predikaren”, ha valt att spela ”Turn! Turn! Turn!” med Pete Seeger.

Mycket av det hon sa var sympatiskt, till exempel hennes plädering för tolerans och respekt, och de glimtar hon gav ur sitt personliga liv – ankomsten till Uppsala och Sverige, hennes hämnd på en vetenskapsman som hade förolämpat henne och annat sådant – trevliga att lyssna på. Och jag gillade förstås ärkebiskopens predikan mot främlingsfientlighet.

Men hennes Sommar-program var också till stora delar inte bara en predikan utan också ibland hållen i lite för abstrakt ton, och där tappade hon möjligen en del av den breda publiken.

Norge: Miljøpartiet De Grønne vinner väljare från Sosialistisk Venstreparti och Venstre

26 juni 2014 16:56 | Politik | Kommentering avstängd

I den partisympatimätning Sentio Research har gjort för Dangens Næringsliv förefaller Miljøpartiet De Grønne vinna över väljare från både Sosialistisk Venstreparti och Venstre. SV har traditionellt haft en röd-grön profil, men denna har säkert i en del väljares ögon nötts ner av regeringssamarbetet med Arbeiderpartiet och Senterpartiet. Också det lilla liberala mittenpartiet Venstre har odlat en miljöprofil, som har svårt att slå igenom nu när partiet är stödparti i Stortinget åt den nya blå-blå regeringen.

Miljøpartiet De Grønne, som i valet 2013 fick 2,0 procent, ökar i den aktuella mätningen med 1,2 procentenheter och hamnar då på 3,5 procent, vilket fortfarande är en smula under fyraprocentsspärren, men det går åt rätt håll, och partiet har redan i flera andra undersökningar kommit över spärren.

Sosialistisk Venstreparti minskar i den här mätningen med 0,1 procentenheter och de 3,1 procent partiet då får är ett resultat ganska långt under spärren. I valet 2013 fick SV 4,1 procnt.

Men också det borgerliga men miljöprofilerade mittenpartiet Venstre har med all sannolikhet förlorat väljare till den gröna nykomlingen (och dessutom kanske till Arbeiderpartiet, tror Norges ledande valforskare). Venstre, som i valet 2013 fick 5,6 procent, minskar i den aktuella mätningen med 1,8 procentenheter till 4,0 procent och klarar därmed med nöd och näppe spärren. Partiet har en mycket lägre grad av väljarlojalitet jämfört med andra partier: Bara 57 procent av de väljare som i 2013 års val röstade på Venstre skulle göra det igen, om det vore val i dag.

Partiets följeslagare som regeringsunderlag åt den blå-blå regeringen, Kristelig Folkeparti, minskar obetydligt, med 0,1 procentenheter till 5,4 procent, att jämföra med 5,6 procent i stortingsvalet 2013.

Det tredje mittenpartiet i Stortinget, Senterpartiet, som samregerade med AP och SV, backar med 0,5 procentenheter till 4,8 procent, vilket är under partiets resultat i stortingsvalet 2013, 5,5 procent.

Det ledande regeringspartiet Høyre backar i den här undersökningen med 0,8 procentenheter till 25,4 procent, vilket är märkbart under partiets resultat i stortingsvalet 2013, 26,8 procent.

Däremot ökar dess koalitionspartner, högerpopulistiska Fremskrittspartiet, med hela 2,4 procentenheter till 15,5 procent – vilket dock fortfarande ligger under partiets valresultat 2013, 16,3 procent.

Ny dansk mätning: Dansk Folkeparti störst, Venstre tvåa och Socialdemokratiet först på tredje plats

26 juni 2014 16:00 | Politik | Kommentering avstängd

Den senaste mätningen från Yougov innehåller så anmärkningsvärda opinionsförändringar, att vi gör klokt i att invänta ytterligare mätningar – de duggar tätt i Danmark – för att få dem bekräftade eller dementerade.

I den här mätningen är högerpopulistiska Dansk Folkeparti inte bara Danmarks största parti utan ligger, med 24,1 procent (21,3 procent i sammanvägt resultat i Berlingske Barometer), på en nivå som partiet aldrig tidigare har uppnått. Så sent som i folketingsvalet 2011 låg partiet på 9,2 procent.

På andra plats kommer i den här mätningen krispartiet under senare tid, ganska högerborgerliga Venstre med 20,2 procent (21,2 procent i barometern). Men fortfarande ligger partiet långt under sitt valresultat 2011, 26,7 procent.

Socialdemokratiet, som nu under en tid har varit största parti i de danska mätningarna, har i Yougov-mätningen fått 20,1 procent och därmed halkat ner på tredje plats – i barometergenomsnittet får partiet dock fortfarande 22,0 procent. Skulle Yougov-mätningen ha fångat en ny och bestående tendens, ligger partiet nu åter långt under sitt valresultat 2011, 26,7 procent.

I Yougov-mätningen är två mindre partier vinnare på den borgerliga sidan.

Konservative Folkeparti får hela 6,1 procent (5,3 i barometergenomsnittet), att jämföra med valresultatet 2011, 4,9 procent.

Liberal Alliance tar med 6,5 procent (5,5 procent i barometern) också ett rejält kliv framåt jämfört med resultatet i folketingsvalet 2011, 5,0 procent.

Socialdemokratiets regeringspartner, socialliberala Radikale Venstre, är inte riktigt lika framgångsrikt i den aktuella mätningen som i en annan som jag nyligen redovisade. Partiet får hos Yougov 8,1 procent mot 8,9 procent i barometergenomsnitt och 9,1 procent i 2011 års val.

Också den inbördes fördelningen mellan de två yttervänsterpartierna är annorlunda i den här mätningen.

Socialistisk Folkeparti noteras för bara 4,5 procent mot 6,3 procent i barometergenomsnittet. Partiets resultat i 2011 års val var 9,2 procent.

Och rödgröna och feministiska Enhedslisten ligger kvar på en relativt hög nivå, 9,6 procent, att jämföra med 9,1 procent i barometern och 6,7 procent i folketingsvalet 2011.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^