Norge: Miljøpartiet De Grønne vinner väljare från Sosialistisk Venstreparti och Venstre

26 juni 2014 16:56 | Politik | Kommentering avstängd

I den partisympatimätning Sentio Research har gjort för Dangens Næringsliv förefaller Miljøpartiet De Grønne vinna över väljare från både Sosialistisk Venstreparti och Venstre. SV har traditionellt haft en röd-grön profil, men denna har säkert i en del väljares ögon nötts ner av regeringssamarbetet med Arbeiderpartiet och Senterpartiet. Också det lilla liberala mittenpartiet Venstre har odlat en miljöprofil, som har svårt att slå igenom nu när partiet är stödparti i Stortinget åt den nya blå-blå regeringen.

Miljøpartiet De Grønne, som i valet 2013 fick 2,0 procent, ökar i den aktuella mätningen med 1,2 procentenheter och hamnar då på 3,5 procent, vilket fortfarande är en smula under fyraprocentsspärren, men det går åt rätt håll, och partiet har redan i flera andra undersökningar kommit över spärren.

Sosialistisk Venstreparti minskar i den här mätningen med 0,1 procentenheter och de 3,1 procent partiet då får är ett resultat ganska långt under spärren. I valet 2013 fick SV 4,1 procnt.

Men också det borgerliga men miljöprofilerade mittenpartiet Venstre har med all sannolikhet förlorat väljare till den gröna nykomlingen (och dessutom kanske till Arbeiderpartiet, tror Norges ledande valforskare). Venstre, som i valet 2013 fick 5,6 procent, minskar i den aktuella mätningen med 1,8 procentenheter till 4,0 procent och klarar därmed med nöd och näppe spärren. Partiet har en mycket lägre grad av väljarlojalitet jämfört med andra partier: Bara 57 procent av de väljare som i 2013 års val röstade på Venstre skulle göra det igen, om det vore val i dag.

Partiets följeslagare som regeringsunderlag åt den blå-blå regeringen, Kristelig Folkeparti, minskar obetydligt, med 0,1 procentenheter till 5,4 procent, att jämföra med 5,6 procent i stortingsvalet 2013.

Det tredje mittenpartiet i Stortinget, Senterpartiet, som samregerade med AP och SV, backar med 0,5 procentenheter till 4,8 procent, vilket är under partiets resultat i stortingsvalet 2013, 5,5 procent.

Det ledande regeringspartiet Høyre backar i den här undersökningen med 0,8 procentenheter till 25,4 procent, vilket är märkbart under partiets resultat i stortingsvalet 2013, 26,8 procent.

Däremot ökar dess koalitionspartner, högerpopulistiska Fremskrittspartiet, med hela 2,4 procentenheter till 15,5 procent – vilket dock fortfarande ligger under partiets valresultat 2013, 16,3 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^