Danmark: Vänsterblocket allt närmare majoritet

17 juni 2014 15:23 | Politik | Kommentering avstängd

Också i Voxmeters mätning, daterad den 18 juni, är nu Socialdemokratiet störst av de danska partierna. Partiet får 22,9 procent i den här mätningen, vilket ger det 22,0 procent i Berlingske Barometer, ett viktat genomsnitt av de senaste gallupmätningarna. Därmed finns det hopp om att partiet kanske snart kommer upp också till sitt resultat i folketingsvalet 2011, 24,8 procent.

Dess koalitionspartner i regeringen, socialliberala Radikale Venstre tar också ett anmärkningsvärt skutt uppåt i den här mätningen, där partiet får hela 10,3 procent (8,8 procent i barometern). Är mätresultatet i den aktuella opinionsundersökningen korrekt, har partiet nu till och med ett starkare stöd än i folketingsvalet 2011, 9,1 procent, ett mycket gott resultat.

Socialistisk Folkeparti, som numera står utanför regeringen, verkar även enligt den här mätningen ha vunnit på sin nya friare ställning. Voxmeter ger partiet 7,1 procent (barometern 6,5 procent), vilket är en ökning men fortfarande ett resultat under partiets resultat i folketingsvalet 2011, 9,2 procent.

Dess konkurrent på vänsterkanten, den rödgröna och feministiska Enhedslisten, som länge (på SFs bekostnad) låg över tioprocentsnivån, dalar i motsvarande mån, i Voxmeters mätning till 8,8 procent, i barometergenomsnittet till 9,3 procent. I valet 2011 stöddes det här partiet bara av 6,7 procent, så det är hur som helst starkare nu än då.

Det kanske mest intressanta med Voxmeters mätning är att de fyra vänsterpartierna nu tillsammans är uppe i 49,1 procent mot de fem borgerliga oppositionspartiernas 50,2 procent.

Vi ska se också hur stödet till de senare är fördelat.

I den aktuella mätningen är nu borgerlighetens gamla flaggskepp Venstre trots partiledarens fadäser uppe på andra plats i storleksordning. Venstre får i voxmetermätningen 21,1 procent, i barometern 21,4 procent. Men det betyder ju inte att partiet är tillbaka vid valresultatet 2011, 24,8 procent, eller vid de ännu högre nivåer där det sedan har legat i en rad opinionsmätningar.

Konservative Folkeparti ligger i den aktuella mätningen med 4,7 procent under och med 5,1 procent i barometern över sitt resultat i folketingsvalet 2011, 4,9 procent.

Liberal Alliance får hos Voxmeter 5,2 procent och detsamma i barometergenomsnittet. Det är aningens aning mer än valresultatet 2011, 5,0 procent.

På tredje plats bland de danska partierna ligger nu det högerpopulistiska Dansk Folkeparti med 18,9 procent i Voxmeter och 21,2 procent i barometern. Hur som helst är det här en mycket högre nivå än den partiet hade i valet 2011, 9,2 procent.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^