Danmark: Mette Fredriksen favorit som ny S-ledare, om Helle Thorning-Shmidt skulle avgå

27 juni 2014 12:22 | Politik | Kommentering avstängd

Danska tidningar fortsätter att spekulera om att Socialdemokratiets ledare, statsminister Helle Thorning-Schmidt, skulle vara på väg att få ett toppjobb i EU. Därför fortsätter också spekulationerna om vem som skulle kunna tänkas efterträda henne på de här posterna.

Megafon har för Politiken och danska TV2 gjort en opinionsundersökning om hur danskarna (1.028 tillfrågade) ser på saken.

Arbetsmarknadsminister Mette Fredriksen vinner stort den här tävlingen: 38 procent av de tillfrågade pekar ut henne.

Med stöd av 15 procent kommer finansminister Bjarne Corydon tvåa. Tio procent stöder försvarsminister Nikolaj Wammen och nio procent närings- och tillväxtminister Henrik Sass Larsen.

I artikeln om detta refereras också de viktigaste resultaten i en ny partisympatimätning. Den ange en annan rangordning än den partisympatimätning jag refererade i går.

Socialdemokratiet går visserligen tillbaka med 2,3 procentenheter men förblir, med 22,4 procent, Danmarks största parti.

På andra plats hamnar i den här mätningen populistiska Dansk Folkeparti med 21,4 procent.

Och borgerliga Venstre ligger, med 20,7 procent, kvar på tredje plats.

Siffrorna för övriga partier redovisas inte i den artikel i Berlingske jag har tagit del av, däremot fördelningen mellan blocken: 52,5 procent för det blå blocket och 47,5 procent för det röda.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^