Norge: Arbeiderpartiet nästan 10 procentenheter före Høyre

12 juni 2014 12:39 | Politik | Kommentering avstängd

Arbeiderpartiet går i Norsk Rikskringkastnings juniundersökning tillbaka med 0,5 procentenheter men får ändå stöd av 35,4 procent av de tillfrågade. För fjärde månaden i följd ligger partiet därmed på en nivå över 35 procent och är Norges utan konkurrens största parti.

Det här innebär en stabil nivåhöjning jämfört med resultatet i stortingsvalet 2013, 30,8 procent, då partiet förlorade regeringsmakten.

Då valskolkade en del av Arbeiderpartiets väljare, och andra valde att lägga sin röst på något annat parti, konstaterar Norges ledande valforskare Bernt Aardal, som förklarar detta med att det ledande regeringspartiets samtliga väljare inte alltid är trogna sitt parti, när de tycker sig vara tvungna att försvara regeringens politik också till de delar de finner tveksamma.

Också det nu ledande regeringspartiet, Høyre, backar, med 0,3 procentenheter till 26,1 procent, vilket i sin tur är lägre än partiets resultat i 2013 års val, 26,8 procent.

Dess regeringspartner, högerpopulistiska Fremskrittspartiet, går fram med 0,1 procent men landar då på 14,5 procent, vilket också det är lägre än partiets valresultat 2013, 16,3 procent.

Av den blå-blå regeringens stödpartier i Stortinget klarar sig Kristelig Folkeparti hyggligt: ökar med 1 procentenhet till 5,8 procent, vilket är över valresultatet 2013, 5,6 procent.

Sämre går det för liberala Venstre, som i valet 2013 fick stöd av 5,2 procent men nu med 3,8 procent (- 0,8 procentenheter) ligger under spärren.

Venstre har försökt profilera sig som ett grönt borgerligt parti, och det är ingen osannolik tanke, att en del av partiets ”miljöväljare” nu har gått till uppstickaren Miljøpartiet De Grønne, som profilerar sig som stående utanför blockpolitiken. MDG kommer i den här mätningen över fyrasprocentsspärren med 4,3 procent (+ 0,2), att jämföra med partiets valresultat 2013, 2,8 procent.

Sannolikt har MDGs väljarunderlag också fyllts på från andra hållet, där det rödgröna Sosialistisk Venstreparti, minskar med ytterligare 0,1 procentenheter och med 3,7 procent alltså ligger under spärren. I valet 2013 låg SV med 4,1 procent strax över.

APs och SVs kollega i den dåvarande regeringen, Senterpartiet, går upp en smula, + 0,3 procentenheter, till 4,9 procent. Partiet har ju haft en turbulent tid med partiledarskifte och strid om posten som förste vice ordförande, så läget kanske håller på att stabiliseras, men än är det en bit kvar till det inte heller det så grandiosa valresultatet, 5,5 procent.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^