På 70-årsfirande i Uppsala

2 juni 2014 17:35 | Mat & dryck, Musik, Politik, Ur dagboken | 1 kommentar

Tone Tingsgård känner vi sen mycket länge, bland annat genom Svartbäckens socialdemokratiska förening i Uppsala. Tone var ersättare i Riksdagen 1994-2002 och har sedan 2002 varit ordinarie ledamot. Yrkesmässigt är hon universitetslärare i ryska vid Uppsala universitet, och hon har också omfattande kunskaper om Ryssland och ett antal före detta sovjetrepubliker, där hon både har rest och gjort insatser.

Tone är född 1944, och med anledning av sin nu aktningsvärda ålder, 70, hade hon i söndags mottagning i sin våning, inrymd i ett hus alldeles intill Fyrisån.

Birgitta och jag tog förstås bussen från Öregrund in till stan för att med bok och Vi-träd och kaprifoler från Öregrund fira vår gamla vän, och när vi anlände, var det redan fullt av folk där, och sen slöt allt fler upp – Tone har många vänner både i och utanför Uppsala. Som ni säkert kan ana, var många av dem partikamrater till oss och Tone, men det var påtagligt att många av gästerna var personliga vänner eller hörde till hennes familj i vid mening. I hyllningsskaran fanns för övrigt ganska många barn.

Jag tänker inte ägna mig åt något galapeteri, så någon namnlista blir det inte. Men jag vill nämna två saker.

Dels att buffén var mycket god och mättande – jag behövde inte sucka över att jag, i egenskap av diabetiker, inte kunde ta av de tårtor och kakor som serverades.

Dels att det här födelsedagsfirandet hade ett mycket trevligt musikaliskt inslag. Jag känner allt sedan hans yngre år Terje, son till Tone och Gudmund och med efternamn, Larsson, efter fadern, som jag i åratal åkte tåg med mellan Uppsala och Stockholm, där Gudmund jobbade på LO. Jag värvade också Gudmund till programkommissionens sekretariat, när vi höll på med att skriva 1990 års socialdemokratiska partiprogram. Tyvärr är Gudmund död, men hans stora skivsamling med jazz, en samling som också jag har köpt några skivor till, finns kvar hemma hos Tone.

Och uppenbarligen har Terje lyssnat på farsans gamla jazzsamling, för det Terje och hans spelkompisar framförde i går, var inte till så liten del jazzstandards, i det här fallet framförda i en lite ovanlig sättning. Nå, sax, ståbas och trummor är ju inget ovanligt i jazzsammanhang, men Terjes eget instrument, balalajka, förknippar vi knappast med jazzmusik. Fast hans instrument är en modernisering, en elbalaljka.

Danmark: Det borgerliga Venstre nästan halverat. Socialdemokratiet största parti. Vänstermajoritet

2 juni 2014 15:36 | Politik | 2 kommentarer

I de senaste opinionsmätningarna i Danmark befinner sig det högerborgerliga Venstre i fritt fall – stödet för partiet har i det närmaste halverats sedan dess storhetsdagar för alls inte länge sen. Också allt färre tidigare venstreväljare står ut med partiledarens, Lars Løkke Rasmussens, extravaganta sätt att för egen och familjens vinning nyttja sitt partis och även offentliga medel. En växande del av hans parti tar avstånd från honom, och tidigare venstreväljare byter i opinionsmätningarna parti.

I folketingsvalet 2011 fick Venstre 26,7 procent av rösterna. Ännu i det mätningsgenomsnitt, där något äldre mätningar påverkar, som presenterades i Berlingske Barometer den 1 juni låg partiet kvar på 23,6 procent, men i den allra färskaste mätningen i den serien, från Voxmeter, var partiet nere på 21,2 procent. Megafon publicerar den 2 juni en mätserie som indikerar ett ännu mer drastiskt fall för Venstre: från 19,3 procent 26-28 maj till 14,5 procent (!) 28 maj-2 juni.

Regeringspartiet Socialdemokratiet, länge slagpåsen i dansk politik, har samtidigt vuxit i styrka igen. I Berlingske Barometer låg partiet fortfarande bara på 20,8 procent, men Voxmeters mätning placerade, med 22,7 procent, partiet som etta. Megafon gav den 26-28 maj partiet 22,9 procent och den 28 maj-2 juni 25,1 procent, vilket senare överskrider partiets valresultat 2011, 24,8 procent. Spekulationerna om partiledaren (S) Helle Thorning-Schmidt som ny ordförande i EU-kommissionen fortsätter – danska tidningar citerar här tysk och annan europeisk press – men skulle hon nu välja att gå till en ny sån post, behöver det ju inte längre ske med svansen mellan benen.

Högerpopulistiska Dansk Folkeparti, ligger fortsatt högt, men inte på första plats som i EU-valet nyligen, dock långt över sitt valresultat 2011, 12,3 procent. I Berlingske Barometer ligger partiet på 20,5 procent, i Voxmeters mätning på 20,1 procent. Megafon-resultatet ligger den 26-28 maj på 21,3 procent, den 28 maj-2 juni på 21,9 procent. Partiet ligger därmed på andra plats, efter Socialdemokratiet och långt före Venstre.

Konservative Folkeparti, med bara 4,9 procent i folketingsvalet 2011, hör helt uppenbart till de partier, som har tagit över väljare från Venstre. I Berlingske Barometer ligger partiet fortfarande bara på 4,5 procent, men i Voxmeters mätning är stödet 5,1 procent. I Megafon har partiet under perioden 26-28 maj stöd av hela 5,7 procent, under perioden 26-28 maj 5,4 procent.

Också Liberal Alliance ligger över sitt resultat i folketingsvalet 2011, 5,0 procent. Berlingske Barometer noterar partiet för 5,8 procent, Voxmeter för 5,6 procent. Hos Megafon ligger partiet den 26-28 maj på 5,8 procent, den 28 maj-2 juni på 6,0 procent.

Det vänsterliberala Radikale Venstre, som sitter i regeringen tillsammans med Socialdemokratiet, har länge legat under sitt valresultat från 2011, 9,5 procent, men kryper nog upp mot det igen. Berlingske Barometer rankar partiet för 8,7 procent, medan den senaste mätningen som ingår i den serien, Voxmeters, ger partiet 9,1 procent. I Megafon får partiet under perioden 26-28 maj 8,0 procent, under perioden 28 maj-2 juni 8,7 procent.

Det från regeringssamarbetet med Socialdemokratiet och Radikale Venstre avhoppade Socialistisk Folkeparti, som länge har legat under sitt valresultat 2011, 9,2 procent, lyckas inte så väl i vare sig Berlingske Barometer (5,4 procent) eller i Voxmeter (5,6 procent). Men Megafon ger partiet 6,3 procent 26-28 maj och 6,9 procent 28 maj-2 juni. Kanske får SFs mycket goda resultat i EU-valet också inrikespolitisk effekt.

Men partiets konkurrent på vänsterkanten, röd-gröna och feministiska Enhedslisten, ligger fortsatt högt. I Berlingske Barometer noteras partiet, som i valet 2011 fick 6,7 procent, för 10,2 procent, i Voxmeter för 9,7 procent. I Megafons mätning får partiet den 26-28 maj 9,8 procent, den 28 maj-2 juni 10,1 procent.

Håller man sig till den allra senaste mätningen, den från Megafon, leder nu för första gången på länge det röda blocket, med 50,8 procent, över det blå blocket, som samlar 48,6 procent.

Det skulle ju kunna tänkas locka statsministern att utlysa nyval för att på så sätt säkra regeringens fortlevnad. Men det kommer knappast att ske med det samma. Dels skulle det se övertaktiskt ut. Dels måste man nog först konstatera, att den nya politiska majoriteten inte bara är en tillfällighet.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^