Danmark: (S) leder men har Venstre i hälarna
23 juni 2014 20:55 | Politik | Kommentering avstängdOckså i Voxmeters senaste mätning leder Socialdemokratiet. Partiet får 22,8 procent (22,4 procent i det sammanvägda resultatet av flera mätningar som redovisas i Berlingske Barometer), att jämföra med resultatet i folketingsvalet 2011, 24,8 procent.
Men borgerliga Venstre har återhämtat sig förvånansvärt mycket efter de bottenrekord i gallupmätningarna partiledaren Lars Løkke Rasmussens vidlyftiga användning av partiets pengar för privat bruk nyligen förorsakade. Nu ligger partiet hack i häl på (S) med 22,1 procent (21,4 procent i barometern). Fast det här är fortfarande en nivå under partiets valresultat 2011, 26,7 procent, och givetvis de galluptal partiet senare har haft.
Också i den här mätningen ligger högerpopulistiska Dansk Folkeparti trea med 18,7 procent (20,7 procent i barometern). DF fick i folketingsvalet 2011 bara 9,2 procent, så stödet för det har fördubblats.
Konservative Folkeparti ligger med 4,7 procent (5,1 procent i barometern) i den här mätningen ungefär på sitt valresultat 2011, 4,9 procent.
Liberal Alliance, som i valet 2011 fick 5,0 procent, stöds enligt den här mätningen av 5,5 procent, enligt barometergenomsnittet av 5,3 procent.
Socialdemokratiets kvarvarande regeringspartner, socialliberala Radikale Venstre, gör ett mycket gott resultat i den här mätningen, 10,1 procent (9,1 procent i barometern) – 9,1 procent var också resultatet i 2011 års folketingsval.
Socialistisk Folkeparti tycks efter avhoppet från regeringen återhämta sig. Partiet får i den aktuella mätningen 10,1 procent (9,1 procent i barometern) – resultatet i den allra senaste mätningen ligger till och med över valresultatet 2011, 9,2 procent.
En del av den framgången förklaras säkert av tillbakaströmning av väljare från yttervänsteralternativet, den rödgröna och feministiska Enhedslisten, men partiets resultat i den aktuella mätningen, 8,4 procent (9,0 procent i barometern), ligger fortfarande över dess resultat i senaste valet (2011), 6,7 procent.
Nye arbeiderpartiledaren Jonas Gahr Støre mest önskade statsministern i Norge
23 juni 2014 17:12 | Politik | Kommentering avstängdVar tredje väljare, 33 procent, vill se den nye ledaren för Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, som statsminister i Norge enligt en undersökning som Ipsos MMI har gjort för Dagbladet.
11 procent vill ha tillbaka Jens Stoltenberg som partiledare och statsminister.
För den sittande statsministern, Erna Solberg från Høyre, går det däremot utför. Hon hade under valmånaden september i fjol en uppslutning om 41 procent för posten som statsminister, men sen har det gått kontinuerligt utför: 32 procent i december, 25 procent i mars och 22 procent nu i den aktuella mätningen.
Av Høyres egna väljare tycker 49 procent, att Erna Solberg är rätt person för statsministerposten, medan 61 procent av Arbeiderpartiets väljare tycker samma sak om Jonas Gahr Støre.
Ipsos MMI har också gjort en partisympatimätning för Dagbladet.
I den backar Arbeiderpartiet med 0,5 procentenheter men är ändå Norges ohotat största parti med ett stöd av 35,5 procent. Partiet ligger alltså markant över resultatet i förlustvalet 2013, 30,8 procent.
I den här undersökningen är det Høyre som ökar mest, 2,9 procentenheter, till 28,5 procent, vilket också ligger över resultatet i 2013 års val, 26,8 procent.
Men dess regeringskollega, högerpopulistiska Fremskrittspartiet, tappar nästan lika mycket, 2,4 procentenheter, och landar då på 12,1 procent, långt under sitt resultat i stortingsvalet 2013, 16,3 procent.
Regeringens båda stödpartier i Stortinget går det en smula olika för.
Liberala Venstre ökar med 0,1 procentenheter till 4,7 procent, vilket dock fortfarande är ett resultat under dess valresultat 2013, 5,2 procent.
Kristelig Folkparti minskar med 0,7 procentenheter till 4,2 procent, vilket är avsevärt under partiets valresultat 2013, 5,6 procent.
Det tredje mittenpartiet, Senterpartiet, som valde att ingå i den förra vänsterregeringen och nu står i opposition mot höger-höger-regeringen, ökar med 0,4 procentenheter till 5,5 procent, vilket är identiskt med partiets resultat i 2013 års stortingsval.
Miljøpartiet De Grønne, som ställer sig neutralt i blockstriden, ökar i den här mätningen med 1,3 procent och kommer då med 4,1 procent över fyraprocentsspärren. Partiets resultat i valet 2013 var 2,8 procent.
Kanske kommer en stor del av det här ökade stödet från tidigare SV-väljare. Sosialistisk Venstreparti minskar nämligen med 0,6 procentenheter och hamnar då, med 3,1 procent, under spärren.
Det är hur som helst inte yttervänsterpartiet Rødt som har vunnit röster från SV. Rødt backar med 0,1 procentenheter till 1,4 procent. I valet 2013 stöddes partiet av 1,1 procent.
Sommar i P1 med Nathalia Edenmont
23 juni 2014 16:18 | Media, Musik, Politik | 2 kommentarerFotokonstnären Nathalia Edenmont var dagens värd i Sommar i P1. Jag har för egen del aldrig sett hennes kontroversiella konstverk men har förstått, att hennes användande i sin konst av döda djur, bland annat fjärilar, har väckt både uppmärksamhet och ilska.
Hon startade sin konstnärliga bana, fast på andra områden, med mer konventionell konst men också musik och balett, i hemstaden Jalta på det Krim, som Nikita Chrustjov 1954 överraskande förde över från Ryssland till Ukraina, men hon tycks, trots att modern var ukrainska, inte ha lärt sig ukrainska förrän hon senare studerade vid Kievs statliga konsthögskola. Hon har också studerat vid konsthögskolan i Simferopol på Krim-halvön.
Att språket i de kretsar där hon föddes var ryska berörde hon således i sitt sommarprogram. Däremot nämnde hon inte Krims ursprungliga majoritetsfolk, krimtatarerna.
Hennes sommarprogram var i många avseenden intressant och minnena också livfullt berättade, men historien om hennes liv – hon är född 1970 och således ännu relativt ung – innehöll också luckor och frågetecken. Varför dog föräldrarna – de var vid det laget frånskilda – båda i så tidig ålder? Vad är, enligt henne själv, skälet till att hon trots sin relativa ungdom har hunnit vara gift så pass många gånger? Hur kom det sig att hon hamnade i just Stockholm år 1991?
Musikurvalet var egensinnigt och intressant och innehöll förstås en del ryska verk. Två av dem var signerade Pjotr Tjajkovskij och hämtade ur ”Svansjön” respektive ”Nötknäpparen”; dessutom spelades ”Sovjethymnen”. Men jag vet inte om hon ens tänkte på att Aram Chatjaturians ”Sabeldans” är ett verk av en armenier.
Resten hade stor musikalisk spridning, men mycket av det hon spelade var modern eller ganska modern populärmusik, sådant som ”Like a Virgin” med Madonna, ”Jag vet en dejlig rosa” med Robyn, ”Waterloo” med ABBA, ”Mein Herr” ur ”Cabaret” med Liza Minnelli, ”It’s Oh So Quiet” med Björk och ”Busy Doin’ Nothing” med Ace Wilder.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^