Ny dansk mätning: Dansk Folkeparti störst, Venstre tvåa och Socialdemokratiet först på tredje plats

26 juni 2014 16:00 | Politik | Kommentering avstängd

Den senaste mätningen från Yougov innehåller så anmärkningsvärda opinionsförändringar, att vi gör klokt i att invänta ytterligare mätningar – de duggar tätt i Danmark – för att få dem bekräftade eller dementerade.

I den här mätningen är högerpopulistiska Dansk Folkeparti inte bara Danmarks största parti utan ligger, med 24,1 procent (21,3 procent i sammanvägt resultat i Berlingske Barometer), på en nivå som partiet aldrig tidigare har uppnått. Så sent som i folketingsvalet 2011 låg partiet på 9,2 procent.

På andra plats kommer i den här mätningen krispartiet under senare tid, ganska högerborgerliga Venstre med 20,2 procent (21,2 procent i barometern). Men fortfarande ligger partiet långt under sitt valresultat 2011, 26,7 procent.

Socialdemokratiet, som nu under en tid har varit största parti i de danska mätningarna, har i Yougov-mätningen fått 20,1 procent och därmed halkat ner på tredje plats – i barometergenomsnittet får partiet dock fortfarande 22,0 procent. Skulle Yougov-mätningen ha fångat en ny och bestående tendens, ligger partiet nu åter långt under sitt valresultat 2011, 26,7 procent.

I Yougov-mätningen är två mindre partier vinnare på den borgerliga sidan.

Konservative Folkeparti får hela 6,1 procent (5,3 i barometergenomsnittet), att jämföra med valresultatet 2011, 4,9 procent.

Liberal Alliance tar med 6,5 procent (5,5 procent i barometern) också ett rejält kliv framåt jämfört med resultatet i folketingsvalet 2011, 5,0 procent.

Socialdemokratiets regeringspartner, socialliberala Radikale Venstre, är inte riktigt lika framgångsrikt i den aktuella mätningen som i en annan som jag nyligen redovisade. Partiet får hos Yougov 8,1 procent mot 8,9 procent i barometergenomsnitt och 9,1 procent i 2011 års val.

Också den inbördes fördelningen mellan de två yttervänsterpartierna är annorlunda i den här mätningen.

Socialistisk Folkeparti noteras för bara 4,5 procent mot 6,3 procent i barometergenomsnittet. Partiets resultat i 2011 års val var 9,2 procent.

Och rödgröna och feministiska Enhedslisten ligger kvar på en relativt hög nivå, 9,6 procent, att jämföra med 9,1 procent i barometern och 6,7 procent i folketingsvalet 2011.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^