Danmark: Socialdemokratiet leder – men Venstre kan notera en viss återhämtning

20 juni 2014 22:09 | Politik | Kommentering avstängd

Wilkes undersökning av det politiska opinionsläget i Danmark bekräftar på viktiga punkter det också andra opinionsmätningar har visat.

Socialdemokratiet är nu, med 23,1 procent, Danmarks största parti, så även i det mätningsgenomsnitt som redovisas i Berlingske Barometer, 22,4 procent. Resultatet i folketingsvalet 2011, 24,8 procent, tycks inte längre vara bara ett hägrande mål.

Också i den här mätningen överraskar resultatet för det av partiledaren Lars Løkke Rasmussens fadäser skakade Venstre. Det är svårt att veta om dess borgerliga väljare har lätt för att rycka på axlarna åt partiledarens närighet, men partiet ligger nu åter på andra plats med 21,7 procent i den aktuella mätningen och 21,2 procent i barometergenomsnittet. Men en del väljare har partiet ändå förlorat: i valet 2011 fick partiet 24,8 procent och under lång tid därefter har det legat ännu högre.

Trea även i den här mätningen ligger högerpopulistiska Dansk Folkeparti med 19,7 procent hos Wilke och 21,0 i barometern. Det här partiet har tagit röster både från vänstern och högern, vilket har lett till att det har blivit mer än dubbelt så stort sedan valet 2011, då det fick 9,2 procent.

Konservative Folkepartis resultat i den aktuella mätningen, 5,8 procent, kan tolkas som att det har vunnit över venstreröster: Valresultatet var 2011 4,9 procent – men barometergenomsnittet ligger faktiskt bara på 5,3 procent.

Det återstående borgerliga partiet, Liberal Alliance, ligger i och för sig också över sitt resultat i valet 2011, 5,0 procent: 5,5 procent i Wilkes mätning och 5,2 procent i barometern.

Även i den här mätningen registreras en ökning för Socialdemokratiets kvarvarande regeringspartner, socialliberala Radikale Venstre. Partiet får hos Wilke stöd av 9,2 procent, vilket är snäppet över dess resultat i 2011 års val, 9,1 procent. Barometergenomsnittet ligger lite lägre, på 8,9 procent.

Mellan den här regeringens båda stödpartier på vänsterflanken pågår fortsatt en dragkamp om till stor del samma väljare.

Socialistisk Folkeparti får i den här mätningen stöd av 6,5 procent (6,6 procent i barometern), att jämföra med valresultatet 2011, 9,2 procent.

Den rödgröna och feministiska Enhedslisten noteras i den här mätningen för 8,1 procent (9,0 procent i Berlingske Barometer), vilket fortfarande är över valresultatet 2011, 6,7 procent, men nu stadigvarande under det stöd på över 10 procent som partiet fick under ganska lång tid.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^