Alice Tegnér och Elsa Beskow i sångbok och på skiva
19 juni 2014 21:13 | Barnkultur, Konst & museum, Musik | Kommentering avstängdJag växte under min småskoletid in i det svenska samhället, och en av vägarna dit var Elsa Beskows underbara färgillustrationer i den läsebok vi använde, ”Vill du läsa?”. En del av det hon illustrerade var barnvisor av Alice Tegnér, sånger som jag också lärde mig sjunga och älska. Allt det här finns fortfarande kvar efter alla dessa årtionden, men jag har förstås också upprätthållit den här kunskapen genom att köpa ”Vill du läsa?” och barnböcker av Beskow åt våra barn och genom att köpa Alice Babs Sjöbloms och hennes dotters insjungningar av de här sångerna först på LP, senare på CD.
Den senaste utgåvan av Alice Tegnérs av Elsa Beskow illustrerade sångskatt heter ”Blåsippor, videungar och sockerbagare – barnens bästa visor” (Bonnier Carlsen 2014, i urval av Sara Hedenberg och Annika Lundberg). Den innehåller, utöver illustrerade sångtexter, också noter plus en avslutande text om visorna samt Alice Tegnér och Elsa Beskow.
Elsa Beskow är genomgående illustratör till allt sångmaterial, och många av hennes bilder är faktiskt lika lyskraftiga och minnesvärda som sångtexterna de illustrerar: den lille pojken i kolt som i hagen möter det vita lammet, lilla vide ung i ”Videvisan”, Maja i ”Majas visa” med gullvivor i famnen, mors lilla Olle när han möter björnen i skogen, stjärngossarna i ”Goder afton”. Och jag slås åter av hur detaljrikt och nyanserat Beskow tecknar – ett exempel är hennes illustration till ”Jordgubbar och smultron”. De många vinjetteckningarna ger fler exempel.
Men texterna och melodierna är inte alltid signerade Alice Tegnér, även om hon har gjort många av klassikerna: ”Årstiderna”, ”Majas visa”, ”Mors lilla Olle” (texten dock efter utländsk förlaga). Men många av sångerna har traditionell förlaga eller har text av andra, till exempel Zacharias Topelius och Anna Maria Roos.
Med boken följer en CD med alla sångerna (Alfie ALFCD 038, 2014), vilket är bra med tanke på alla icke notkunniga. Fast jämfört med Alice Babs’ klassiska insjungningar kan den här skivan inte mäta sig, och i några fall är den lite för hurtigt modernt kompad och arrangerad.
Hätila ragulpr på fåtskliaben (min alltså, inte Nalle Puhs)
19 juni 2014 18:36 | Barnkultur, Film, Mat & dryck, Prosa & lyrik, Ur dagboken | 6 kommentarerI morse tassade Birgitta tidigt ut i köket, men innan hon tog itu med födelsedagsbestyren där, gick hon, trots regnet, ut i trädgården och plockade födelsedagsbuketter: en med vita bondrosor (Rosa alba maxima) plus en mindre sådan att ställas bredvid min frukostassiett, en med akleja, lupin och en rosa ros och så en med skär och vit pion plus jättedaggkåpa.
Redan i går kväll hade hon i smyg börjat bygga en fantastisk smörgåstårta, överdådig både till smak och utseende. Den räckte både till frukost och till lunch, och det blev ändå en bit över.
Men innan vi tog itu med den, kom hon in i sovrummet, bärandes paket och sjungandes ”Röda små smultron”, som seden bjuder i vår familj.
(Jag har därefter hört ”Röda små smultron” sjungas en gång till, fast då i telefon. Det var Gunnel och Birgittas bror Ragge som ringde och gratulerade. Och ännu senare gratulerade Birgittas bror Gunnar med fru Annica per telefon. Och på kvällen hittar jag ett födelsedagsmejl från Birgittas syster Karin och hennes man Hasse, avsänt från deras sommarstuga i Järbo.)
Åldern – jag fyller 77 år i dag – hindrar inte att vi blir firade som de barn vi nog fortfarande är i våra hjärtan. Och som vanligt fick jag en mängd paket, en ny fin Marimekko-skjorta, en Woody Allen-film (”Blue Jasmine”), biljett till Operans gästföreställning i Uppsala av Mozarts ”Trollflöjten” och så en hel bunt böcker: Torgny Lindgrens ”Klingsor”, E M Forsters ”Maurice”, Pooneh Rohis ”Araben”, Johannes Anyurus ”En storm kom från Paradiset”, Siri Hustvedts ”Sommaren utan män”, Anneli Jordahls ”Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona”, Gunilla Palmstierna-Weiss’ ”Minnets spelplats” och Tuula Karjalainens ”Tove Jansson – Arbeta och älska”. Dessutom fick jag två barnböcker: H C Andersens ”Den lilla sjöjungfrun” illustrerad av Charlotte Gastaut och så ”Blåsippor, videungar och sockerbagare”, barnens bästa visor av Alice Tegnér & Elsa Beskow.
Jag tror inte att jag behöver orda om kvalitén på det här men möjligen om mängden. Allt det här är inte alls köpt nu inför min födelsedag. Hustrun är med i Böckernas klubb och beställer regelbundet ur deras månadserbjudanden det bästa nya; vi är båda läsgalningar. Men inför min födelsedag (och även inför julen) lägger hon undan en del av det nyinköpta, och sen blir man alltså firad på det här överväldigande sättet.
Vid middagstid anlände sonen Matti och hans lite drygt tvååriga dotter Ella – Ellas mamma Karin kommer efter i morgon.
Matti och inte minst Ella som ivrigt hjälpte mig att öppna paket grattade mig med CD-skivor: First Aid Kits nya CD ”Stay Gold”, ”Wynton Marsalis and Eric Clapton Play the Blues” (en liveinspelning från Lincoln Center), Paul McCartneys ”New” och Chuck Berry med ”Best of the Chess Years”. Nu kan det få regna hur mycket det vill i sommar.
Men i morgon, på midsommarafton, ska jag och Birgitta gå med Matti och Karin och inte minst lilla Ella till midsommarfirandet vid Hembygdsgården här i Öregrund. Där ska midsommarstången resas och dansas kring till tonerna av ett spelmanslag. Det blir något nytt för Ella.
Men här hos oss i Öregrund känner hon redan igen sig: rör sig frimodigt hit och dit i huset, plockar fram leksaker ur leksakslådorna, busar och pratar som en fors – sex-sjuordsmeningar säger hennes pappa som är psykolog. Äter bra gör hon också. Hon ville ha om och om igen av Birgittas hemlagade födelsedagsmiddag, stek och hasselbackspotatis.
Ha det bra också under ert midsommarfirande!
Arbeiderpartiet får sitt högsta stöd sedan 2012
19 juni 2014 15:02 | Politik | Kommentering avstängdArbeiderpartiet är, med en ökning på hela 3,4 procentenheter till 36,1 procent, Norges utan konkurrens största parti i den mätning Opinion har gjort för ANB, Avisenes Nyhetsbyrå. Det här ligger avsevärt över resultatet i stortingsvalet 2013, 30,5 procent, vilket ju bidrog till att den rödgröna regeringen fick avgå. Det aktuella resultatet måste anses som klart godkänt för den nyvalde ledaren för Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre.
Av partiets samarbetspartners i den förra regeringen i Norge går Senterpartiet fram med 0,5 procentenheter till 5,3 procent. Därmed är partiet nästan uppe i sitt resultat i stortingsvalet 2013, 5,5 procent.
Sämre går det för det tredje partiet i den regeringen, Sosialistisk Venstreparti. I den här mätningen backar partiet med 0,5 procentenheter till 3,4 procent och ligger därmed under fyraprocentsspärren. I 2013 års stortingsval kom SV knappt över spärren: fick 4,1 procent.
Till yttervänsterpartiet Rødt har SV-väljarna dock inte gått. Det här partiet backar också med 0,5 procentenheter och landar den här gången på 1,4 procent. Det är ändå lite högre än partiets valresultat 2013, 1,1 procent.
Däremot kan det blockneutrala Miljøpartiet De Grønne tänkas ha tagit väljare från SV. I och för sig ökar MDG i den här mätningen bara med 0,1 procentenheter, men partiet, som nu är uppe i 3,4 procent, har gradvis ökat sin väljarandel, och då ligger det ju nära till hands att tro, att det rödgröna SV har fått släppa till en del väljare från sin mer gröna än röda falang. I stortingsvalet 2013 kom MDG bara upp i 2,8 procent.
Även liberala Venstre har länge slagits om de gröna väljarna, och måhända har MDG också hämtat gröna väljare därifrån. Venstre, som i valet 2013 stöddes av 5,2 procent, får i den aktuella mätningen 4,8 procent. Mest intressant i det här sammanhanget är nedgången på 0,5 procentenheter jämfört med förra mätningen.
Också det andra mittenpartiet som utgör den blå-blå regeringens stödtrupper i Stortinget, Kristelig Folkeparti, backar en smula, 0,2 procentenheter. Därmed hamnar partiet på 5,5 procent, vilket är snäppet under partiets resultat i stortingsvalet 2013, 5,6 procent.
Det regeringsbärande partiet Høyre tappar 1,6 procentenheter och hamnar därmed på 25,3 procent, vilket är under partiets resultat i 2013 års stortingsval, 26,8 procent.
Och i den här mätningen faller också dess partner i regeringen, högerpopulistiska Fremskrittspartiet, med 0,9 procentenheter till 14,2 procent, vilket är en nivå markant under partiets resultat i valet 2013, 16,3 procent.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^