Danska Venstre kör vidare med Lars Løkke Rasmussen som ordförande
4 juni 2014 14:10 | Politik | 2 kommentarerAlla närighetsskandaler danska Venstres ordförande, Lars Løkke Rasmussen, var inblandad i ledde både till spekulationer i media om Løkke Rasmussens snara avgång (och spekulationer om vem som skulle efterträda honom) och till att en växande andel partiavdelningar och partiföreträdare krävde hans avgång. I går kväll var partiets hovedbestyrelse inkallad till ett krismöte, som drog ut på tiden men slutade i ett antiklimax: Partistyrelsen ställde sig enhälligt (!) bakom beslutet att låta Løkke Rasmussen sitta kvar.
Till det här bidrog säkert att det inte finns någon självklar utmanare till posten som partiordförande. De tänkbara namn som nämndes hade alla också en stor oppositionsgrupp mot sig, och vad skulle man vinna konstant på att bygga in motsättningar i partiet? Alltså valde man att ge Løkke Rasmussen en ny chans, den här gången uppenbarligen med vice ordföranden som vakthund.
Vilken effekt det här kommer att ha på Venstres opinionssiffror är för tidigt att säga. Partiet hade rekordlågt stöd dels i EU-valet nyligen, dels i en Megafon-mätning här om dagen. Fullt så illa till ligger partiet inte i Berlingske Barometer, där Venstres genomsnittssiffra är 22,9 procent, vilket dock också det är långt under partiets resultat i folketingsvalet 2011, 26,7 procent. De två senaste mätningar som har fogats in i barometern ger ännu lägre siffror, 21,2 procent i Voxmeter 1 juni och 20,1 procent i Epinion 2 juni.
Ingen av de här siffrorna fångar in venstreväljarnas reaktion på partiets beslut sent i går kväll att låta Løkke Rasmussen sitta kvar som partiledare.
I Berlingske Barometer är Socialdemokratiet och det högerpopulistiska Dansk Folkeparti jämnstora med vartdera 21,0 procent. Voxmeter ger Dansk Folkeparti 20,1 procent, ett stöd lägre än Socialdemokratiets, men i Epinions mätning är partiet uppe i 23,8 procent. Huruvida det senare är en effekt av att DF tar över väljare från Venstre är för tidigt att säga. Men båda de nämnda opinionssiffrorna ligger långt över Dansk Folkepartis valresultat 2011, 12,3 procent och är ett vittnesbörd om att partiet i dag av både tidigare vänsterväljare och högerväljare ses som ett en spark i häcken-val med adress deras tidigare partier.
Socialdemokratiet ligger i barometergenomsnittet alltså på samma nivå, 21,0 procent, men får olika resultat i de båda senaste mätningarna: på första plats med 22,7 procent i Voxmeter och på andra plats (efter DF) med 21,4 procent i Epinion. Enligt de här båda mätningarna går det uppåt för partiet – men det är fortfarande en bit kvar till valresultatet 2011, 24,8 procent.
Konservative Folkeparti, som i folketingsvalet 2011 fick 4,9 procent, ligger med 4,7 procent i barometergenomsnittet nära detta resultat, men i de båda senaste mätningarna är stödet för partiet större: 5,1 procent i Voxmeter och 5,8 procent i Epinion. En del övergångar från Venstre kan nog inte uteslutas.
Liberal Alliance får ett barometergenomsnitt på 5,7 procent, ett resultat över det stöd partiet fick i 2011 års val, 5,0 procent. Voxmeter ger partiet 5,6 procent, Epinion 5,4 procent. Också det här partiet kan tänkas ha tagit över en slatt venstreväljare.
Fast säkert har också ganska många tidigare venstreväljare i rådande situation i partiet valt att lägga sig på soffan och avvakta vad som händer i deras gamla parti.
Det socialliberala Radikale Venstre, som samregerar med Socialdemokraterne, får ett barometergenomsnitt på 8,5 procent, en procentenhet under partiets valresultat 2011, 9,5 procent. De båda aktuella mätningarna ger lite olika signaler om partiets fortsatta utveckling. Voxmeter ger partiet höga 9,1 procent, medan det i Epinion bara får 7,3 procent.
Hur går det då för de båda konkurrerande vänsterpartierna?
Det från regeringskoalitionen med S och RV avhoppade Socialistisk Folkeparti får i barometern 5,8 procent mot 9,2 procent i folketingsvalet 2011. Voxmeter ger partiet 5,6 procent, men i Epinion är partiet uppe i hela 7,2 procent.
Röd-gröna och feministiska Enhedslisten, som i valet 2011 fick 6,7 procent, har nu ett barometergenomsnitt på 9,9 procent. I Voxmeter ligger partiet kvar på ungefär den nivån, 9,7 procent, men i Epinion får det bara 8,7 procent. Om Epinion har fångat in en bestående tillbakaströmning från Enhedslisten till Socialistisk Folkeparti återstår att se.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^