Och i Norge valdes Jonas Gahr Støre enhälligt till ny ordförande i Arbeiderpartiet

14 juni 2014 21:23 | Politik | Kommentering avstängd

Norska Arbeiderpartiet valde i dag som väntat Jonas Gahr Støre till ny ordförande efter avgående Jens Stoltenberg. När valberedningens ordförande, Martin Kolberg, hade lagt fram sitt förslag, utbröt stående ovationer och jubel. Gahr Støre valdes enhälligt.

I sitt tal till kongressen satte Gahr Støre klimat- och miljöfrågorna i främsta rummet för Arbeiderpartiets politik.

Alexander Stubb ny ordförande för Samlingspartiet och därmed också statsminister i Finland

14 juni 2014 18:49 | Politik | 1 kommentar

Kokoomus (Samlingspartiet) har på sin kongress valt Alexander Stubb till ny partiordförande. Han vann med god mariginal över den kvarvarande konkurrenten Paula Risikko.

Det här innebär också att Stubb blir ny statsminister i Finland.

Den nyvalde partiordföranden öppnade för att eventuellt kunna ersätta den beslutade nedskärningen av barnbidragen, ett beslut som har bidragit till regeringspartnern Socialdemokraternas nedgång, med något annat.

Melodikrysset nummer 24 2014

14 juni 2014 12:58 | Film, Musik, Resor, Ur dagboken | 1 kommentar

Melodikrysset fick hela två timmars sändningstid i dag, men det blev knappast bättre för det. Det var, åtminstone till en början, lite förvirrande med all musik, som inte hade något samband med krysset. Frågorna var, när de väl kom, utspridda till kryssets olika hörn, så att det dröjde, innan man fick några ledbokstäver. Bara två sångartister, Svante Thuresson och Sonja Aldén – inget ont om dem! – plus Sveriges Radios symfoniorkester under ledning av Anders Berglund begränsade valet av ljudillustrationer.

En fråga föredrogs bara muntligt, den om vem som har skrivit ”Gluntarne” – svaret på den frågan, som ställdes av Lelle Printer (Hans Dahlman) är Gunnar Wennerberg, som för övrigt finns som staty i Slottsbacken här i Uppsala.

Med en symfoniorkester som ljudillustratör var det helt naturligt, att två av dagens frågor gällde klassiska verk.

Allra första frågan i dag illustrerades med musik ur ”Figaros bröllop” av Wolfgang Amadeus Mozart.

Och senare fick vi höra musik ur ”De fyra årstiderna” av Antonio Vivaldi.

Smått klassisk, fast i en helt annan genre, är väl också ”I’ve Got You Under My Skin” av Cole Porter.

Benny Andersson förekom två gånger. Först som skapare av ”Du är min man”.

Vid det andra tillfället, när vi fick höra ”Vinnaren tar allt” och ”Dancing Queen”, skulle svaret bli ABBA.

Och inte var det särskilt mycket svårare att komma i håg, att ”Dancing On My Own” ursprungligen sjöngs in av Robyn.

Svante Thuresson sjöng ”Första gången” i Melodifestivalen 2007 tillsammans med Anne-Lie Rydé – men i dag fick vi i stället höra honom sjunga den tillsammans med Sonja Aldén.

Om jag får gissa på vad dagens yngre melodikryssare kan och inte kan, tror jag, att det de hade mest problem med var Calle Jularbos ”Nya värmlandsvalsen”.

Betydligt fler – i och för sig även jag – har säkert sett ”Jakten på den försvunna skatten”. Huruvida de också vet att musiken i den har gjorts av John Williams, en flitig kompositör av filmmusik, är svårare att veta – men sånt kan man ju slå upp på Google.

Jag har allt av Cornelis Vreeswijk på skiva, således också ”Telegram till fullmånen” som har musik av Georg Riedel, så inte heller det här var någon svår fråga för mig. Men jag har en invändning: Det här symfoniorkesterarrangemanget var inte vidare bra.

* * *

Om mitt privata liv kan jag berätta, att hustrun är i Öregrund och jag själv kvar i Uppsala. Jag har fortsatta problem med min högra fot, som värker och jävlas. På måndag har jag fått tid på husläkarmottagningen här i Svartbäcken, och jag orkade inte åka fram och tillbaka mellan Uppsala och Öregrund.

Så småningom hoppas jag, förhoppningsvis botad, under ett par månader kunna parkera mig i Öregrund.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^