Danska (S) klarar sig något bättre i ny mätning

6 maj 2014 15:52 | Politik | Kommentering avstängd

I går återgav jag resultatet i Greens katastrofala resultat för danska Socialdemokratiet i en mätning publicerad 1 maj. Helle Thorning-Schmidt och hennes partivänner kan nu dra en lättnadens suck, när de tar del av Voxmeters partisympatimätning, infogad den 4 maj i Berlingske Barometer, en sammanvägning av resulat i olika gallupar under den senaste tiden. I den här Voxmeter-mätningen får Socialdemokraterne stöd av 21,1 procent. Barometergenomsnittet kommer då att ligga på 19,1 procent, vilket dock fortfarande är långt under partiets resultat i folketingsvalet 2011, 26,7 procent. Hur som helst har partiledaren fått lite andrum i väntan på bättre tider, kanske i Bryssel som EU-kommissionär – det spekuleras om det i dansk press.

I den aktuella mätningen ligger då (S) tvåa, alltså före populistiska Dansk Folkeparti, som noteras för 17,9 procent. I Berlingskes barometergenomsnitt ligger dock DF med 20,1 procent snäppet före Socialdemokratiet, och om man jämför med valresultatet 2011, 12,3 procent, mycket högt.

I den här mätningen ligger också det stora oppositionspartiet Venstre, trots sitt namn ett parti mer på den högra borgerliga kanten, anmärkningsvärt högt, på 27,8 procent (26,9 procent i Berlingske Barometer). Det här är över resultatet i valet 2011, 26,7 procent).

Socialdemokraternas kvarvarande kollega i regeringen, vänsterliberala Radikale Venstre, får 8,6 procent både i den aktuella mätningen och i voxmetergenomsnittet. Det är någon procent under partiets valresultat 2011, 9,5 procent.

Socialistisk Folkeparti, som ju hoppade av från regeringen, är nu uppe i 5,2 procent (4,9 procent i barometern). Fortfarande är det en bra bit kvar till valresultatet 2011, 9,2 procent.

Möjligen kan man se en liten återströmning till SF från röd-gröna och feministiska Enhedslisten, som i Voxmeters mätning får stöd av 9,6 procent (10,5 procent i barometern). Men även det resultatet ligger långt ovanför partiets resultat i 2011 års val, 6,7 procent.

I Greens mätning såg Liberal Alliance ut att vara en smula på väg upp, och den tendensen finns, fast svagare, även i den aktuella Voxmeter-mätningen, som ger partiet 5,3 procent (5,6 procent i barometern) mot 5,0 procent i valet 2011.

Ett riktigt uselt resultat får däremot Konservative: 3,6 procent (3,9 procent i barometern). Fast 4,9 procent i 2011 års val var ju inte mycket att hurra för det heller.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^